In ajunul aniversarii a 60-a a Victoriei Organizatia pentru apararea drepturilor “Vece” marcheaza un fdeceniu de activitate

Organizatia slava pentru apararea drepturilor "Vece" va marca simbata la Casa Nationalitatilor un deceniu din ziua fondarii.

Dupa cum i s-a comunicat agentiei "NOVOSTI-MOLDOVA" la Departamentul Relatii Interetnice al RM, in aceasta perioada "Vece" a adus un mare aport la activitatea de comemorare a ostasilor sovietici, cazuti in luptele pentru eliberarea pamintului moldovenesc, acordare a asistentei materiale veteranilor razboiului, invalizilor, vaduvelor celor cazuti.

Potrivit spuselor presedintelui organizatiei Nikolai Gutul, "Vece" acorda atentie sustinuta educatiei patriotice a generatiei tinere, desfasurind in acest scop actiuni culturale-educative si filantropice.

in ajunul aniversarii a 60-a de la eliberarea Moldovei si a aniversarii a 60-a a Victoriei asupra fascismului "Vece" a participat activ la constructia complexului memorial "Capul de pod Serpeni", reconstructia cimitirului militar memorial de la Balti si a Memorialului Gloriei de la Glodeni.

Organizatia a mai editat cartea "Ei au luptat pentru Moldova", in care sint publicate fotodocumente despre eroismul soldatilor si comandantilor Armatei Rosii.

Din initiativa directiei organizatiei "Vece", in comun cu fondul moscovit "Narodnaia pameati", catre jubileul acestei organizatii au fost editate carti comemorative cu listele a peste 11 mii de militari sovietici, care au cazut sau au disparut fara urma in luptele de le capul de pod Serpeni-Puhaceni din aprilie pina in august 1944. Lansarea lor va avea loc in "ziua de nastere" a organizatiei "Vece".

in aceeasi zi va fi organizata o excursie la complexul memorial "Capul de pod Serpeni".

Manifestarile festive vor continua duminica, 17 aprilie, la Balti, unde se afla un cimitir memorial, in satul Malinovscoie (pe teritoriul muzeului memorial al Statului Major al Frontului al II-lea Ucrainean) si la Glodeni, la Memorialul Gloriei. // S.Scoarta

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.