Important! Persoanele cu diabet zaharat vor primi gratuit glucometre, teste şi lanţete

PE SCURT

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit, începând de marți, 23 aprilie, glucometre, teste şi lanţete. Acţiunea este o premieră națională şi a fost lansată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Astfel, conform Programului naţional de control al diabetului zaharat, pacienţii care utilizează în tratament insulina vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 1200 de teste şi 1200 de lanţete.

PE LUNG

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a precizat că, în acelaşi timp, celor care se tratează cu antidiabetice orale le vor fi distribuite câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 100 de teste şi 100 de lanţete.

Setul de dispozitive medicale va fi expediat prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” la domiciliul acestor persoane şi va servi la măsurarea nivelului de zahăr în sânge pe parcursul unui an.

Distribuirea acestor dispozitive prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” va ușura munca medicilor de familie. Aceștia nu vor avea sarcina de transportare, depozitare, păstrare și distribuire a acestor seturi.

Beneficiarii acestor dispozitive medicale vor găsi în colet scrisoare din partea ministrului MSMPS și al Directorului General al CNAM și instrucţiunea privind folosirea glucometrului.

Totodată, pe pagina web a CNAM – cnam.md poate fi accesat un ghid video de utilizare a glucometrului. Aceeaşi informaţie poate fi solicitată şi la Info CNAM – 0 800 99999, apel gratuit atât de pe telefon fix, cât şi mobil.

Conform datelor statistice, numărul total de pacienți cu diabet zaharat constituie circa 100.000 pacienți, dintre care circa 19 000 sînt pacienți insulinodependenți și circa 81 000 pacienți insulinoindependenți (antidiabetice orale).

Pentru achiziţionarea și distribuirea glucometrelor, testelor şi lanţetelor, din bugetul de stat au fost alocate circa 25 de milioane de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.