În Moldova, nu au fost semnalate cazuri de gripă porcina

În Republica Moldova, până în prezent nu au fost semnalate cazuri de gripă porcină, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS).

Potrivit unui comunicat, cazuri de gripă provocate de tulpina porcină a virusului gripal au fost semnalate în ultimele zile în Mexic şi SUA. În prezent MS conlucrează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care asigură coordonarea măsurilor globale de răspuns la cazurile de gripă porcină. În prezent, OMS nu recomandă instituirea unor restricţii de călătorie sau de comerţ, însă a ridicat nivelul de alertă la gradul patru pe o scară de şase grade (la nivelul şase se declară epidemie).

MS anunţă că deşi riscurile pentru Moldova sunt minime, întru reducerea oricăror factori de apariţie şi răspândire a cazurilor de gripă porcină va fi sporită vigilenţa privind identificarea persoanelor bolnave sau suspecte la toate etapele. Vor fi întreprinse măsuri de acordare a asistenţei medicale şi va fi informată populaţia.

MS precizează că în cazul unor eventuale îmbolnăviri, Moldova dispune de rezerve de preparate antivirale de ultima generaţie şi recomandă populaţiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală, în special spălatul pe mâini, să evite călătoriile în zonele afectate şi să se adreseze la medic de la primele simptome ale bolii.

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febră, dureri de cap şi dureri musculare. În cazurile grave poate duce la pneumonie şi chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile.

Până în prezent, gripa porcină a ucis 149 persoane în Mexic, 40 în SUA şi şase în Canada. Persoane afectate de virusul mutant au fost înregistrate în Noua Zeelandă, Israel, Spania, Franţa, Elveţia, Danemarca, Suedia, Belgia, Italia, China, Peru, iar în dimineaţa zilei de marţi, 28 aprilie, agenţiile de presă din Rusia anunţau că pe un aeroport din Moscova a fost înregistrat primul bărbat care prezenta simptome de gripă porcină.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.