Kilogramul în „haine noi”

La aproape 130 de ani, după ce kilogramul a fost definit pentru prima dată de o bucată de metal dintr-un seif din Paris, savanţii au votat pentru schimbare şi pentru implementarea unui nou sistem care redefineşte unitatea de măsură pentru masă, folosindu-se de o constantă a naturii, scrie The Guardian.

În urma unui vot istoric dat vineri la Conferinţa generală de metrologie de la Versailles, în Franţa, kilogramul nu va mai fi definit de prototipul acceptat până acum, un cilindru din aliaj de platină, creat în 1889, ci de constanta lui Planck, un număr ce este înrădăcinat profund în lumea cuantică.

Marele K (Le Grand K), cum mai este cunoscut cilindrul care până vineri a fost standardul mondial pentru un kilogram, a fost înlocuit. Deşi prin definiţie, cântăreşte exact un kilogram, atunci când este manevrat, greutatea lui scade infinitesimal. Poluarea din aer, tot îl influențează, mărindu-i greutatea uneori. Aceste variații de greutate sunt deloc perceptibile pentru oamenii obişnuiţi, din afara lumii ştiinţifice a metrologiei.

Noul sistem înlocuieşte standardul pentru un kilogram reprezentat de acest cilindru de platină şi defineşte unitatea de masă prin forţa electrică necesară să contracareze greutatea unui kilogram folosind un instrument numit balanţă Kibble. Forţa electrică în sine este legată de constanta lui Planck prin efectele electrice cuantice descrise de doi laureaţi ai premiului Nobel, Brian Josephson şi Klaus von Klitzing.

Odată cu kilogramul, alte trei unităţi de măsură de bază au fost redefinite ca urmare a votului savanţilor de la conferinţa din Versailles. Unitatea de măsură pentru curentul electric – amper, temperatură – kelvin şi cantitatea de substanţă – mol sunt definite în relaţie cu o constantă a naturii, şi anume sarcina electrică, constanta Boltzmann, respectiv numărul lui Avogadro.

În total, Sistemul Internaţional al Unităţilor de Măsură are şapte unităţi de bază, celelalte trei fiind unitatea de măsură pentru timp – secunda, unitatea de măsură pentru distanţă – metrul şi unitatea de măsură pentru intensitatea luminoasă – candela. Definiţiile acestor trei din urmă nu au fost însă schimbate.   Noua definiţie a kilogramului, alături de cele pentru mol, amper şi kelvin, va intra în vigoare din 29 mai 2019. Schimbarea majoră nu va fi însă resimţită de nimeni din lumea obişnuită. Oamenii vor continua să-şi cântărească la fel toate produsele. Noul sistem va fi folosit doar de savanți pentru a măsura greutatea unui obiect.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.