Inspectorii AMDM au depistat mai multe nereguli în farmaciile din țară

Inspectorii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au identificat o serie de nereguli în urma controalelor efectuate în farmacii la nivel național, inițiate în data de 12 septembrie 2016.

Reprezentanții AMDM au constatat că în unele farmacii lista medicamentelor și dispozitivelor medicale de importanță socială nu este actualizată și nu se află la un loc accesibil pentru consumatori. Totodată, farmaciștii din Chișinău, Orhei și Anenii-Noi, la solicitarea inspectorilor, nu au prezentat un șir de medicamente pe motiv că acestea nu au fost achiziționate. Din farmacii lipseau preparate precum Mebhydrolin (Diazolin) drajeuri, Alopurinol comprimate, Bendazol (Dibazol) soluție injectabilă, Furosemid comprimate, Glibenclamid comprimate, Neo-Anuzol supozitorii, Diphenhydraminum (Dimedrol) soluție injectabilă, Metoclopramid soluție injectabilă, Benzil-benzoat crem, Tempalgin comprimate, Spazmalgon soluție injectabilă ș.a.

O altă neregulă constatată vizează neinformarea cetățenilor despre tot spectrul de denumiri comerciale ale preparatelor, prețurile cu amănuntul ale acestora, precum și diversitatea de poziții pentru aceeași denumire comună internațională.

Inspectorii AMDM au efectuat și cumpărătura de control a unui medicament ce necesită prescripție medicală, iar farmacistul a eliberat preparatul, fără a vedea rețeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătății № 960 din 01.10.2012 “Cu privire la modul de prescriere și eliberare a medicamentelor”.

Pe parcursul controlului s-au depistat și rețete eliberate cu încălcarea regulilor de prescriere a medicamentelor. Medicii au scris denumirile comerciale ale medicamentelor și nu cele internaționale. Mai mult, unele prescripții au fost indicate pe recipise, deși legislația prevede formulare de rețetă. AMDM deja a expediat sesizări în adresa conducerii instituțiilor medico-sanitare publice pentru luarea măsurilor de rigoare în privința medicilor, care au emis prescripții neconforme.

În decurs de două săptămâni au fost inspectate mai mult de jumătate din instituțiile farmaceutice planificate, fiind verificată prezența medicamentelor cu denumiri comerciale și a dispozitivelor medicale de importanță socială în sortimentul farmaciilor, precum și prețurile cu amănuntul.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.