Keanu Reeves a apărut în manualul de istorie din Ucraina și alte știri trăsnite

PE SCURT

Toți angajații de peste 40 de ani din instituțiile bugetare din Turkmenistan nu au voie să-și vopsească firele albe, actorul Keanu Reeves a ajuns într-un manual de istorie din Ucraina, iar autoritățile din Crimeea s-au plâns de lipsa de apă și au cerut ajutorul lui Dumnezeu. La Moscova, Kremlinul a început să măsoare temperatura tuturor celor care se întâlnesc cu Putin.

Moldova.org vă prezintă știri cu decizii ale autorităților din mai multe țări din ultima săptămână, care au trezit nedumerirea sau au provocat zâmbete. 

PE LUNG

În Turkmenistan, angajaților bărbați din instituțiile statului li s-a interzis să-și vopsească firele albe

În regiunea Lebap din Turkmenistan, tuturor angajaților de peste 40 de ani din instituțiile bugetare li s-a interzis să-și vopsească firele albe, transmite Radio Libertatea din această țară. 

În acest mod, funcționarii publici ar trebui să semene cu președintele țării, Gurbanguly Berdimuhamedov. Din august 2018, el a început să apară în public cu părul gri natural.

Interdicția nu a fost oficializată, dar a început deja să funcționeze de la 1 februarie. „Șefii instituțiilor spun că, dacă Arkadag („ Părintele națiunii “, titlul oferit lui Berdymukhamedov) ajunge în provincia Lebap, atunci la întâlnirea cu el vor fi admiși în special persoanele cu părul gri”, relatează sursa citată cu referire la funcționari publici. Până în vara anului 2018, președintele Turkmenistanului apărea în public cu părul perfect negru. Dar în ultimul an și jumătate, în fotografiile și imaginile din presa oficială președintele a început să apară treptat cu fire abe.

În ianuarie 2019, toate instituțiile statului din Turkmenistan, inclusiv școlile, au înlocuit portretele vechi ale lui Berdymukhamedov cu unele noi în care președintele este înfățișat cu fire albe. Portretele din  „sezonul trecut”, unde președintele este cu părul negru, se vând acum la un preț redus. Anterior, când Berdimuhamedov își vopsea părul, angajaților statului din Turkmenistan li se cerea să-și ascundă părul gri:.

În urmă cu doar doi ani, șefii instituțiilor statului cereau ca lucrătorii cu fire albei să-și vopsească părul în culoarea neagră”, s-a plâns unul dintre angajații instituției de stat care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Acum însă și de la cei care sunt de la natură cu părul negru, li se cere să se vopsească în gri “, a mai spus el.

Cum a ajuns Keanu Reeves în manualul de istorie din Ucraina? Autorul susține că nu este o greșeală

În manualul de istorie din Ucraina Всесвітня історія  (trad. din ucr.: Istoria lumii), a apărut un meme cu Keanu Reeves. Doctorul în științe istorice Igor Șciupak, autorul manualului, a explicat că vedeta din The Matrix și John Wick nu a apărut acolo întâmplător. Designerul care a lucrat la carte i-a arătat Șciupak fotografia din 1932, „Prânzul pe zgârie-nori”, unde Keanu Reeves apărea alături de muncitori.

Sciupak nu l-a observat din prima încercare pe actor. Totuși, autorul manualului a propus să fie folosită anume această versiune a fotografiei.

După cum a scris Șciupak pe Facebook, el a conceput acest lucru ca un test de atenție. Autorul manualului și-a amintit cum, într-unul dintre manualele publicate în anii ’90, portretul lui Octavian Augustus a fost semnat drept Iulius Cezar. „De-a lungul anilor de utilizare a cărții, acest lucru a fost observat de zero cititori”.

În plus, Sciupak a spus că Keanu Reeves a reușit să atragă atenția asupra manualului.  Potrivit istoricului, datorită acestui fapt, nu numai adolescenții, ci și adulții vor dori să citească cartea.

Manualul Всесвітня історія a apărut în anul 2018 și a fost recomandat de Ministerul Educației și Științei din Ucraina. Potrivit lui Sciupak, Keanu Reeves a fost observat pe poza respectivă de către un elev în clasa a 10-a în 2019. Astfel, s-a dovedit că actorul care l-a jucat pe  John Wick este mai popular decât Octavian Augustus și Julius Caesar., scrie Meduza.io.

Autoritățile din Crimeea  s-au plâns de lipsa de apă și au cerut ajutorul lui Dumnezeu

Preoţii din Crimeea (peninsulă anexată de Rusia în 2014) fac slujbe speciale pentru precipitaţii.  Astfel de rugăciuni nu sunt organizate pentru prima dată și, de regulă, încep să fie ținute după apelul autorităților. „Cineva din administrație s-a adresat cu o astfel de rugăminte săptămâna trecută”, au declarat reprezentanții Eparhiei locale. Din cauza iernii fără zăpadă și a lipsei de precipitații, Crimeea riscă să se confrunte cu secetă: rezervele din rezervoarele Simferopol ajung doar pentru 90-100 de zile.

Șefa administrației orașului Simferopol, Elena Proțenko, a scris pe Facebook că începând cu 10 februarie, apa rece va fi livrată potrivit unui grafic dimineața și seara, iar locuitorii pot folosi apă caldă doar în weekend. Proțenko a spus că la rezolvarea problemei alimentării cu apă, autoritățile orașului mizează pe precipitații și pe ajutorul lui Dumnezeu. „Principalul lucru pentru noi sunt precipitațiile – este foarte important. Sperăm, desigur, că va ninge, că va fi ploaie, pe ajutorul lui Dumnezeu”, a spus ea. Prin ordinul Mitropolitului Simferopolului și al Crimeei Lazăr în toate bisericile  au început să se roage pentru trimiterea ploii. De asemenea, preoții au binecuvântat și rezervoarele cu apă. 

Până în 2014, aproximativ 85% din necesarul de apă al locuitorilor Crimeei era asigurat prin Canalul Crimeii de Nord de Ucraina. Însă, după anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina a întrerupt alimentarea cu apă. De atunci, poziția oficială a Kievului nu s-a schimbat: canalul va fi deschis numai după restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Kremlinul a început să măsoare temperatura tuturor celor care se întâlnesc cu Putin

În administrația președintelui Rusiei a început să fie măsurată temperatura corpului tuturor celor care vin la evenimente publice cu participarea lui Vladimir Putin. Temperatura este măsurată cu ajutorul unei camere termice.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat pentru Vedomosti că la Kremlin se iau măsuri de precauție suplimentare împotriva răspândirii noii infecții cu coronavirus.

Totodată, vicepremierul Tatiana Golikova, care conduce  celulei operaționale pentru lupta împotriva coronavirusului, a declarat, că verificările de la Kremlin nu sunt efectuate din cauza coronavirusului, ci din cauza gripei sezoniere locale, scrie presa rusă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.