Incepand cu 14 martie vinurile moldovenesti vor fi exportate in UE în conditiile facilitatilor acordate de preferintele comerciale autonome

Vinurile moldoveneşti vor fi exportate în Uniunea Europeană în condiţiile facilităţilor acordate de preferinţele comerciale autonome (ATP) începând cu vineri, 14 martie a.c., a declarat marţi presei ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon.

Dodon a precizat că exporturile în condiţiile ATP vor demara după intrarea în vigoare a prevederilor Regulamentului privind administrarea cotelor tarifare la exportul mărfurilor în UE aprobat recent prin decizia Executivului de la Chişinău. Regulamentul prevede eliberarea de către MEC a autorizaţiilor la exportul mărfurilor în UE în ordinea recepţionării cererilor, în baza principiului “primul venit-primul servit”.

Marţi în cadrul unei şedinţe speciale MEC a repartizat cotele pentru exportul vinurilor. Potrivit ministrului, au fost repartizate cotele de export pentru 14 agenţii economici din R. Moldova, din care 6 întreprinderi deja au pregătit toate documentele necesare şi începând cu 14 martie vor obţine autorizaţiile respective pentru exportul în UE.

Dodon a declarat că printre companiile care au solicitat autorizaţii sunt Combinatul Cricova, Lion Gri, Vinăria Bostavan, Combinatul de vinuri de calitate Mileştii Mici , Acorex Wine Holding, Vinăria Bardar şi alţi producători.

Autorizaţiile pentru exportul vinurilor vor fi eliberate de MEC pe un termen de 30 de zile, în limita cotei oferite, fără perceperea taxelor sau suportarea unor cheltuieli suplimentare. După expirarea termenului exportatorul va putea solicita eliberarea unei noi autorizaţii.

Potrivit condiţiilor Regulamentului, cantitatea vinurilor exportate de un agent economic nu trebuie să depăşească 10% din cota oferită de UE care constituie 600 mii dal pentru anul curent, cu dublarea cantităţii până la 1200 mii dal în 2012. UE a propus R. Moldova cote la vinurile cu conţinut de alcool de până la 15%, iar restul produselor vitivinicole inclusiv vinurile spumante, brandy, vodka şi alte băuturi tari vor fi exportate fără cote şi fără taxe vamale.

Totodată, exporturile ce vor depăşi mărimea cotei, vor fi supuse taxelor vamale care în prezent constituie de la 0,1 euro până la 0,32 euro pentru un litru.

Dodon a declarat că în anul trecut întreprinderile din R. Moldova au exportat în UE aproximativ 1 mln dal de vinuri şi şi-a exprimat speranţa că în 2008 exportul producţiei vinicole va creşte, ceea ce va permite autorităţilor să înceapă negocieri privind majorarea cotelor la export.

Potrivit ministrului, cele mai mari exporturi în 2007 au fost efectuate pe pieţele din România şi Polonia (câte 300 mii dal de vin), urmate de Cehia cu 144 mii dal. Livrări importante au mai fost efectuate în Germania, Italia şi Marea Britanie.

Regulamentul de introducere a preferinţelor comerciale autonome pentru Republica Moldova, adoptat de Consiliul de Miniştri al UE la 21 ianuarie 2008, stabileşte cotele de import la o serie de produse „sensibile” pentru piaţa comunitară.

Pe lângă producţia alcoolică documentul stabileşte cote pentru carnea proaspătă de bovină, porcină, ovină şi caprină, refrigerată sau congelată, produse lactate , zahăr, ouă de pasăre, produse cerealiere, merele, perele, gutuii, caisele, cireşele, piersicile, prunele, tomatele, castraveţii, dovleceii şi strugurii.

În 10 luni ale anului 2007, exporturile moldoveneşti către UE au constituit 50,1% din totalul exporturilor, iar importurile – 45,6%. R. Moldova a exportat pe piaţa UE mărfuri în valoare de 533,9 mln USD, în creştere cu 31% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2006. Volumul importurilor din UE a constituit 1 321,3 mln USD SUA, cu 38,3% mai mult decât în perioada similară a anului precedent.

Principalii parteneri la exporturi din statele sunt: România (15,4%), Italia (10,6%), Polonia (3,3%), Marea Britanie (2,7%), Austria (2,6%), Bulgaria (2%), Elveţia (2%), Franţa (1,5%). Cea mai mare pondere a exporturilor revine textilelelor (20,9%), produselor alimentare, băuturilor şi tutunului (20,2%), produselor vegetale (11,9%) şi metalelor şi produselor din acestea (8,3%).  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare