Andrian Candu, ministru al Economiei, se află astăzi la Moscova, unde urmează să se întâlnească cu ministrul rus al Energeticii, Alexandr Novak, şi reprezentanţii concernului Gazprom, pentru a discuta despre formula contractului de livrare a gazelor ruseşti în anul 2015 în R.Moldova.
„În cadrul acestei vizite, noi am putea să avansăm mai mult în discuţii şi să agreăm cel puţin unele elemente de principiu în privinţa contractului, ca de exemplu, contract nou sau prelungirea contractului actual, perioada”, a precizat pentru presă înainte de plecare ministrul Candu.
Oficialul a atenţionat că pe agenda discuţiilor de la Moscova ar putea figura şi noua intenţie a Ucrainei de modificare a tarifelor la tranzitul gazului rusesc.
La Moscova, Andrian Candu va participa la şedinţa Consiliului economic al CSI.
Moldova.ORG precizează că la 17 septembrie premierul Iurie Leancă a declarat că „obiectivul minim al negocierilor cu Gazprom este prelungirea actualului contract şi iniţierea în paralel a tratativelor pe marginea noului contract”. „Să nu uitaţi că divergenţele dintre noi şi Moscova sunt cauzate de aderarea republicii noastre la Pachetele Energetice europene II şi III. Iar acest fapt nu este o divergenţă nemijlocită dintre R.Moldova şi Gazprom, ci dintre Gazprom şi UE”, a precizat premierul.
În cazul în care la Moscova nu se ajunge la un consens cu Gazprom-ul asupra unui nou contract, atunci 2015 riscă să devină al patrulea an consecutiv de când Moldovagaz şi Gazprom nu semneză un nou contract.
Ultimul contract între SA Moldovagaz şi concernul rus Gazprom a fost semnat la 30 decembrie 2006. A fost semnat pentru o perioadă de patru ani şi a expirat în anul 2010.
De atunci, Moldovagaz şi Gazprom nu au ajuns la un consens asupra unui nou contract, în fiecare an fiind prelungit vechiul acord. Chişinăul şi Moscova au abordat în câteva rânduri, la nivel înalt, problema semnării unui nou contract, dar fără a înregistra vreun progres. Moscova condiţionează semnarea unui nou acord de renunţarea de către Republica Moldova la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European şi de rezolvarea problemei datoriilor la gaz.
În 2014, preţul gazului livrat a fost de 365 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu zece dolari mai mic decât în 2013.