În căutarea zmeilor

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Pe teritoriul muntelui Meseş, masiv ce face parte din lanţul Carpaţilor Occidentali, se află o grădină mai puţin obişnuită, în care nu cresc legume, ci „zmei”. Zmei înalţi de piatră, care răsar parcă de nicăieri au pus stăpânire pe întreaga vale a Sălajului.

„Grădina Zmeilor” reprezintă o rezervaţie geologică compusă din numeroase stânci uriaşe, aşezate într-o mare dezordine. Aceste stânci i-au forme diferite, dintre cele mai deocheate, de stâlpi, turnuri, ciuperci, forme de animale.
Această rezervaţie senzaţională se află lângă localitatea Gâlgăul Almaşului, din judeţul Sălaj, România şi se poate ajunge uşor cu trenul.

Formele spectaculoase ale stâncilor din Grădina Zmeilor se explică prin alunecarea stratelor de conglomerate şi gresii. Apa joacă un rol semnificativ în modelarea acestor stânci. Datorită alunecărilor de teren, formele acestor elemente naturale se pot schimba de la an la an. Chiar dacă aţi auzit sau aţi fost pe acolo, puteţi să mergeţi în fiecare şi să observaţi naşterea unui nou zmeu sau dispariţia unuia bătrân.

Ca oricare loc miraculos şi senzaţional şi această grădină îşi are tainele şi legendele sale. Se zice că una dintre stânci, care se numeşte „Fata Cătănii”, ar fi o fată care s-a transformat într-o piatră la blestemul mamei sale. Piatra arăta ca o fată car avea lângă ea un soldat, iar pe umăr un coş. Astăzi stânca nu mai există, ea s-a prăbuşit în timpul inundaţiilor din anul 1973.

Cele mai impresionante sunt două stânci în formă de prismă numite sugestiv „Zmeul” şi „Zmeoaica”. Şi celelalte blocuri de piatră au denumiri reprezentative, cum ar fi „Moşu”, „Eva”, „Dorobanţu” ş.a.
Frumos contrastează goliciunea şi înaltul stâncilor cu valea domoală şi împădurită a Sălajului. Pe aceste meleaguri vă puteţi simţi copii, care mai cred în poveştile cu zmei, pe care îi poţi provoca la luptă dreaptă pentru a salva fiica împăratului aflată în captivitatea lor.

Lăsaţi-vă imaginaţia să-şi facă un pic de cap şi relaxaţi-vă la umbra unui zmeu.

Distanţa de la Chişinău până la rezervaţia „Grădina Zmeilor” este de 578 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.