Johannes Hahn: UE a redus cu o treime alocarea anuală și a suspendat asistența macrofinanciară pentru Chișinău

Comisarul european Johannes Hahn a confirmat că UE a redus cu o treime alocarea anuală și a suspendat asistența macrofinanciară pentru Chișinău. Potrivit lui, suspendarea înseamnă că nu se va plăti prima tranșă de asistență macrofinanciară, iar reducerea alocării anuale înseamnă că acolo unde a fost inclus în buget aproximativ 70 de milioane, cifra se va reduce cu o treime pentru 2017 și 2018.

Johannes Hahn a precizat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că acest lucru nu înseamnă „a spune ceva care este împotriva cetățenilor”, dimpotrivă, programele care sunt încă în vigoare vizează sprijinirea intereselor cetățenilor, investind d exemplu în anumite măsuri de infrastructură, în tratarea deșeurilor, în programe în care există în mod clar un beneficiu pentru cetățenii de rând.

„Dar noi nu căutăm, nici în Moldova, nici în altă parte, să susținem un anumit guvern și nici să facem jocurile vreunui partid politic. Ceea ce căutăm este ca analizele noastre să fie bazate pe fapte și cifre. Și acest lucru este evaluat și, prin urmare, a trebuit să luăm o decizie”, a menționat comisarul european.

Vorbind despre unde ar fi mers banii dacă nu ar fi fost tăiați, Johannes Hahn a spus că măsura implică, de exemplu, reforme ale administrației publice, lucruri de genul acesta în care performanța guvernului se îmbunătățește, însă UE păstrează o sumă substanțială de bani pentru activități care sunt imediat în interesul cetățenilor.

Un alt domeniu în care UE i-a plăcea să vadă progrese, adică a investit foarte mult într-un interconector energetic între România și Republica Moldova, care este construit acum.

„Aici, de exemplu, guvernul se târâie în urmă și nu face ceea ce am convenit, fiind în interesul cetățenilor să aibă o diversificare a aprovizionării cu energie și să nu depindă de o singură sursă.”

Totodată, comisarul Hahn a precizat că toate aceste măsuri „pot fi răsturnate, cu condiția să existe progrese în domeniile importante pentru Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă remedierea tuturor acestor deficiențe, în special în domeniul statului de drept”.

În acest context, oficialul european a menționat amnistia fiscală, care nu este acceptabilă, dar și lipsa unor progrese reale în investigațiile privind scandalul bancar. Cealaltă problemă este decizia de a nu recunoaște alegerile pentru primăria din Chișinău cu „argumente foarte dubioase”.

„În toate aceste elemente vedem evoluții care nu sunt în concordanță cu așteptările noastre privind mai multă democrație, mai multă transparență, mai multă corectitudine”, a adăugat comisarul european pentru Radio Europa Liberă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.