In scolile din Chisinau nu ajung cadre didactice

Salariile mici si lipsa spatiului locativ conditioneaza nedorita cadrelor didactice de a activa in domeniu, declara seful Directiei generale Educatie, Stiinta, Tineret si Sport a Consiliului Municipal Chisinau, Alexandru Roman.

in cadrul conferintei anuale a corpului didactic din Chisinau, care a avut loc joi, Roman a mai spus ca din cauza insuficentei de cadre circa 6250 pedagogi din Chisinau lucreaza suplimentar.

Solicitat anterior de BASA-press, Gheorghe Igorov, specialist principal la Directia Resurse umane din cadrul Ministerului Educatiei, a declarat ca "peste 10 mii de profesori continua sa lucreze suplimentar si statul este nevoit sa angajeze si pensionari, desi tinerii specialisti beneficiaza de unele facilitati.

Sursa citata a mai spus ca in anul curent au absolvit facultatile padagogice 1700 de studenti, in timp ce deficitul de invatatori si profesori este de 2200. Potrivit unei statistici a Ministerului Educatiei, in anul trecut mai putin de 50 la suta din absolventii facultatilor cu profil pedagogic s-au aranjat la lucru in scoli.

Scolile solicita in special profesori de fizica, matematica, informatica si limbi moderne. Ministerul Educatiei spera sa angajeze in scoli mai multi tineri dupa adoptarea de catre Parlament, in anul trecut, a legii care prevede mai multe facilitati pentru pedagogii tineri, inclusiv locuinta gratuita si o indemnizatie unica de 30 de mii de lei pentru absolventii care se angajeaza in scolile de la sate.

Solicitat de BASA-press, Dumitru Ivanov, vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru cultura invatamint stiinta, tineret, sport si mass-media, fost Presedinte al Sindicatului angajatilor din invatamint, a mentionat ca desi Parlamentul a decis acordarea unor inlesniri profesorilor tineri, aceasta decizie este una declarativa pentru ca in acea perioada bugetul deja era adoptat si el nu prevede cheltuielile mentionate.

Ivanov a mai precizat ca "pricipala cauza a refuzului tinerilor specialisti de a activa in domeniu este salariul mic si lipsa conditiilor decente de activitate". El a mai subliniat faptul ca aceste facilitati sunt prevazute numai pentru tinerii specialisti din zonele rurale, pe cind ceilalti nu sunt stimulati in nici un fel.

in anii precedenti in cele circa 1500 de institutii preuniversitare cel putin 3500 de lectii nu erau predate saptaminal din lipsa de profesori. Potrivit sindicalistilor, scolile abunda de profesori care predau citeva discipline, sau de specialisti fara studii pedagogice. Circa 40 la suta dintre profesorii angajati actualmente sunt pensionari, iar virsta medie a profesorilor este de 50 de ani. Un profesor care se angajeaza pentru prima data la o scoala primeste un salariu de 480 de lei pentrtu 18 ore didactice. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.