Connect with us

Oficiale

Inspectorii AMDM au depistat mai multe nereguli în farmaciile din țară

Publicat

pe

Inspectorii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au identificat o serie de nereguli în urma controalelor efectuate în farmacii la nivel național, inițiate în data de 12 septembrie 2016.

Reprezentanții AMDM au constatat că în unele farmacii lista medicamentelor și dispozitivelor medicale de importanță socială nu este actualizată și nu se află la un loc accesibil pentru consumatori. Totodată, farmaciștii din Chișinău, Orhei și Anenii-Noi, la solicitarea inspectorilor, nu au prezentat un șir de medicamente pe motiv că acestea nu au fost achiziționate. Din farmacii lipseau preparate precum Mebhydrolin (Diazolin) drajeuri, Alopurinol comprimate, Bendazol (Dibazol) soluție injectabilă, Furosemid comprimate, Glibenclamid comprimate, Neo-Anuzol supozitorii, Diphenhydraminum (Dimedrol) soluție injectabilă, Metoclopramid soluție injectabilă, Benzil-benzoat crem, Tempalgin comprimate, Spazmalgon soluție injectabilă ș.a.

O altă neregulă constatată vizează neinformarea cetățenilor despre tot spectrul de denumiri comerciale ale preparatelor, prețurile cu amănuntul ale acestora, precum și diversitatea de poziții pentru aceeași denumire comună internațională.

Inspectorii AMDM au efectuat și cumpărătura de control a unui medicament ce necesită prescripție medicală, iar farmacistul a eliberat preparatul, fără a vedea rețeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătății № 960 din 01.10.2012 “Cu privire la modul de prescriere și eliberare a medicamentelor”.

Pe parcursul controlului s-au depistat și rețete eliberate cu încălcarea regulilor de prescriere a medicamentelor. Medicii au scris denumirile comerciale ale medicamentelor și nu cele internaționale. Mai mult, unele prescripții au fost indicate pe recipise, deși legislația prevede formulare de rețetă. AMDM deja a expediat sesizări în adresa conducerii instituțiilor medico-sanitare publice pentru luarea măsurilor de rigoare în privința medicilor, care au emis prescripții neconforme.

În decurs de două săptămâni au fost inspectate mai mult de jumătate din instituțiile farmaceutice planificate, fiind verificată prezența medicamentelor cu denumiri comerciale și a dispozitivelor medicale de importanță socială în sortimentul farmaciilor, precum și prețurile cu amănuntul.

Citește mai departe
Advertisement

Oficiale

Atenție, chișinăuieni! Circulația pe str. 31 August 1989 va fi temporar suspendată

Publicat

pe

De către

Începând de astăzi și până pe 23 decembrie, traficul rutier pe str. 31 August 1989, și anume tronsonul: str. Vasile Alecsandri – str. Armenească, va fi suspendat. Motivul invocat de autoritățile locale este prelungirea executării lucrărilor pe tronsonul menționat, în cadrul proiectului de reconstrucție a trei străzi din zona centrală a capitalei.

 Astfel, în perioada 9-23 decembrie, circulația transportului public va fi stabilită după cum urmează:

Ruta de microbuz nr. 101 – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București și în continuare pe traseul stabilit.  

Ruta de microbuz nr. 103 – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. Bucureşti, str. Ciuflea, bd. Constantin Negruzzi şi în continuare pe traseul stabilit.

Ruta de microbuz nr. 114 – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Vasile Alecsandri, str. Alexei Şciusev și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta de microbuz nr. 116 – de pe str. str. M. Eminescu pe str. București, str. Armenească și în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară.

 

Citește mai departe

Oficiale

Infografic // Femeia în sănătate. Domină numeric, dar nu conduce

Publicat

pe

De către

Aproape 2/3 din cei care activează în sistemul medical sunt femei. Totuși, situația este un pic mai diferită în ceea ce privește conducătorii acestor instituții. Cel puțin asta reiese din infograficul realizat de Moldova.org.

Potrivit datelor, doar 18% din spitalele republicane și 29% din cele raionale sunt conduse de femei. Totoodată, practic jumătate din policlinicile de la sate sunt conduse de către femei.

Mai multe, în ceea ce urmează.

Citește mai departe

Economie

Expert-Grup // 2 din 3 euro câștigați în Moldova din export provin din UE

Publicat

pe

De către

Aceste date au fost prezentate de către specialiștii centrului analitic independent la conferința dedicată celei de-a 4-a aniversări a DCFTA, transmite InfoMarket.

Din 2014, creșterea netă a exportului Moldovei a fost de 367 mln euro. Această creștere a dus la crearea a celor puțin 15 mii de noi locuri de muncă în țara noastră. În același timp, se estimează că, până în 2020, DCFTA va aduce la bugetul național 355 mln de euro prin taxe și impozite, ceea ce poate acoperi integral cheltuielile din sectorul de sănătate al Moldovei timp de un an.

La rândul său, șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a atras atenția că, în pofida unor rezultate destul de bune, totuși prevederile acordului au fost implementate parțial și există un mare potențial de creștere. Potrivit lui, obținând un nivel necesar al standardelor, va putea fi exportat un sortiment mai vast de mărfuri. Un element important în acest proces este continuarea reformelor și consolidarea independenței sistemului judecătoresc.

Amintim că Zona de comerț liber, aprofundat și atotcuprinzător (DCFTA) este un acord între UE și RM, orientat spre relații comerciale preferențiale, bazate pe condiții reciproc avantajoase, care oferă fiecărei părți acces mai avantajos pe piață, comparativ cu alți parteneri comerciali. Acordul are drept scop eliminarea taxelor vamale la import (și export, dacă sunt) în comerțul cu mărfuri dintre aceste părți.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 ore în urmă

Două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei

Două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”.  Asistența...

Politică7 ore în urmă

Andrian Candu: Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon

„Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi...

Politică7 ore în urmă

Andrian Candu a deținut interimatul funcției de președinte al țării pentru semnarea a cinci legi

Președintele Parlamentului Andrian Candu a deținut interimatul funcției de președinte al țării pentru semnarea a cinci legi, conform deciziei de...

Politică8 ore în urmă

Ion Chicu, învestit în funcția de ministru al Finanțelor

Ion Chicu a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de ministru al Finanțelor. Aceasta după ce candidatul PDM împreună...

Externe9 ore în urmă

Un fost poliţist rus, condamnat la închisoare pe viaţă. A fost găsit vinovat de uciderea a 78 de femei

Un fost poliţist rus, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis 22 de femei, a...

Politică11 ore în urmă

Igor Dodon: După alegerile parlamentare, toate aceste legi vor fi anulate

Președintele Igor Dodon susține că decizia de astăzi a Curții Constituționale survine după ce a refuzat să semneze „un pachet...

Cultură12 ore în urmă

Experţii au analizat cântecele de Crăciun aflate pe primul loc în topuri. Care este melodia perfectă

Experţii de la Ostereo au analizat fiecare cântec de Crăciun care s-a aflat în ultimii 50 de ani pe primul...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com