De Luminiţa Gusina
Biroul Naţional de Statistică a făcută publică situaţia demografică a Republicii Moldova în anul 2009. S-a constatat că pe perioada dintre 2007-2009, în evoluţia proceselor demografice au avut loc modificări cu aspecte pozitive. S-a înregistrat creşterea natalităţii şi stabilizarea mortalităţii, în consecinţă diminuându-se scăderea naturală a populaţiei.
Creşterea anuală a nounăscuţilor s-a produs datorită numărului temporar mare al femeielor de vârstă fertilă. Rata totală de fertilitate ajungând la 1,33 copii născuţi de o femeie pe parcursul perioadei sale fertile. De menţionat, că este cel mai mare indicator din ultimii zece ani.Totuşi indicatorul natalităţii rămâne cu 40% mai scăzut decât nivelul necesar pentru întregirea numerică a generaţiei părinţilor, de generaţia copiilor lor. Cel mai mare număr s-a înregistrat în raioanele: Glodeni, Sângerei, Făleşti şi Şoldăneşti, cu 1,7-1,8 copii născuţi de o femeie pe parcursul vieţii sale fertile, iar cel mai mic în municipiile Chişinău şi Bălţi, cu 0,96 – 1,05.
S-au născut 40.803 de copii în anul 2009, rata natalităţii fiind de 11,4 născuţi la 1.000 locuitori.
Nivelul natalităţii rurale este mai înalt în comparaţie cu cel din localităţile urbane.
Anual se nasc mai mult băieţi, raportul fiind – 107de băieţi la 100 de fete.
Vârsta medie a mamei la prima naştere este de 23, 3 ani.
80% din copii născuţi din familiile numeroase revin mamelor din mediul rural.
Cele mai mici rate ale natalităţii s-au înscris în raioanele: Ocniţa, Cimişlia, Basarabiasca şi Donduşeni. Iar raioanele cu cea mai înaltă rată sunt: Criuleni, Ialoveni, Străşeni, Şoldăneşti şi Ungheni.
De menţionat, că o problemă îngrijorătoare este mortalitatea copiilor, inclusiv cea infantină, în 2009 înregistrându-se 493 de decesuri în rândul copiilor sub un an.