Instanța a decis soarta cafenelei „Guguță” din Parcul Central: În locul acesteia va putea fi construit un imobil cu 13 etaje

Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, luată la data de 7 iunie 2018, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, scrie ZdG.

Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Regata Imobiliare SRL (succesor în drepturi procedurale a firmei „Finpar Invest”, controlată de familia lui Vladimir Plahotniuc) poate construi un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din centrul capitalei și are dreptul de a privatiza terenul aferent.

Totodată, CA a admis cererea de apel înaintată de ÎCS Regata Imobiliare. Astfel, CA a admis pretenția reclamantului ÎCS Regata Imobiliare și a anulat sintagma „fără drepturi de privatizare” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014.

În rest, în partea admiterii pretențiilor reclamantului, hotărârea primei instanțe se menține fără modificări. Astfel, se menține partea anulării sintagmei „cu regimul actual de înălțime” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014. Altfel spus, judecătorii au dat undă verde agentului economic să construiască un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din coasta Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

CA a emis dispozitivul deciziei la 7 iunie, este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale, mai scrie Ziarul de Gardă.

Cafeneaua  „Guguță” reprezintă un imobil de 1.231 metri pătrați și un teren aferent de circa 0,40 hectare, care anterior era proprietatea (82%) Consiliului Municipal Chișinău, dar a ajuns în urma unei succesiuni de tranzacții în proprietatea firmei respective.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.