Primul Centru al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) în Moldova va fi inaugurat azi, în cadrul unei ceremonii, la Bălți. Evenimentul se va desfășura în prezența secretarului de stat MAI România, Raed Arafat, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, viceministrul Sănătății, Mihail Ciocanu și șeful Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale, Mihail Harabagiu.
Ieri, Centrul SMURD de la Bălţi a primit cinci ambulanţe moderne din partea statului român. Prim-ministrul Iurie Leancă şi omologul său român, Victor Ponta, au participat de Ziua Independeției Republicii Moldova la ceremonia de donare ambulanțelor noi, dotate cu echipamentul necesar efectuării misiunilor SMURD.
Autospecialele sunt unice în echiparea serviciilor de urgenţă din Republica Moldova și vor fi operate de către paramedicii din cadrul Unităţilor de Salvatori şi Pompieri în comun cu medicii şi asistenţii din cadrul Ministerului Sănătăţii.
„Această dotare, cu un număr de cinci ambulanţe către Republica Moldova, va fi o bază de pornire pentru acest modul experimental. Ne mândrim foarte mult cu SMURD-ul din România, care salvează zilnic vieţi omeneşti, vrem şi în Republica Moldova să fie aşa. Sperăm că experiența noastră va ajuta și Republica Moldova”, a menționat Victor Ponta.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a ținut să mulțumească părții române, menționând că aceasta este o donație generoasă. Totodată, acesta s-a arătat ferm convins că acest proiect pilot va fi extins.
Centrul SMURD va putea oferi servicii medicale de urgență în cadrul operațiilor transfrontaliere, cu sprijinul României. În acest sens, în luna iulie, Guvernul a avizat un proiect cu privire la aprobarea semnării Protocolului de modificare a Acordului între Ministerul Sănătății din Republica Moldova și cel al României, semnat la 3 decembrie 2010.
Datorită implementării proiectului, Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale din Moldova va reuşi îmbunătățirea pregătirii de urgență şi intervenție în conformitate cu standardele şi procedurile UE și va creşte capacitatea de răspuns a serviciilor mobile de urgență, reanimare şi descarcerare.