Interviu cu Natalia Morari, reporter al publicatiei The New Times, care a fost expulzata din Federatia Rusa: ,, Incercam sa fim liberi si este destul de dificil”

Ati fost expulzata din Federatia Rusa, in timp ce va intorceati dintr-o vizita de serviciu din statul Israel. Care au fost motivele invocate de granicerii rusi in momentul interzicerii accesului pe teritoriul Federatiei Ruse?

-Granicerii nu mi-au explicat nimic. Mi-au luat actele si m-au rugat sa astept. Dupa un timp, mi-au spus ca este interzis sa intru pe teritoriul Federatiei Ruse. Eu i-am intrebat cine a dat acest ordin si ei au raspuns ca ”glavnoie upravlenie”(directia centrala-n.n.) a Serviciul Federal de Securitate (FSB). Mi-au spus ca au primit un anumit act de la FSB, potrivit caruia imi este interzis accesul in Rusia. Granicerii au refuzat sa –mi explice motivul. Ei au zis ca voi putea afla de la Ambasada Rusiei in Moldova sau de la FSB, dar cum eu nu pot sa intru pe teritoriul Federatiei Ruse- nu au cum sa cer explicatii de la Serviciul Federal de Securitate. Mai mult, toata noaptea am petrecut-o in directia de deportare. In calitate de jurnalist le-am solicitat persoanelor care m-au obligat sa nu intru in Rusia si m-au supravegheat sa se recomande. Ei, insa, nu s- au prezentat si nici functia n-au dezvaluit-o. Mi-au spus ca sunt colaboratori ai FSB-ului si au dreptul sa nu se legitimeze.

Vi s-a permis sa mergesi acasa sa va luati lucrurile?

– Nu. Mi s-a spus din start ca imi este interzis accesul pe teritoriul Rusiei si sa rog pe cineva dintre colegi sa-mi ia bagajul pentru ca eu voi fi condusa la bordul Moscova-Tel-Aviv. Am incercat sa le explic granicerilor ca eu am viza de scurta durata si, in plus, este una colectiva, pentru ca am fost in Israel impreuna cu mai multi jurnalisti. Nimeni nu putea sa-mi permita sa intru in Israel. Si granicerii mi-au spus ca am sa zbor cu ruta Moscova-Tel-Aviv si, viceversa, Tel-Aviv-Moscova si ulterior este problema mea cum ma descurc. Slava Domnului ca trei jurnalisti nu au reusit sa plece pentru ca eu eram ultima din grup. Ei au vazut ca eu am probleme si au decis sa ramana, dar, deja, dupa linia de demarcatie a frontierei. Ziaristii le-au spus granicerilor ca va fi mare scandal, caci, in scurt timp, vor aparea televiziunile. Cred ca am avut noroc, pentru ca granicerii le-au spus colegilor mei ca daca vor sa ma ajute, atunci timp de 15 minute sa-mi cumpre bilet la ruta de dimineata spre Chisinau sau am sa fiu ”condusa” la ruta Moscova-Tel-Aviv. Eu nu aveam bani, m-au ajutat colegii de breasla.Chiar si sa fi avut, oricum nu puteam sa ma duc sa-mi cumpar bilet, pentru ca ma aflam in zona de tranzit. Nu aveam nici o stampila aplicata in pasaport. Mai mult de 10 ore eram intr-un spatiu care nu apartinea nici Israelului, nici Rusiei. In plus, aveam haine de vara, caci la Tel-Aviv sunt +23 de grade Celsius. Hainele de pe mine sunt cele mai calduroase pe care le am si am inghetat foarte puternic, aici, in Moldova. In curand, colegii mei imi vor trimite o parte din garderoba de la Moscova.

Ieri ati fost la Ambasada Rusiei la Chisinau. Ati reusit sa aflati ceva mai mult?

-Reprezentantii Ambasadei s-au aratat extrem de mirati de situatia mea si mi-au facut o primire destul de calduroasa. Ei au repetat de cateva ori ca au aflat despre acest incident din mass-media. Nu au primit de la Moscova nici un document si nici o indicatie scrisa sau verbala privind expulzarea mea. Am depus o cerere pe numele ambasadorului si mi s-a promis ca in cel mai apropiat timp voi primi explicatii de ce nu am voie sa intru in Rusia.

Cum credeti, care este de fapt, motivul acestui incident?
-Cred ca este vorba despre ultimul meu articol intitulat ,,fondul negru al Kremlinului’’, pe care l-am publicat in The New Times. In acest material am descris schema ilegala a finantarii campaniei electorale a partidelor politice prin intermediul administratiei prezidentiale. Eu am dat acolo nume concrete, banci unde se pastreaza banii ches, sume concrete repartizate din ”aparatul de casa” a administartiei ruse si criteriile decizei luate de aceasta in momentul repartizarii.

Anterior ati avut probleme din cauza materialelor publicate in presa?

-Da. In primele mele investigatii am scris despre spalarea banilor prin intermediul bancilor: Raiffasenbank-banca austriaca si alta ruseasca- Rosiyskiy Discount. Am primit apeluri telefonice in care mi se spunea ca sunt prea tanara si frumoasa ca sa-mi sfarsesc viata din cauza unui articol. Eu nu am fost niciodata la FSB, dar oamenii care au relatii cu FSB-ul mi-au spsu ca trebuie sa inteleg cu ”binisorul”. Bineinteles ca nimeni nu o sa ma tarasca in subsol, dar am sa fiu lovita cu ceva in moalele capului, cand am sa intru in scara blocului. Și toti vor spune ca a fost un simplu incident, provocat de vreun cetatean betiv. Nimeni nu o sa afle niciodata care este adevarul. Dupa aceasta cateva saptamani nici nu am dormit la domiciliu, ma deplasam doar cu soferul redactiei ca sa fiu in siguranta.

De ce ai ales sa fii jurnalista in Federatia Rusa?

-Eu am absolvit Universitatea de Stat din Moscova, acolo, imi sunt toti prietenii mei, chiar si cei din Chisinau cu care am studiat impreuna la liceu. Imi este teribil de interesant ce se intampla acolo, ce se intampla in politica din Rusia.

Cum e sa fii jurnalist in Federatia Rusa?

-Vedeti cum este: incercam sa fim liberi si este destul de dificil. Dar nu ne dam batuti.

Ce veti face mai departe?

-In primul rand trebuie sa gasesc o modalitate sa ajung in Rusia. Federatia Internationala a Jurnalittilor a luat atitudine in acest caz si cred ca vor aparea reactii si din partea Consiliului Europei si a OSCE. Scandalul abia a inceput. Desigur ca vom apela si la instanta de judecata, iar de dosar se vor preocupa unii colegi. Nu am de gand sa renunt la meseria de jurnalist. Nimeni nu ma poate opri sa-mi fac profesia asumata, sa fac investigatii pe care sa le public in The New Times. Ceea ce mi s-a intamplat mie, in aceste zile, inseamna ca am lovit cu precizie tinta propusa. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.