Connect with us

Social

La Bălți a fost inaugurat cel mai mare centru multifuncțional din Republica Moldova

Publicat

pe

Astăzi, 5 septembrie, în municipiul Bălți a avut loc deschiderea oficială a Centrului Multifuncțional al Agenției Servicii Publice. “Aici, la Bălți, deschidem cel mai mare centru multifuncțional din Republica Moldova, unde cetățenii vor fi deserviți de 40 de operatori care vor presta peste 1000 de servicii din diferite domenii”, a declarat directorul Agenției Servicii Publice, Sergiu Railean.

Potrivit lui, instituția muncește în continuare pentru a eficientiza procesele de prestare a serviciilor publice.

“Anul acesta mai avem de implementat o serie de legi și hotărâri de guvern cu ajutorul cărora vom ușura viața cetățeanului”, a adăugat Sergiu Railean.

Centrul Multifuncțional Bălți este situat în centrul orașului, pe strada V. Alecsandri nr.8, în încăperea care anterior a găzduit Serviciul eliberare a actelor de identitate.

Datorită principiului de „ghișeu unic”, peste 144 mii de locuitori ai municipiului vor accesa într-un singur loc servicii din domeniul cadastrului, stării civile, înregistrării și licențierii unităților de drept, înregistrării și evidenței populației. În oficiu a fost instalat sistemul automatizat „rând electronic”, iar cei care au nevoie de suport se pot adresa la unul dintre cei trei operatori din zona de informare.

Centrul Multifuncțional Bălți a fost lansat în regim de testare în data de 19 iulie. Din cauza creșterii numărului de solicitanți în perioada estivală, programul de lucru al oficiului a fost extins cu o zi. Orarul va rămâne valabil până în data de 15 septembrie.

Ulterior, centrul va activa de luni până sâmbătă între orele 8.00-17.00. Serviciile cadastrale și cele de înregistrare și licențiere a unităților de drept vor fi disponibile de luni până vineri, iar cele documentare și evidență a populației de marți până sâmbătă.

Agenți Servicii Publice precizează că pentru toate serviciile prestate în cadrul centrelor multifuncționale ale ASP este disponibilă programarea prealabilă.

Cetățenii se pot programa prin intermediul paginii web oficiale a Agenţiei www.asp.gov.md, telefonic la numerele  de contact ale centrelor multifuncționale afișate în compartimentul „Informaţii utile/Subdiviziuni teritoriale” sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un bărbat în etate este căutat de poliție și rude!

Publicat

pe

De către

Ion Bejenari, un bărbat în etate, a dispărut în după-amiaza zilei de 18 februarie. Bărbatul suferă de pierderi de memorie.

Ultima dată Ion Bejenari a fost văzut în apartamentul său aflat pe str. Miorița, or. Chișinău, în dimineața zilei de 18 februarie.

După-amiază, vecinii și rudele au venit să-l viziteze, însă nu l-au găsit în casă.

Bărbatul trăiește singur, însă este vizitat zilnic de către rude și vecini. Anterior, acesta a mai plecat din casă fără să anunțe pe cineva, însă a fost repede găsit.

Ion Bejenari are aproximativ 1.80, 75-80 de ani, fața ovală, părul scurt și cărunt.

Cei care dispun de informații referitor la locul aflării persoanei date, sunt rugați să sune la nr. 069516123 (Nicoleta Bologa) sau la poliție.

Citește mai departe

Social

Premieră în R.Moldova: a fost efectuat primul transplant de ficat la copil. Donatorul, un voluntar anonim

Publicat

pe

De către

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la copil.

Intervenția a fost efectuată pe data de 13 februarie de către o echipă de medici din România condusă de către Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, București, alături de echipa medicilor din Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, condusă de profesorul universitar Adrian Hotineanu.

Pacienta are nouă ani. Ea a fost diagnosticată cu sindromul Budd-Chiari (insuficiență hepatica), o boală rară care afectează ficatul.

Donatorul este un voluntar care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Actualmente, pacienta se află în Secția terapie intensivă transplant neuro-hepato-bilio chirurgie. Acum, totul depinde de felul în care v-a reacționa organismul pacientei la noul organ.

„Timp de 48 de ore s-a aflat la ventilația artificială a plămânilor. La moment, starea ei este relativ satisfăcătoare”, a spus şeful Catedrei Anestezie şi Terapie Intensivă, Victor Cojocaru.

În ultimii 30 de ani, în ţara noastră doar trei copiii au fost diagnosticaţi cu sindromul Budd-Chiari.

Spitalul Clinic Republican a precizat că această operație este o reuşită remarcabilă, atât pentru instituţie, cât şi pentru sistemul medical din ţară, care înregistrează o evoluţie în domeniu şi se aliniază realităţilor sociale, dar şi standardelor internaţionale.

Citește mai departe

Social

Institutul Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat performant

Publicat

pe

De către

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat simulator performant. Cu ajutorul aparatului se vor obține imagini detaliate anatomice utilizate pentru delimitarea volumului tumoral și a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere.

De asemenea, se va stabili cu precizie planul pentru ulteriorul tratament radioterapeutic.

La fel, serviciul a fost dotat cu un sistem informațional de planificare local cu stații de lucru pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și de elabora planul de tratament.

Achiziționarea echipamentului a fost posibilă datorită proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul Republicii Moldova. Costul total este de peste 700.000 euro.

„Odată cu achiziționarea acestor echipamente medicale performante facem un pas important în tratamentul tuturor tipurilor de cancer în Republica Moldova. Pacienții vor beneficia de tratament inovativ, iar lucrătorii medicali vor putea munci în siguranță”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

„Pentru cei peste 3000 de pacienți oncologi s-au creat condiții de a primi tratament radioterapeutic cu o precizie tehnologică înaltă. Posibilitatea de a simula tratamentul radiant prin intermediul Tomografului computerizat simulator, perfecționează câmpurile de radiație, astfel obținându-se rezultatul scontat”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur.

Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne este multidisciplinar și se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.

Anual, de acest serviciu beneficiază circa 2500 de pacienți.

Doar în anul 2018, au fost realizate peste 50 mii de ședințe de terapie radiantă și 125 de câmpuri magnetice.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 ore în urmă

Un bărbat în etate este căutat de poliție și rude!

Ion Bejenari, un bărbat în etate, a dispărut în după-amiaza zilei de 18 februarie. Bărbatul suferă de pierderi de memorie....

Alegeri7 ore în urmă

Lista Partidului Șor: figuranți în raportul Kroll și un martor al acuzării în dosarul Filat 

Unele nume de pe lista electorală a Partidului Șor apar și în raportul Companiei britanice Kroll, angajată de Guvern să...

Alegeri8 ore în urmă

OPINIE / Cum am fost la întâlnirea cu Vlad Plahotniuc

Jurnalista Veronica Gorea, de la ziarul săptămânal „Expresul” a fost prezentă la o întrunire dintre Ludmila Guzun, candidată PDM în...

Alegeri8 ore în urmă

Blocul ACUM: La München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a R.Moldova

Co-președinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu susțin că președintele...

Alegeri9 ore în urmă

Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost...

Social9 ore în urmă

Premieră în R.Moldova: a fost efectuat primul transplant de ficat la copil. Donatorul, un voluntar anonim

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la copil. Intervenția a fost efectuată pe data...

Politică10 ore în urmă

„Kamaz”-urile lui Putin au ajuns la Chișinău. Drumul ocolit ce l-au parcurs autospecialele

12 autospeciale „Kamaz”, donate de Federația Rusă, au ajuns în Republica Moldova. Tehnica multifuncțională poate fi folosită în procesul de...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri16 ore în urmă

„Спросите у Додона” – De ce se implică Rusia în alegerile din 2019 în Republica Moldova?

Comunitatea WatchDog a lansat o analiză pe tema implicării Federației Ruse în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Studiul sistematizează...

AlegeriO zi în urmă

Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din...

AlegeriO zi în urmă

Candidatul PDM în circumscripția Cahul se retrage din cursa electorală

Candidatul Partidului Democrat (PDM) în circumscripția nr. 43 Cahul, Oleg Creciun, a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală....

AlegeriO zi în urmă

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul...

Alegeri2 zile în urmă

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din...

Alegeri2 zile în urmă

Trecutul de ”angajat la stat” al membrilor blocului ACUM

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca...

Alegeri2 zile în urmă

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat

Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com