Connect with us
"
"

Social

Înstrăinarea ilegală a terenurilor publice din Chișinău: Nistor Grozavu, reținut pentru 72 de ore, apoi eliberat // VIDEO

Publicat

pe

PE SCURT

Mai multe persoane bănuite de escrocherie, falsificarea probelor, precum și exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu au fost documentate astăzi în baza probelor acumulate de către angajații procuraturii mun.Chişinău. Este vorba despre persoane angajate în întreprinderi municipale, în Primăria municipiului Chișinău, printre care și fostul viceprimar Nistor Grozavu.

În cadrul cauzelor penale, pe lângă cei trei angajați din cadrul Primăriei mun. Chișinău din această cauză penală, sunt vizate și alte persoane fizice și juridice.

PE LUNG

Procuratura Generală precizează că, în urma măsurilor desfășurate, au fost reținute două persoane pentru un termen de 72 ore – un fost viceprimar și un angajat al Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei mun. Chișinău.

În urma audierii, ambele persoane au colaborat cu organul de urmărire penală, fără ca să fie identificate temeiuri că aceștia vor împiedica efectuarea urmăririi penale, motiv pentru care a fost luată decizia de eliberare a acestora, cu aplicarea măsurii de nepărăsire și obligarea lor de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală.

Totodată, a fost audiat în calitate de bănuit și un angajat din cadrul Primăriei mun. Chișinău, care la momentul comiterii infracțiunii deținea funcția de șef interimar de secție.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate în cauzele penale riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

În continuare, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor și implicării altor persoane cu tangenţă la caz. Probele pe această cauză au fost acumulate de către procurorii din cadrul Procuraturii mun.Chişinău, Oficiul Principal, în colaborare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

La 9 septembrie, în cadrul acestor cauze penale au fost efectuate 21 de percheziții în sediul Primăriei mun. Chișinău, în oficiile, automobilele și la domiciliile persoanelor vizate în cauzele penale.

Astfel, în cadrul administrării probelor acumulate, a fost identificată o schemă infracțională de înstrăinare a unor terenuri publice, care aparţin Primăriei mun. Chișinău.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un moldovean și-a înscenat propria moarte ca să obțină o asigurare de 2 milioane dolari în SUA

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un moldovean, care și-a înscenat propria moarte ca să obțină o asigurare de 2 milioane dolari în SUA, a pledat vinovat vineri în curtea federală din Minneapolis, anunță twincities.com. Sentința urmează a fi anunțată pe 29 iulie.

Igor Vorotinov, în vârstă de 54 de ani, a contractat în 2010 o asigurare pe viață la firma Mutual of Omaha, numindu-o beneficiar principal pe fosta sa soție. În SUA, moldoveanul activa ca mecanic auto, ulterior el a părăsit Minnesota și a revenit în Moldova.

PE LUNG

Șapte luni mai târziu, Irina Vorotinov a fost anunțată că în apropierea satului Cojusna a fost depistat corpul descompus al unui bărbat, iar mai multe acte de identificare, inclusiv un pașaport, arătau că persoana e Igor Vorotinov.

Venită în Moldova, femeia a declarat că cel decedat este fostul său soț. Trupul acestuia a fost cremat în Moldova, iar urna a fost transportată în Minnesota și înhumată la cimitirul Lakewood din Minneapolis. Ulterior, femeia a transmis certificatul de deces companiei de asigurări, care i-a achitat un cec de 2 milioane dolari în anul 2012.

Între timp, Igor Vorotinov și-a schimbat numele în Nikolai Patoka și s-a mutat în Transnistria, iar Irina Vorotinov a recrutat o terță persoană pentru a deschide un cont la o sucursală locală a băncii din SUA, unde a depus cecul.

Astfel, de pe acest cont, între martie 2012 și ianuarie 2015, mai mult de 1,5 milioane dolari din banii asigurărilor de viață au fost transferați în conturi din Elveția și Moldova.

În 2013, despre escrocherie a fost informat FBI-ul. Astfel, când Alkon Vorotinov, fiul moldoveanului, s-a întors în SUA dintr-o călătorie în Moldova, agenții vamali și polițiștii de frontieră din Detroit l-au oprit și i-au confiscat laptopul. Laptopul conținea fotografii recente ale lui Igor Vorotinov, dovedind că era în viață. El a fost extrădat în SUA. în 2018.

În 2016, Irina Vorotinov, moldoveanca de 49 de ani, și-a recunoscut vina în cazul de fraudă în asigurări. Ea a fost condamnată la 37  luni în închisoarea federală, în noiembrie 2016.

Citește mai departe

Social

O tânără a aflat că „a procurat în credit un telefon mobil”, după ce și-a pierdut buletinul de identitate

Publicat

pe

De către

O tânără în vârstă de 26 ani, originară din raionul Anenii Noi, a depus o plângere la Inspectoratul Buiucani al Direcției de Poliție mun. Chișinău, după ce a aflat că persoane necunoscute au procurat în credit un telefon mobil, cu ajutorul buletinului de identitate pe care l-a pierdut.

Tânăra a pierdut buletinul de identitate în luna decembrie 2018, în sectorul Botanica, mun. Chișinău. Ulterior, însă, ea a aflat că la 10 februarie persoane necunoscute, folosindu-se de actul de identitate pierdut, au procurat în credit un telefon mobil de model „Samsung Galaxy A6”.

Poliția capitalei precizează că ofiţerii de investigaţii au identificat şi reţinut o tânără în vârstă de 28 ani, care s-a dovedit a fi locuitoare a raionului Dubăsari.

Forţele de ordine au constatat că tânăra a găsit buletinul de identitate și, aflându-se în incinta unui magazin de telefonie mobilă, din sectorul Buiucani, a procurat în credit telefonul mobil.

Astfel. prin acțiunile sale a cauzat un prejudiciu în sumă de 5 379 lei. În cadrul audierilor suspecta și-a recunoscut vinovăția. E a a declarat că ulterior telefonul procurat l-a vândut la un preț de 2 000 lei.

Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie.

Tânăra riscă să fie sancționată cu amendă în mărime de la 27 500 lei la 42 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

Citește mai departe

Social

Moldtelecom atenţionează despre o escrocherie în mediul online: Nu oferiţi nimănui datele cardului bancar

Publicat

pe

De către

Moldtelecom atenţionează despre o escrocherie ce se desfăşoară în mediul online. Consumatorii sunt îndemnați să nu accepte să participe în sondaje false organizate din numele companiei, deoarece riscă să fie furate datele cardului bancar ale acestora.

Potrivit companiei, escrocii informează printr-un mesaj că sunt unul dintre cei 100 de utilizatori aleşi să participe la un sondaj, iar în schimbul participării aceștia obţin cadou.

Pentru participare li se solicită să răspundă la câteva întrebări printre care ar putea fi întrebări care solicită completarea câmpurilor cu datele cardului bancar.

Ca rezultat, escrocii intră în posesia datelor cu scopul de a extrage sume mai mari de bani sau de a face alte achitări online.

Toate concursurile, tombolele organizate de Moldtelecom, sunt publicate pe paginile oficiale pe reţelele de socializare şi pe website-ul companiei.

„Pentru participarea în cadrul acestora sau în cadrul unor sondaje, Moldtelecom niciodată nu solicită informaţii cu privire la cadrul dvs. bancar”, se arată în mesajul companiei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie12 ore în urmă

Ce este inflația și de ce trebuie s-o înțelegem?

PE SCURT „Inflația este la fel de violentă precum un tâlhar, la fel de înspăimântătoare precum un hoț armat și...

Social16 ore în urmă

Raiul de la Piața Centrală și mirosul de la stația de epurare. Principalele probleme discutate la Primărie

PE SCURT Edilul capitalei Ion Ceban nu susține majorarea tarifelor de călătorie cu microbuzul și, cel mai probabil, nici Consiliul...

Sănătate2 zile în urmă

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

PE SCURT Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă...

Reintegrare3 zile în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie3 zile în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie3 zile în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

Social4 zile în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică5 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe5 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică5 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică6 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție7 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

Politică2 săptămâni în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031