Connect with us
"
"

Social

Italia: O moldoveancă și-a încuiat copiii în mașina încinsă de soare și a plecat la cumpărături. Au intervenit carabinierii

Publicat

pe

PE SCURT

O moldoveancă de 37 de ani și-a încuiat cei trei copii ai săi de 6, 2 și respectiv de jumătate de an și a plecat la cumpărături. Cazul a avut loc localitatea Castelfranco, regiunea Veneția. Micuții disperați au fost observați de două femei, care inițial au stat lângă automobil în speranța că se va apropia imediat mama acestora. După ceva timp, văzând mașina încinsă de soare, cele două au sunat la Poliție.

PE LUNG

Presa italiană scrie că la fața locului au intervenit două patrule de carabinieri. În timp ce o patrulă a intrat în supermarketul în fața căruia era parcată mașina, ca să identifice mama minorilor, alta a încercat să deschidă ferestrele pentru a debloca ușa automobilului.

După mai multe încercări de a deschide una dintre portiere, oamenii legii au reușit să deschidă puțin geamul și să le dea apă copiilor.

Între timp, în jurul autoturismului s-a format un grup de oameni. Oamenii nu excludeau că mamei celor trei copii i s-a făcut rău în centrul comercial.

„Punctul de cotitură a survenit după 45 de minute de minute de la sosirea carabinierilor, când mama minorilor a apărut în fața mașinii, vizibil surprinsă de ceea ce se întâmplă”, scrie presa locală.

Imediat, mașina a fost deblocată, iar copiii au putut să-și îmbrățișeze mama. Totuși, carabinierii au început să investigheze acest caz. Luată la întrebări privind motivele acestui comportament, femeia nu a putut oferi nicio explicație concretă.

Ea le-a spus oamenilor legii că trebuia să facă niște cumpărături și s-a gândit că ar fi bine să lase copiii încuiați în mașină, în siguranță, în opinia ei. Se pare că anterior femeia a mai procedat așa, fără ca cineva să sesizeze această situație.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Lecțiile pe care trebuie să le învățăm de la Italia. Unde a greșit?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Italia a devenit noul epicentru al pandemiei. În doar câteva zile a înregistrat peste 50 de mii de cazuri și peste 4800 de decese. Autoritățile italiene susțin că au reacționat cât de repede au putut pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, însă, cronologia evenimentelor și a acțiunilor arată lacunele și punctele unde s-a greșit.

Ceea ce se întâmplă acum în Itaia ar trebui să fie o lecție pe care să o învețe celelalte țări, ca să facă tot posibilul să nu ajungă la numărul infectărilor din Italia.

PE LUNG

În doar câteva săptămâni, Italia a ocupat locul Chinei, devenind noul epicentru al pandemiei. Experiența Italiei ne arată cât de important e să iei măsurile de izolare în timpul răspândirii coronavirusului și să limitezi mișcarea oamenilor dintr-o regiune în alta, iar aceste măsuri trebuie să fie stricte și respectate de către fiecare. 

Era 27 februarie, iar Italia înregistra 400 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Un politician italian a postat un video în care spunea că noul virus nu ar trebui să le schimbe oamenilor în vreun fel sau altul rutina și plăcerile vieții. Peste 10 zile, virusul a infectat 5.883 de oameni și a ucis 233, iar politicianul a publicat o nouă înregistrare video în care anunța că și el a fost infectat, scrie nytimes.com.  

Italia are acum peste 53.000 de infecții înregistrate și mai mult de 4.800 de morți, iar numărul infectărilor continuă să crească. Sâmbătă, autoritățile italiene au anunțat despre decesul a 793 de oameni într-o singură zi. Astfel, Italia a depășit China ca țara cu cel mai mare număr de decese, devenind epicentrul unei pandemii în schimbare.

Guvernul italian a trimis armata care să se ocupe de blocarea și interzicerea accesului în Lombardia, regiunea de nord din centrul focarului, unde sicriile cu cei decedați au fost duse în biserică. Vineri seara, autoritățile au înăsprit blocarea la nivel național: au fost închise parcurile, au fost interzise activitățile în aer liber, inclusiv plimbările sau mersul pe jos. 

Sâmbătă seară, premierul Giuseppe Conte a anunțat o altă măsură drastică ca răspuns la ceea ce el a numit „cea mai dificilă criză a țării de la cel de-al doilea război mondial”. Italia își va închide fabricile și toată producția care nu este absolut esențială. „Acest sacrificiu economic enorm este făcut pentru a nu permite răspândirea virusului și pentru a proteja viețile oamenilor. Statul este aici, cu voi”, a spus el, încercând să liniștească oamenii. 

Însă, tragedia Italiei trebuie să fie un avertisment pentru țările vecine, unde virusul începe să se răspândească cu o viteză mare. 

În pofida faptului că au adoptat unele dintre cele mai drastice măsuri din lume, totuși, autoritățile italiene au avut momente de ezitare, când era foarte important să acționeze. Chiar de la bun început ar fi trebuit să izoleze complet orașul de unde a pornit infectare, însă, nu au făcutt-o decât peste câteva zile, pentru că nu voiau să încalce drepturile oamenilor și nici să oprească dezvoltarea economică a regiunii. „Acum alergăm după virus”, a declarat Sandra Zampa, subsecretara Ministerului Sănătății. „Ne-am închis treptat, așa cum procedează Europa. Franța, Spania, Germania, SUA fac același lucru. În fiecare zi te închizi un pic, renunți la o viață normală. Pentru că virusul nu-ți permite să ai o viață normală”, a adăugat ea.

În primele zile de la răspândirea virusului, autoritățile italienea au vorbit oamenilor despre COVID-19, însă, le-au creat iluzia unei situații ținute sub control. Deși guvernul a blocat țara, acesta nu a reușit să-i facă pe oameni să înțeleagă gravitatea situației și cât de distructiv ar putea fi acest virus. Multe din măsurile impuse de autorități nu erau respectate de către toți. „Ne-am ghidat de recomandările oamenilor de știință”, și-a explicat acțiunile premierul italian. 

Pe 21 ianuarie, în timp ce oficialii chinezi anunțau despre numărul mare de cazuri de COVID-19 din țară, Ministerul Culturii și Turismului din Italia a invitat o delegație chineză la un concert de la Academia Națională din Santa Cecilia, pentru a inaugura anul culturii și turismului Italia-China. Unii oficiali s-au arătat mai sceptici, dar au tăcut. Însă, oficialii italieni susțin că dacă ar fi știut cât de gravă este situația, ar fi renunțat. „Ne uitam la răspândirea virusului din China ca la un film de science-fiction care nu are nimic de-a face cu noi., iar acum când virusul a explodat, Europa, vedem cum oamenii se uită la noi, la fel cum o făceam noi la chinezi”, a constatat Sandra Zampa, subsecretara Ministerului Sănătății.  

Deja în ianuarie, mai mulți politicieni atrăgeau atenția și cereau punerea în carantină a școlarilor din regiunile nordice, unde mai mulți elevi au fost în timpul vacanței în China. Însă, alți politicieni au criticat propunerea ca fiind populistă și care ar împrăștia frică în rândurile oamenilor. În cele din urmă, premierul italian a declarat că autoritățile trebuie să aibă încredere în conducerea acolor școli, care nu au propus astfel de măsuri. Însă, această siguranță nu a durat mult timp. La 30 ianuarie, premierul Giuseppe Conte a blocat toate zborurile spre China și din China. „Suntem prima țară din Europa care a adoptat o astfel de măsură de precauție”, a spus el. În următoarea lună, totul părea calm. Până în momentul când, la 18 februarie, un bărbat în vârstă de 38 de ani a mers la un spital din Codogno, un oraș mic din provincia Lodi din Lombardia, cu simptome severe de gripă. Medicii i-au prescris tratamentul, iar bărbatul a plecat acasă. Peste câteva ore el a revenit la spital, plângându-se că se simte mai rău. A fost internat la medicină generală, iar peste două zile a fost transferat în secția de terapie intensivă, după ce testul a arătat că este infectat cu COVID-19. El a devenit cunoscut ca „Pacientul 1”. Autoritățile au stabilit că în perioada de incubare, când pacientul nu avea nicio simptomă de îmbolnăvire, acesta a dus un mod de viață activ: a participat la trei petreceri, a jucat fotbal, a alergat la un maraton. Astfel, el ar fi reușit să infecteze sute de oameni, inclusiv medici și asistente medicale. Însă, spun autoritățile italiene, acest pacient nu a avut niciun contact cu China, ceea ce înseamnă că s-ar fi contaminat de la vreun european. Virusul era deja activ în Italia de săptămâni întregi, spun specialiștii, doar că oamenii nu aveau simptome și de aceea nimeni nu-i testa. „Cel pe care-l numim Pacientul 1 ar putea fi, de fapt, Pacientul 200”, a spus Fabrizio Pregliasco, un epidemiolog.

Duminică, 23 februarie, numărul infectaților a ajuns la peste 130, iar Italia a închis accesul în 11 orașe, la intrarea cărora stătea poliția și militarii. Ultimele zile ale Carnavalului de la Veneția au fost anulate.

Regiunea Lombardiei și-a închis școlile, muzeele și cinematografele. „Am fost primii cu cele mai riguroase și precise controale”, a spus premierul, adăugând că numărul de persoane infectate din Italia sunt pentru că au fost făcute foarte multe teste, chiar și celor care nu aveau simptome de îmbolnăvire. A doua zi, numărul cazurilor de infectare a depășit 200, iar 7 persoane au murit. Premierul italian a dat vina pe spitalul Codogno pentru răspândire, spunând că a gestionat lucrurile într-un mod „nu tocmai adecvat” și a susținut că Lombardia și Veneto, o altă regiune de nord, umflau gravitatea problemei. În timp ce autoritățile locale din Lombardia căutau unde pot amenaja paturi pentru numărul în creștere al pacienților – erau deja 309 , iar alți 11 oameni au murit, premierul Conte a declarat pe 25 februarie că „Italia este o țară sigură și probabil chiar mult mai sigură decât multe altele”.

În Milan, care se afla la câțiva km distanță de focarul epidemic, primarul localității a făcut publică o campanie „Milan nu se oprește”, iar catedrala din centrul orașului a fost redeschisă pentru sutele de turiști. Însă, la etajul șase al sediului guvernului regional de la Milano, Giacomo Grasselli, care este coordonatorul unităților de terapie intensivă din întreaga Lombardie, a văzut numerele în ascensiune și și-a dat seama rapid că va fi imposibil să tratezi toți bolnavii dacă virusul continuă să se răspândească cu un astfel de tempou. La una dintre întâlnirile zilnice a aproximativ 20 de oficiali din domeniul sănătății și politicii, el a spus președintelui regional, Attilio Fontana, despre numărul tot mai mare. Un epidemiolog a arătat curbele infecției și a menționat despre catastrofa cu care a început să se confrunte sistemul de sănătate din regiune. Atunci, s-au cerut măsuri mai dure la nivel național. Guvernul a decis atunci să blocheze accesul la cea mai mare parte a regiunii de nord, oferind ajutor material, pentru menținerea economiei din regiune. Cu toate acestea, mulți oameni continuau să nu ia în serios gravitatea situației, care scăpa treptat de sub control. Într-o conferință de presă din 8 martie, când 7.375 de persoane au fost înregistrate cu COVID-19 și 366 au murit, premierul Conte a anunțat pasul extraordinar de restricționare a mișcării pentru aproximativ un sfert din populația italiană din regiunile nordice. „Ne confruntăm cu o situație de urgență națională”, a spus premierul italian. Atunci, mulți oameni care erau în Milan s-au grăbit la gară, încercând să părăsească regiunea, provocând ceea ce mai mulți au considerat ulterior un val periculos de contaminare spre sud.

Pentru a liniști spiritele, Ministerul de Interne a emis formulare de „certificare automată” care să le permită oamenilor să călătorească în și în afara zonei închise pentru muncă, sănătate sau alte „necesități”. O zi mai târziu, pe 9 martie, când cazurile de infectare au ajuns la 9.172 și numărul morților a urcat la 463, premierul italian a impus restricțiile la nivel național. Dar atunci, spun experții, era deja prea târziu

Italia plătește scump pentru acele zile în care a ezitat să ia măsuri stricte. Oamenii care mor acum sunt în cea mai mare parte, cei care au fost infectate în acea perioadă de nedumerire. Roberto Burioni, un proaspăt virolog la Universitatea San Raffaele din Milan, este de părere că răspândirea virusului a fost posibilă pentru că oamenii nu au fost alertați și și-au continuat rutina vieții, fără a fi precauți că s-ar putea infecta. 

„Ar fi trebuit să închidem totul și să impunem carantină chiar în primele săptămâni de la apariția cazurilor de infectare. Trebuia să le interzicem oamenilor să se plimbe și acum s-ar fi putut să nu fim în această situație de criză”, a recunoscut politicianul italian Attilio Fontana. Potrivit lui, această situație gravă trebuie să atenționeze pe alte țări și să-i pregătească pentru ceea ce va urma. 

Sursa: New York Times

Citește mai departe

Social

Alte două cazuri de coronavirus în R. Moldova. Școlile și grădinițele se închid. Ce se întâmplă la frontieră

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În Republica Moldova au fost confirmate două cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus de tip nou. Persoanele au revenit recent din Italia. Este vorba despre o femeie din Chișinău și un bărbat din sudul țării. Ambii au câte 60 de ani și au boli specifice vârstei. Starea acestora este stabilă, de gravitate medie.

Anunțul a fost făcut astăzi de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu și Nicolae Vicol, șeful ANSP.

Ministra a anunțat că procesul educațional în școli și grădinițe se întrerupe de mâine, 11 martie.

Mai mult, autoritățile române au anunțat că activitatea operatorilor de transport din și spre Italia care tranzitează România a fost suspendată.

PE LUNG 

Pacientul nr. 1

Primul pacient se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS. Este vorba despre o femei întoarsă din Italia și a fost internată pe 8 martie. Citește mai multe despre starea de sănătate a pacientei nr. 1.

Pacientul nr. 2

Ministra de resort a precizat că cele două persoane infectate nu au o legătură între ele și nici cu femeia internată cu coronavirus la Spitalul Clinic Republican. „Nu este vorba despre cursa avia Milano-Chișinău, cu care a călătorit femeia de 48 de ani, infectată anterior cu coronavirus”, a precizat Viorica Dumbrăveanu. Bărbatul, originar dintr-un raion din sudul țării, a efectuat o vizită de trei săptămâni la copiii săi din Italia. Acesta a revenit pe 1 martie în Moldova. Pe data de 5 martie, el s-a simțit rău și s-a autotratat. Peste patru zile, starea lui s-a agravat și a apelat la serviciul 112, fiind internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Pacientul nr. 3

Ce-l de-al treilea pacient este o femeie care a fost într-o vizită de zece zile în Italia, la o prietenă. Ea a revenit acasă pe 26 februarie. S-a confruntat cu probleme de sănătate pe 1 martie. S-a adresat la medic pentru a i se acorda asistența medicală necesară. I s-a prescris tratament și autoizolare la domiciliu. „Doamna a administrat un preparat la propria voință. A încercat să se trateze singură și în așa mod și-a destabilizat starea de sănătate, în contextul problemelor cu tensiunea arterială pe care le avea. A chemat ambulanța și a fost internată pe 9 martie la spitalul „Toma Ciorbă”, a relatat ministra.

În prezent are loc anchetă epidemiologică, pentru depistarea persoanelor care au fost în contact direct cu cei doi pacienți. 

Viorica Dumbrăveanu solicită persoanelor care revin din Italia să se izoleze, să-și verifice temperatura corpului de trei ori pe zi și, în caz de necesitate, să apeleze la 112. Nu este recomandată adresarea directă la medicul familie.

Școlile și grădinițele își suspendă temporar activitatea 

De mâine, școlile și grădinițele își sistează activitatea pentru săptămâna aceasta și următoarea „pentru a monitoriza situația”. Ulterior se va lua decizia privind termenului exact al „vacanței”.

Nu este exclus ca să fie sistat și procesul de studii în universități. 

Pentru sporirea măsurilor de prevenire și control a infecției cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, au fost aprobate măsuri suplimentare. Astfel,  începând cu 11 martie 2020, a fost interzisă organizarea manifestărilor, măsurilor, întrunirilor în masă cu participarea unui număr de 50 persoane sau mai mare, până la 1 aprilie 2020. 

La moment, sunt înregistrate 13 cazuri suspecte de infecție cu noul tip de Coronavirus, 10 adulți și 3 copii. Alte trei cazuri suspecte anunțate dimineață, sunt negative.

În dimineața zilei de astăzi, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a emis un comunicat în care recomandă tuturor credincioșilor să respecte cu strictețe prevederile emise de administrația publică și sanitară, precum și toate recomandările legate de igiena și sănătatea publică. Cu toate acestea, Mitropolia aduce la cunoștință credincioșilor că au posibilitatea să se împărtășească și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă. Totul, pentru a micșora aglomerația din Sfintele Locașuri în zilele de duminică.

Ce se întâmplă la frontieră cu România

Autoritățile din România au anunțat că circulația autocarelor și microbuzelor de pasageri care au destinația sau punctul de plecare pe teritoriul Italiei a fost suspendată pe teritoriul României. „Rugăm operatorii de transport internațional și cetățenii Republicii Moldova să ia în calcul toate prevederile actului normativ menționat în perspectiva planificării unor călătorii cu tranzitarea României spre și din Italia”, au atenționat autoritățile române. 

În Republica Moldova sunt operate săptămânal cel puțin 370 de rute regulate și neregulate spre Italia.

Ministerul de Externe al României atenționează cetățenii Republicii Moldova care intenționează să tranziteze România venind din Italia, China, Iran si Coreea de Sud despre măsurile impuse de autoritățile române.

Din 9 martie curent, toturor cetățenilor străini care intră în România, le este permis accesul doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz. Măsuri sunt valabile până la 31 martie, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

În România, cifra persoanelor infectate de coronavirus a ajuns la 25. Autoritățile române au închis instituțiile de învățământ, iar unele companii aeriene și-au amânat/anulat cursele spre și din Italia. Mai mult, și transportul feroviar pentru aceleași direcții au fost întrerupte.

Foto simbol: axios.com

Citește mai departe

Social

Ultimele noutăți despre Covid-19 în Moldova. Starea pacientei nr. 1 se ameliorează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

  • Guvernul va aproba miercuri un proiect de lege care va prevedea amendarea sau chiar tragerea la răspundere penală a persoanelor care vor oferi date eronate sau care în mod premeditat vor fi implicate în apariția focarelor și răspândirea coronavirusului în Republica Moldova. 
  • Dodon anunță că ar putea fi limitată tranzitarea teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta după ce România a interzis toate zborurile din și spre Italia, o țară afectată puternic de noul coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. 
  • Starea sănătății femeii de 48 de ani, care s-a reîntors din Italia și a fost internată cu coronavirus la Spitalul Republican, s-a ameliorat ușor. Autoritățile declară că aceasta răspunde pozitiv la tratament. Ceilalți pasageri ai cursei Milano-Chișinău sunt monitorizați. 
  • Alte șase persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul virus. Rezultatele acestora vor fi prezentate pe parcursul zilei de astăzi.

PE LUNG

Igor Dodon: „Situația extraordinară necesită soluții extraordinare”

Igor Dodon a declarat astăzi că toate persoane care, „prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate”, pun în pericol sănătatea și viața altor cetățeni, vor răspunde răspunde conform legii. „Este vorba de un milion 350 mii de pensionari și copii, sănătatea cărora este pusă în pericol din cauza unei persoane sau a unui grup de persoane care mint la frontieră că nu vin din zonele afectate, care nu doresc să comunice cu medicii, care se ascund, fug din spitale. Situația extraordinară și necesită soluții extraordinare”, a spus Dodon.

O altă inițiativă lansată de acesta prevede limitarea tranzitării teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. „În cazul în care România a interzis zborurile din și spre Italia sau alte zone unde au fost depistate focare, nu putem permite ca Moldova să devină o zonă de tranzit”, a menționat Igor Dodon, precizând că este examinată oportunitatea ca să fie limitat sau permis accesul doar pentru cetățenii noștri.

În cadrul conferinței, șeful statului, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste, a pronunțat numele pacientei cu COVID-19. Întrebat dacă există cetățeni români infectați pe teritoriul Republicii Moldova, șeful statul a menționat numele femeii, spunând că  ar putea fi vorba de aceeași persoană, internată la Spitalul Clinic Republican, întrucât aceasta ar putea avea dublă cetățenie. Acțiunea a trezit nemulțumirea internauților. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat pe Facebook că este extrem de grav faptul că președintele a divulgat numele pacientei. „Este contrar legii și a drepturilor omului. În nicio țară până acum nu a fost divulgat vreun nume al persoanelor infectate cu coronavirus. Și nici presa nu a căutat să afle și să scrie, pentru ca asta vine în contradicție cu normele deontologice”, a menționat ea. 

Tot astăzi, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu femeia diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu Constituția RM, cetățenii, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”, se arată în mesajul asociației.

Starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă

Tot astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și directorul Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru au declarat presei că starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă. Aceasta se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS.

„Starea ei este ușor pozitivă, semnele de inflamație s-au redus.Parametrii biochimici s-au îmbunătățit, rămâne micșorată concentrația de oxigen în artere ceea ce ne vorbește despre o pneumonie banală”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

Potrivit lui, medicii sunt optimiști că totul va fi bine, precizând însă că femeia rămâne a fi în pericol, întrucât are patologii foarte grave. 

În după amiaza zilei, ministra Dumbrăveanu a anunțat că pacienta nu mai are nevoie de respirație asistată, înregistrând o ușoară dinamică pozitivă. Totodată, Dumbrăveanu a anunțat că autoritățile de la Chișinău au făcut o solicitare către autoritățile italiene detalii despre pacienta de la Spitalul Clinic Republican „pentru a vedea dacă au fost prelevate anumite teste, dacă au fost rezultatele acestor teste de laborator, care a fost tratamentul”. 

Pasagera care a stat alături de femeia infectată cu noul tip de coronavirus în avionul de pe cursa Milano-Chișinău nu a fost infectată. Totuși, femeia va fi monitorizată în continuare, la fel ca ceilalți pasageri de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău. Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat că s-au identificat 14 persoane care au completat date eronate în fișele epidemiologice și pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul a Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane

„În aeronavă se aflau 145 de pasageri, printre care și zece cetățeni ucraineni. Autoritățile din Ucraina au fost anunțate. Acum sunt 136 de persoane monitorizate de autoritățile din Republica Moldova. Azi vor fi prelevate probele pentru patru cetățeni din regiunea transnistreană”, a mai menționat ministra.

Alte 6 persoane suspecte de infectare 

Ministra Dumbrăveanu a precizat că astăzi au fost înregistrate patru cazuri suspecte de coronavirus, în cazul a doi copii și doi adulți. Au fost efectuate testele de laborator, iar rezultatele sunt negative. 

Totodată, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate șase persoane adulte, care au fost aduse de la punctele de trecere a frontierii. „Sunt tratate de medici drept cazuri suspecte. Toate persoanele au revenit din zonele de risc”, a spus ministra. Persoanele au fost testate, iar rezultatele urmează a fi aflate mai târziu.

Întrebată de ce Republica Moldova nu dispune de izolete, ministra Sănătății, Viorica Dumbraveanu a declarat că, potrivit OMS, acestea sunt utilizate în cazul unor infecții foarte grave, cum ar fi Ebola. „În cazul virusului cu care luptăm acum, izoletele nu sunt recomandate ca măsuri de precauție, în special pentru pacienți. Transportarea se face cu ambulanța. Nu sunt cerințe speciale pentru această ambulanță, dar vorbim despre echipamente de protecție individuală care trebuie folosite de personalul medical”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu Covid-19 sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

La momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Deocamdată, concediu medical a fost acordat pentru 50 de persoane încadrate în câmpul muncii.

 În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu țării au intrat 22 444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment17 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031