Republica Moldova a redus cu 53 la suta productia de vinuri spumante, in prima jumatate de an, ca urmare a embargoului impus de Federatia Rusa la bauturile alcoolice moldovenesti.
Ultimele date ale Biroului National de Statistica (BNS) releva ca in ianuarie-iunie combinatele vinicole au produs 132,2 mii decalitri de vinuri spumante. Desi fabricarea vinurilor naturale de struguri a fost afectata relativ mai putin, criza a cuprins si acest segment al industriei vinicole. in primele sase luni au fost produse 803,0 mii decalitri de vinuri naturale de struguri, cu 45% mai putin decit in perioada similara a anului 2005. Productia divinurilor s-a diminuat cu 25% si a constituit 334,5 mii decalitri.
Federatia Rusa, principala piata de desfacere pentru combinatele din Republica Moldova, a interzis importul de vinuri de la 27 martie 2006, pe motiv ca acestea ar fi de proasta calitate. Desi au trecut mai bine de patru luni de la stoparea exporturilor, negocierile ce au urmat s-au soldat cu esec, iar informatiile privind reluarea livrarilor sunt destul de controversate.
Mai multi experti sunt de parerea ca s-ar putea repeta situatia cu interzicerea, in mai 2005, de catre Rusia a importurilor de produse vegetale din RM pe motiv ca exportatorii moldoveni nu respecta normele ruse si internationale de livrare a productiei agricole. Exporturile nu au fost reluate nici pina in prezent.
Industria vinicola, cu un volum de productie de 1 miliard de lei (75 mln USD) in prima jumatate de an, reprezinta 12 la suta din productia industriala totala. Date ale Biroului National de Statistica arata ca in primele cinci luni exporturile de bauturi alcoolice si nealcoolice s-a redus cu 23% fata perioada similara a anului trecut.
Deocamdata oficialitatile si expertii ezita sa faca prognoze privind o eventuala data a reluarii exporturilor. Ei spera ca exporturile sa fie reluate in perspectiva apropiata.
R.Moldova exporta circa 80% (240-250 mln USD) din productia alcoolica pe piata rusa.
// BASA-Press