In universitati, 170 de locuri bugetare au ramas neacoperite

In pofida faptului ca in anul curent admiterea la facultati a fost organizata in doua etape, au mai ramas nesolicitate inca 2000 de locuri, dintre care 170 bugetare. Amintim ca dupa primul tur de admitere, in institutiile de invatamint superior din tara, cu exceptia Universitatii de Stat de Medicina si Farmaceutica “Nicolae Testemiteanu”, erau neacoperite peste 6500 de locuri cu finantare de la buget si prin contract.

Galina Bulat, sefa Directiei invatamint superior si postuniversitar a MET, a spus ca este pentru prima data, in ultimii ani, cind un numar atit de mare de locuri de studii cu finantare de la buget ramine neacoperit – peste 170, fata de 31 in anul trecut, si la studii cu plata – cca 1800. In admiterea precedenta o parte din universitati au majoratchiar planul de inmatriculare, pe cont propriu. Dumneaei a mentionat ca pentru anul de studii 2006-2007 au fost propuse cu 600 de locuri bugetare mai mult comparativ cu anul trecut.

Numarul de studenti este mai mic decit cel planificat la universitatile din Comrat, Taraclia, Balti si cea din Tiraspol, cu sediul la Chisinau. In capitala nu au fost completate locurile de studii prin contract la Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice, Institutul National de Educatie Fizica si Sport si Institutul de Relatii Internationale din Moldova. Din numarul total de locuri nesolicitate, 200 apartin institutiilor private, restul celor de stat si vizeaza domeniile pedagogiei si cel al stiintelor.

In timpul apropiat, conducerea MET urmeaza sa ia o decizie la acest capitol. Este probabil ca acestea sa fie redistribuite, in cadrul universitatilor, la alte specialitati mai solicitate sau la alte institutii unde aceste domenii au fost intrebate. Locurile vacante vor fi propuse candidatilor care nu au promovat concursul de admitere, in ordinea descrescatoare a mediei.

Potrivit lui Bulat, in anul curent institutiile private nu vor suplimenta numarul de locuri, conform solicitarilor, cum se proceda in anii precedenti, admiterea fiind desfasurata in stricta conformitate cu Planul de inmatriculare in institutiile de invatamint superior din tara pentru anul 2006-2007, aprobat de Guvern.

Planul de inmatriculare in universitati prevedea 7.875 locuri de studii cu finantare bugetara si 20mii 40 – prin contract. Potrivit datelor prealabile, la ora actuala, in cele 16 institutii superior de stat si 13 private au fost inscrisi 7650 de studenti la locuri finantate din buget, iar circa 19.500 – in baza de contract.
// Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.