Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă

PE SCURT

Luna trecută, marcată de un val de caniculă excepţională care a afectat cu precădere Europa de Vest, a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria înregistrărilor meteorologice, conform datelor publicate marţi, citate de AFP.

Potrivit datelor Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecută, în medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie (2016) afectând în special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale.

PE LUNG

Mai multe recorduri au fost doborâte săptămâna trecută în numeroase ţări europene sufocate de căldură, în special din cauza unui front de aer cald de origine sahariană. Temperaturile au depăşit valorile normale sezoniere cu 10 grade Celsius în Germania, în nordul Spaniei şi în Italia, dar şi în Franţa, unde vineri a fost atins recordul absolut pentru luna iunie, 45,9 grade Celsius.

Experţii de la Copernicus au notat că este greu de atribuit acest record ″în mod direct″⁣ schimbărilor climatice, însă o echipă de oameni de ştiinţă care a analizat valul de caniculă din Franţa a concluzionat marţi că schimbările climatice provocate de om au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

Prin coroborarea datelor satelitare cu cele istorice, oamenii de ştiinţă de la serviciul european Copernicus au estimat că temperatura din luna iunie din Europa a depăşit cu 3 grade Celsius media din perioada 1850 – 1900.

Sursa: Agerpres

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.