Incubatoare de afaceri în Rezina, Dubăsari şi Sîngerei

Despre dezvoltarea infrastructurii în Moldova şi aportul pe care îl are statul în susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii la etapa primară s-a discutat astăzi, 17 aprilie, directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii de pe lângă Ministerul Economiei (ODIMM), Iulia Ibanji, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta a specificat că proiectul cu privire la crearea incubatoarelor de afaceri în zona rurală este susţinut de către Uniunea Europeană, iar statul vine cu o contribuţie de 10,2 mil lei şi 15,1 mil lei în anii 2011-2012.

„La analiza modelului relevant de incubatoare, a fost luată în considerare experienţa pozitivă de constituire si gestionare a incubatorului de afaceri de succes din or. Soroca, creat cu suportul proiectului „ENTRANSE 2 Your Business”, finanţat de Guvernul Norvegiei şi implementat în parteneriat cu ODIMM, care pe parcursul a 2 ani de activitate a obţinut rezultate tangibile, dovedind impactul pozitiv a acestei instituţii in economia raionului”, a specificat Iulia Iabanji.

De asemenea, aceasta a ţinut să specific faptul că „incubatoarele de afaceri vor fi axate pe domeniile de producere şi piaţa serviciilor. Cel puţin 40% din rezidenţi vor fi tipic orientaţi spre producere, 50% vor lucra în piaţa serviciilor, restul vor acorda servicii in cadrul incubatorului, cum ar fi contabilitate, servicii de consultanţă în afaceri, juridice şi altele”.

Amintim că la 12 aprilie curent, cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr şi a Ambasadorului UE pentru RM, Dirk Shubel, şi alţi oficiali, a avut loc deschiderea oficială a Incubatorului de Afaceri din Ştefan-Vodă. Incubatorul dispune de spaţii pentru incubarea a 19 companii. Deja a fost lansat procesul de incubare a rezidenţilor, până la moment fiind găzduite 12 companii, atât din sfera de producere, cât şi din domeniul serviciilor. Aceste companii au oferit 25 locuri de muncă.

Menţionăm că în anul 2012 este preconizat constituirea a următoarelor trei incubatoare de afaceri. În rezultatul analizei propunerilor înaintate au fost ientificate 3 raioane, care au exprimat dorinţa şi posibilitatea de a pune la dispoziţie imobilul necesar şi se implica activ în acest proces, inclusiv cu contribuţia financiară. Astfel, au fost identificate raioanele: Rezina, Sîngerei şi Dubăsari (Coşniţa).
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare