Portalul presa.md publica un editorial in care afirma ca „interesul fata de Republica Moldova si fata de romanii care traiesc pe acest teritoriu devine din ce in ce mai mare in Romania”. Potrivit editorialistului de la presa.md, la finalul perioadei de tranzitie care a inceput in ultimele zile din decembrie 1989 si care s-a incheiat in ianuarie 2007, romanii au descoperit ca exista si alte obiective politice, pe langa aderarea si integrarea in structurile euroatlantice.
Din editorialul, publicat de presa.md, aflam ca „daca nu ar fi existat mobilizarea maxima pentru atingerea obiectivului aderarii, Romania ar fi ramas o tara in care lucrurile nu ar fi mers deloc bine. Situatia ei ar fi fost asemanatoare cu cea a Croatiei, care a beneficiat de un start foarte bun in cursa pentru aderare, dar care, dupa resurectia nationalista din anii 1990, a pierdut trenul european. Sau, ar fi semanat cu situatia Ucrainei, care penduleaza intre lumea europeana si cea slava, incapabila, deocamdata, sa isi aleaga o traiectorie clara.”
Presa.md scrie ca acum, insa, liderii de opinie au timpul necesar sa isi traga putin sufletul si tocmai in aceasta perioada incep sa redescopere romanii din Moldova, precum si responsabilitatea ce ii revine statului roman fata de aceasta parte a natiunii romane, despartita, deocamdata, prin vitregia sortii.
Editorialistul crede ca aceasta tendinta se va accentua tot mai mult. „La fel, tot mai mult va creste si implicarea Romaniei in viata romanilor din Moldova si viceversa. Tot mai multe institutii media isi angajeaza corespondenti la Chisinau, tot mai multi basarabeni devin personalitati de prima mana ale vietii publice romanesti.” De pilda, formatia Zdop si Zdup, Pavel Stratan ori Anastasia Lazariuc, celebritati care si-au gasit consacrarea in Romania.
Editorialistul de la presa.md este convins ca „romanii nu vor veni niciodata sa ia cu japca Basarabia ori sa faca Unirea prin forta armelor si daca Unirea va fi realizata vreodata, ea va fi facuta prin forta dreptului, nu prin dreptul fortei.”
In final, portalul presa.md mai scrie ca „romanii au intrat o singura data cu armele in maini in Basarabia, ca sa isi dezrobeasca fratii incaputi pe mana fiarei sovietice. Aventura militara a maresalului Ion Antonescu s-a incheiat cu un esec, atat militar, cat si imagologic. Nici un istoric sovietic nu a spus, insa, ca Romania fusese impinsa in bratele Germaniei lui Hitler tocmai de rapacitatea Uniunii Sovietice”. // DECA-Press