Komstroy pentru Moldova.org: Intenționăm să recuperăm datoria Moldovei prin orice mijloace legale, inclusiv în SUA

Compania Komstroy intenționează să recupereze datoria Republicii Moldova pentru livrarea energiei electrice în anii 1999-2000 prin orice mijloace legale. Asta reiese din răspunsul avocaților firmei AGG, care apără interesele companiei ucrainene în SUA, la o interpelare Moldova.org.

Potrivit avocaților companiei, Komstroy nu este obligată să aștepte verdictul final al Curții de Apel de la Paris privind datoria Moldovei de aproape 58 milioane de dolari SUA. Mai mult, decizia Curții Districtului Columbia din 23 august 2019 ar permite aplicarea sentinței în cadrul Statelor Unite ale Americii și respectiv, posibila blocare a conturilor și a altor active ale Republicii Moldova în SUA, dar și dezvăluirea informației financiare de către instituții financiare și parteneri comerciali ai RM.

Întrebați despre afirmațiile ministrei de justiție Olesea Stamate care califică cererea Komstroy drept o schemă de delapidare a banului public, avocații companiei susțin că predecesoarea acesteia, Energoalliance, ar fi livrat energie electrică în Moldova când Guvernul RM se afla în mijlocul unor condiții financiare precare:

Este regretabil că contribuția Energoalliance la economia Moldovei este acum pusă la îndoială.

Negând orice ilegalitate în procesul de livrare a energiei electrice, avocații Komstroy cheamă reprezentanții Moldovei la masa de negocieri.

Anterior, sic.md scria că LLC Energoalliance era asociată cu oligarhul Veaceslav Platon (acum în detenție) și chiar implicată în schema Laundromatului Rusesc. Mai mult, firma off-shore care inițial livrase energie Moldovei- Derimen,- era asociată cu președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

Iată răspunsul avocaților companiei Komstroy, datat cu 13 septembrie 2019, la interpelarea Moldova.org:

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.