Chişinău / Moldova.ORG/ — Cercetătorii spun că, atunci când încrucişăm braţele după ce ne-am ars la mână sau am fost rănişi vom simţi mai puţină durere.
Aceasta este datorită e încrucişării braţelor peste corp, creierul devine confuz şi nu mai ştie de unde provine durerea.
Cercetătorii cred că acest lucru funcţionează cel mai bine pentru durerea resimţită la nivelul mâinilor şi nu a fost testată încă pentru alte părţi ale corpului.
O echipă de la Universitatea College din Londra a folosit un laser pentru a înţepa mâinile a opt persoane şi a genera o durere pură. Testul a fost repetat când oamenii aveau mâinile încrucişate, potrivit dailymail.co.uk.
Participanţii au spus cât de intens au simţit durerea, iar răspunsul creierului la durere a fost şi el măsurat prin scanare.
Declaraţiile participanţilor şi rezultatele scanării arată că percepţia durerii e mai slabă când braţele sunt încrucişate.
"În viaţa de zi cu zi folosim mâna stângă pentru a atinge obiecte aflate în partea stângă şi mâna dreaptă pentru cele din dreapta, de exemplu, când luăm un pahar cu apă din partea dreaptă de obicei folosim mâna dreaptă. Asta înseamnă că zone ale creier care conţine harta părţii drepte a corpului şi harta spaţiului exterior drept sunt de obicei activate împreună, pentru a conduce la prelucrarea extrem de eficientă a stimulilor senzoriali. Când îţi încruşezi braţele aceste hărţi nu se mai activează simultan, iar prelucrarea stimulilor este mai puţin eficientă, inclusiv durerea, care e percepută ca fiind mult mai slabă", a declarat Giandomenico Iannetti, conducătorul lucrărilor de la Universitatea din Londra.
Studiul care a apărut în revista Pain vorbeşte despre încrucişarea mâinilor peste centrul corpului (o linie imaginară care merge vertical spre centrul corpului), la fel ca atunci când oamenii încrucişează braţele natural.
Această poate ajuta la dezvoltarea unor terapii pentru reducerea durerii.