Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova (II)

Tu știi care este raionul care produce cea mai multă pâine, cel mai mult divin? Poate trăiești în cel mai curat raion din Moldova sau poate vrei să te muți într-un raion în care rata infracționalității este cea mai mică? 
 
Moldova.org publică a doua ediție cu „Recordurile raioanelor din Republica Moldova”. 

Citește aici prima ediție pentru „Recordurile raioanelor din Republica Moldova”. 

Briceni – cele mai multe pomușoare

Raionul Briceni a crescut în 2019 cele mai multe legume de câmp. Pe lângă ele, Briceni a bătut recordul și pentru cea mai mare recoltă de pomușoare, fructe și nuci – peste 95 mii tone. 

În raionul Briceni locuiesc 70 029 de persoane.

Ocnița – cei mai mulți șomeri

Raionul Ocnița are cei mai mulți șomeri din țară – 1409. În total, în Republica Moldova sunt înregistrați 16 598 șomeri. Al doilea raion după Ocnița cu cei mai mulți șomeri este Soroca cu un număr de 987. 

De asemenea, Ocnița este raionul care are cele mai puține sate conectate la apă – doar două.  În raion locuiesc 47 425 de persoane. 

Edineț – cele mai multe vaci

În 2019, cele mai multe vaci din Republica Moldova se aflau în raionul Edineț (5 574).  Potrivit Biroului Național de Statistică, în total, în Republica Moldova erau puțin peste 97 de mii de vaci în anul 2019. 

Ca și în 2018, Edineț rămâne a fi cel mai mare producător de sucuri de legume și fructe (35 208,6 litri). Totuși, recordul pentru cel mai mare producător de conserve de fructe și legume a fost luat de Soroca.

De asemenea, Șoldănești este raionul în care locuiesc cei mai mulți pensionari cu o dizabilitate (4 393 din totalul de 120 811). 

În raionul Edineț locuiesc 71 849 de oameni. 

Dondușeni – cel mai curat aer

Raionul Dondușeni se bucură de cel mai curat aer din țară. Entitățile economice din regiune au evacuat cele mai puține substanțe poluante în aerul atmosferic – 48 de tone. În comparație cu liderul acestei categorii (Anenii Noi)Dondușeni a evacuat cu 1 215 tone mai puțin.

De asemenea, a asigurat fiecare locuitor al Republicii Moldova cu câte 21 de ouă pe ani (a produs în 2019 56,2 milioane de ouă). Dacă facem un calcul, în general, Moldova a asigurat fiecare locuitor al ei cu trei ouă zilnic pe parcursul unui an.

În raionul Dondușeni locuiesc 37 856 de oameni.

Soroca – cele mai multe conserve de legume și fructe

Pe lângă recordul stabilit de raion pentru producerea celor mai multe conserve de legume și fructe (peste cinci mii de tone), Soroca are cele mai multe drumuri locale cu îmbrăcăminte rigidă. 204,9 kilometri de drumuri locale au îmbrăcăminte rutieră realizată din beton de ciment sau macadam cimentat.

De asemenea, Soroca rămâne a fi lider la producerea cașcavalului. În 2019 a produs aproape 1700 de tone de cașcaval și brânză grasă.

În raionul Soroca locuiesc 77 656 persoane.

Șoldănești – cele mai puține locuri de muncă vacante

Raionul Șoldănești a încheiat anul 2019 cu cele mai puține locuri de muncă vacante – doar 33 de poziții, în timp ce numărul șomerilor era de 336. 

Șoldănești rămâne în continuare raionul care are cel mai mic volum de apă distribuit consumatorilor (0,7 milioane de m3). Cel mai mare volum de apă distribuit la consumatori este în raionul Soroca – 14,8 milioane m3 .

În raionul Șoldănești locuiesc 36 743 persoane.
 

Drochia – cele mai multe cărți

Raionul Drochia deține recordul pentru cele mai multe cărți și reviste (527,4 mii exemplare), nu și recordul pentru cele mai multe biblioteci (Orhei cu 59 de biblioteci, iar Drochia cu 33).  Cele mai multe vizite în biblioteci au fost în Ungheni, iar cele mai multe cărți luate acasă de la bibliotecă au fost în Ungheni.

Mai mult, Drochia a produs cele mai multe plante de floarea-soarelui (40 102 tone). 

În raionul Drochia locuiesc 74 443 oameni.

Râșcani – cel mai mult unt

Ca și în 2018, raionul Râșcani este cel mai mare producător de unt. Față de 2018, în anul următor raionul a produs cu 45 de tone de unt mai puțin. De asemenea, Râșcani este cel mai mare raion care produce lapte și frișcă cu un conținut de grăsimi de până la 6% (11 400,5 tone).

În raionul Râșcani locuiesc 59 226 oameni. 

Glodeni – cel mai mult porumb 

Glodeni a produs cel mai mult porumb pentru boabe (66,2 tone).

Dacă în 2018 raionul Glodeni era lider la categoria „cele mai multe vizite la medici”, în 2019 este lider raionul Ungheni cu peste 666 mii de vizite. Lider la „cele mai multe apeluri la urgență” este raionul Orhei cu 38 de mii de solicitări.

În raionul Glodeni locuiesc 51 306 oameni. 

Florești  – cel mai mult orz
 

Florești este raionul care a utilizat cei mai mulți fertilizanți chimici (6 854 tone). Tot acest raion a produs cel mai mult orz pe un hectar(44,8 tone reprezintă roada medie pe un hectar).

Florești își păstrează poziția pentru „producerea celor mai multe produse de lactate fermentate. În 2019 s-au produs cu 7 tone mai mult în comparație cu 2018, o creștere foarte mică – 4 922,7 tone.

În raionul Florești locuiesc 76 457 oameni. 

Sângerei – cele mai multe familii cu patru copii

Sângerei este raionul care are cele mai multe familii cu cel puțin 4 copii (12,4 % față de total)

În 2018, Sângerei era lider la „cea mai mică rată la omucideri”. Totuși, peste un an, situația s-a schimbat. În raion au avut loc 7 omucideri. Glodeni, Râșcani, Dubăsari și Cantemir nu au înregistrat nicio omucidere.

În raionul Sângerei locuiesc 79 814 oameni. 

Fălești – cele mai multe instituții culturale

Raionul Fălești are cele mai multe instituții culturale – 64. De asemenea, este raionul care are cele mai multe localități – 76.

Fălești este raionul care produce cel mai multe griș – 1 919,2 tone, de 4,5 ori mai mult decât în anul precedent.

De asemenea, este al doilea raion din nordul Moldovei care produce cea mai multă făină – 9 722 tone. Pe primul loc este Drochia cu peste 19 mii de tone.

Dacă în 2018 Fălești era lider la categoria „cele mai multe sinucideri”, în 2019 situația s-a schimbat. Numărul sinuciderilor a scăzut cu 9.

În raionul Fălești locuiesc 78 258 oameni.

Rezina – cele mai multe investiții în case

Rezina este raionul în care s-au făcut cele mai multe investiții în clădiri de locuit – 316,5 milioane lei.  Cele mai puține investiții în clădiri de locuit au fost făcute în raionul Soroca – 0,2 milioane de lei. În general, cele mai multe investiții financiare în activele imobilizate cum ar fi case de locuit, clădiri nerezidențiale, mașini, construcții inginerești și altele au fost făcute la Cahul – 800 de milioane de lei.

În raionul Rezina locuiesc 42 486 oameni. 

Telenești – cel mai mare salariu pentru femei

Telenești este raionul din care au plecat cei mai mulți oameni și și-au schimbat viza de reședință. 477 de oameni au decis să-și schimbe locul de trai în altă parte în anul 2019.

De asemenea, Telenești este raionul care are cea mai mare diferență între salariile femeilor și bărbaților – 5,4. Și în Călărași, Nisporeni, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir femeile primesc un salariu mediu lunar brut mai mare decât bărbații. De partea cealaltă, raioanele Anenii Noi și Dondușeni prezintă o diferență de 15,5% de salariu în favoarea bărbaților. UTA Găgăuzia prezintă cea mai apropiată cifră la salarii – 0,2% în favoarea bărbaților.

Telenești rămâne ca în 2018 lider la categoria „produse de cofetărie”. În 2019 a produs  peste două mii de tone, de 25 de ori mai mult decât acum patru ani în urmă.

În raionul Telenești locuiesc 61 144 persoane. 

Ungheni – cei mai mulți profesori tineri

Ungheni este raionul care are cei mai mulți profesori tineri cu o experiență de până la doi ani (54). Cei mai mulți profesori cu experiență de peste 20 de ani sunt în raionul Cahul (582 de cadre didactice). În toată țara, raportul dintre profesori tineri la profesori bătrâni este de 1 la 10,5.

De asemenea, raionul Ungheni are cea mai mare valoare a producției fabricate – 2 495,3 mil lei.

În raionul Ungheni locuiesc  101 064 oameni.

Nisporeni – cele mai multe sinucideri

Raionul Nisporeni a înregistrat cele mai multe sinucideri pe an – 20. Lider a fost în 2018 raionul Fălești cu 22 de sinucideri.

În raionul Nisporeni locuiesc 53 154 oameni.

Călărași – cel mai mult divin

Raionul Călărași a utilizat cei mai puțini fertilizanți chimici (51 tone). Anul trecut, Călărași a fost lider la „cel mai mult divin”. Totuși, a fost surclasat de raionul Ialoveni. În 2019 deține recordul împreună cu raionul Ialoveni pentru categoria „cea mai mult vodcă produsă”.

În raionul Călărași locuiesc 64 401 oameni.

Orhei – cei mai mulți pensionari

Orhei este unul dintre raioanele care deține mai multe recorduri. 

Este raionul în care locuiesc cei mai mulți pensionari (23 047) și asta se întâmplă de cel puțin 5 ani.

Orhei este raionul cu cele mai multe localități conectate la sistemul public de alimentare cu apă – 63 de localități. 

De asemenea, Orhei este raionul în care au fost comise cele mai multe infracțiuni de către minori (64). 

În raionul Orhei locuiesc 101 502 oameni.

Strășeni – cea mai puțină făină

Raionul Strășeni înregistrează cea mai mică cantitate de făină produsă de un raion (doar 33 de tone, în comparație cu cele peste 19 mii de tone produse de Drochia). Cu toate astea, Strășeniul are cea mai mică cantitate de făină produsă printre cei care produc făină, pentru că avem și un raion care nu produce făină deloc, acesta este raionul Călărăși.

De asemenea, raionul Strășeni are cel mai mic nivel de completare cu personal medical mediu (personalul mediu este format din surori medicale, laboranți, tehnicieni medicali și alte cadre cu pregătire medie de specialitate) în sectorul spitalicesc (83,7%) și în secțiile consultative (67,9%)

În 2018, raionul Strășeni era lider la categoria „fructe prelucrate și conservate”. În 2019, raionul a produs de aproape patru ori mai puțin (135,8 tone).

În raionul Strășeni locuiesc 82 675 persoane.  

Criuleni – cei mai mulți porci

Raionul Criuleni are cei mai mulți porci după raionul Anenii Noi – 42 667 bucăți. De asemenea, cel mai mare salariu mediu lunar brut printre femei îl are raionul Criuleni – 6 128,2 lei. 

Raionul Criuleni rămâne, în continuare, cel mai mare producător de tutun. În 2019 s-au produs cu 12 tone de tutun mai mult (184 tone). Doar cinci raioane din țară produc tutun (437 tone de tutun în toată țara).

În raionul Criuleni locuiesc 70 648 oameni. 

Dubăsari – cele mai multe paturi pentru turiști

Raionul Dubăsari are cele mai multe camere existente pentru turiști (477) și cele mai multe paturi pentru turiști (1 572). Pe al doilea loc în această categorie este raionul Orhei cu  1 493 paturi.

De asemenea, Dubăsari e raionul cu cea mai mare rată a mortalității infantile – 22,3 la 1 mie de nou născuți. 

Dubăsari e raionul cu cei mai puțini medici (35). 

Dubăsari are cele mai puține ovine și caprine (2 308 capete). 

Dubăsari are cele mai puține drumuri naționale cu îmbrăcăminte rigidă (42,4 kilometri). 

În raionul Dubăsari locuiesc 29 271 de oameni. 

 

Hâncești – cele mai multe bovine

Hâncești este raionul care a utilizat cei mai mulți fertilizanți naturali (26 436 tone) și a crescut cele mai multe bovine (11 557 capete). Este singurul raion din țară care nu produce brânzeturi.

Hâncești este raionul cu cele mai multe infracțiuni deosebit de grave (23).

În raionul Hâncești locuiesc 103 784 persoane.

Ialoveni – cele mai multe case construite

Ialoveni este singurul raion în care se stabilesc mai mulți oameni decât pleacă. La sfârșitul anul 2019, Ialoveni a câștigat 119 noi locuitori. În rezultat, Ialoveni deține recordul și pentru construcția celor mai multe case cu o suprafață totală de 37,9 mii m.   

Un lucru interesant este faptul că Ialoveni are cea mai mare cifră de afaceri în comerțul autovehiculelor și motocicletelor, respectiv și întreținerea acestora – aproape jumătate de miliard de lei. Ca să facem comparație, în aceeași categorie pe locul doi este raionul Orhei cu o cifră de afaceri de doar 63,4 milioane de lei.

În raionul Ialoveni locuiesc 93 154 persoane. 

 

Anenii Noi – cel mai poluat raion

Cel mai poluat raion este Anenii Noi. În 2019, entitățile economice din raion au evacuat 1 263,2 tone de substanțe poluante în aerul atmosferic.

Raionul își menține poziția pentru „producerea cele mai mari cantități de carne și mezeluri” și produce aproape jumătate din toată carnea din țară. În 2019 a produs peste 27 mii de tone de carne și peste trei mii de tone de mezeluri.

De asemenea, raionul Ialoveni, Strășeni și raionul Anenii Noi înregistrează cel mai mare număr de copii pentru un cadru didactic – 13,3 copii la un singur profesor. 

În raionul Anenii Noi locuiesc 78 996 persoane. 

Leova – cea mai puțină pâine

Leova este raionul care produce cea mai puțină pâine (50,9 tone). Lider la această categorie este Taraclia cu peste 25 de mii de tone.

Leova are cei mai puțini elevi la 100 de locuri (47), ceea ce înseamnă că fiecare clasă este umplută aproape pe jumătate.

În 2018, Leova avea cel mai mic salariu mediu brut la femei. Acum, acest record este deținut de raionul Taraclia cu 4988,7 lei. 

În raionul Leova locuiesc 44 702 de oameni. 

Cimișlia – multe deșeuri

Cimișlia este raionul din sudul Moldovei care produce cel mai multe deșeuri (48,2 mii tone).

Citește aici despre „Satul din Moldova care și-a convins locuitorii să plătească pentru gunoi” 

Raionul Cimișlia este al doilea din Republica Moldova la producția de făină – 79 814 tone de făină.

În raionul Cimișlia locuiesc 49 299 oameni.

Căușeni – cele mai lungi drumuri naționale

Raionul Căușeni are cele mai lungi drumuri naționale (263,5 km) în 2019, adică cu 1,6 kilometri mai puțin decât în 2018.  

În raionul Căușeni locuiesc 81 185 persoane.

Ștefan Vodă – cel mai mult vin spumant

În raionul Ștefan Vodă se dă cel mai mare salariu mediu lunar brut în construcții  (7 844,1 lei) și are cei mai mulți salariați în agricultură, silvicultură și pescuit- 2 465 angajați. 

Ștefan Vodă își menține poziția de lider la categoria „cel mai mult vin spumant”. În 2019 a produs 12 mii decalitri, cu 4 mii decalitri mai puțin. În 2019 și raionul Strășeni a produs foarte mult vin spumant – 10 mii decalitri (în comparație cu 2018, Strășeni a produs de 4 ori mai mult vin spumant).

În raionul Ștefan Vodă locuiesc 62 072 persoane

Basarabeasca – cele mai puține divorțuri

Basarabeasca e raionul cu cei mai puțini medici de familie (12) și cu cel mai mic câștig salarial mediu lunar brut – 4986,7 lei. Pentru că este cel mai mic raion din țară, Basarabeasca are cele mai puține infracțiuni (179), cele mai puține divorțuri (24).

În raionul Basarabeasca locuiesc 23 012 persoane. 

Cantemir – cel mai mult vin natural din struguri

În raionul Cantemir sunt cei mai mulți nou născuți în afara căsătoriei – 36,4%.

În 2018, Cantemir a fost lider la categoria „cel mai mare producător de vinuri naturale din struguri” și se menține pe poziție cu aproape trei milioane decalitri, după Găgăuzia.

În raionul Cantemir locuiesc 52 115 persoane. 

Cahul – cele mai multe oi și capre

Cahul este raionul cu cele mai multe drumuri naționale cu îmbrăcăminte rigidă – 263,0 kilometri. De asemenea, raionul Cahul are cele mai multe ovine și caprine (61 024 capete).

 Vezi aici documentarul despre ciobanul din satul Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul

De asemenea, raionul a produs cea mai multă lână  109 chintale.

În raionul Cahul locuiesc 105 324 oameni. 

Taraclia – cea mai multă pâine

Taraclia e raionul cu cei mai puțini stomatologiare doar doi. În Taraclia au avut loc cele mai puține căsătorii, chiar dacă raionul Basarabeasca e cel mai mic din țară. 

Taraclia rămâne cel mai mare producător de pâine din țară (peste 25 de mii de tone) după Chișinău (peste 42 de mii de tone).

În raionul Taraclia locuiesc 37 357 persoane.

Găgăuzia – cea mai mare recoltă de struguri

Găgăuzia – (regiune care include două municipii) a avut cea mai mare recoltă de struguri (25 087 tone). 

Dacă în anii trecuți Găgăuzia producea peste 800 de tone de fructe prelucrate și conserve, în 2019 nu a produs niciun gram. 

De asemenea, Găgăuzia a produs aproape 20 de tone de făină și peste 700 de mii de litri de divin de 100% (cu aproape 300 de mii de litri mai mult decât liderul printre raioane – Călărași).

De asemenea, Găgăuzia a produs foarte mult vin spumant (de 15 ori mai mult decât liderul în rândul raioanelor – Ștefan Vodă; și de 2,4 ori mai puțin decât Chișinău). Găgăuzia este lider în toată țara la categoria vinuri naturale din struguri. În 2019 a produs peste 38 de milioane decalitri.

În Găgăuzia locuiesc 134 535 persoane.

Sursa: Biroul Național de Statistică, cifre valabile pentru 2019. Sursa cifrelor cu privire la numărul populației din raioane este Recensământul din 2014.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.