La finele lunii mai activele totale ale sistemului bancar din Republica Moldova constituiau cca 19,37 miliarde lei (~1,46 miliarde USD), sau in crestere cu peste 7,5% de la inceputul anului. Comparativ cu perioada similara anului 2005 activele au crescut cu cca 35%. Catre sfirsitul lunii mai a.c. obligatiunile sistemului bancar au crescut cu 7,7% si au atins 16,15 miliarde lei, iar capitalul normativ total al bancilor a inregistrat o crestere de 7,3 la suta, pina la 3,08 miliarde lei.
Potrivit statisticilor BNM creditele totale oferite au crescut cu 12,73%, iar depozitele totale au sporit fata de finele anului trecut cu 5,54% pina la 14,5 miliarde lei. Totodata, comparativ cu finele lunii aprilie depozitele populatiei s-au redus cu 119,8 milioane lei, aceasta fiind rezultatul unor zvonuri precum ca sistemul bancar va intra in criza ca urmare a blocarii exporturilor de vinuri moldovenesti in Federatia Rusa.
…in acelasi timp, visteria valutara a statului se reduce
in acelasi timp, pe parcursul lunii iunie rezervele valutare ale BNM s-au diminuat cu peste 9 milioane USD (cca 1%), pina la 636,2 milioane USD (echivalentul a 8,44 miliarde lei). Potrivit informatiilor bancii centrale, reducerea rezervelor valutare s-a produs ca urmare a efectuarii de catre guvern a unor plati externe, interventiilor pe piata valutara a BNM precum si a oscilatiilor cursului leului fata de dolarul SUA.
Diminuarea rezervelor s-a produs dupa ce pe parcursul lunii mai acestea s-au majorat cu 37,9 milioane USD ca urmare a intrarii pe contul BNM a primei transe in valoare de cca 17 milioane USD din creditul FMI in valoare de peste 118 milioane USD, dar si ca efect a cumpararii de catre banca centrala a valutei de pe piata interna. Potrivit Memorandumului semnat cu FMI, pina la finele anului 2006 rezervele valutare ale statului urmeaza sa atinga 750 milioane USD, cu cca 152,6 milioane USD peste nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2005. // Adept