Connect with us
"
"

Social

Igor Dodon a mers la SIS

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a mers astăzi la Serviciul de Informații, unde l-a prezentat efectivului instituției pe noul director, colonelul Alexandru Esaulenco. De asemenea, a fost prezentat și noul vice-director al SIS, colonelul Artur Gumeniuc.

În cadrul prezentării, șeful statului a reiterat importanța faptului că toate organele de forță, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate, trebuie să fie scoase de sub influența politică și să activeze doar în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova.

PE LUNG

Igor Dodon a menționat că fiecare partener al Republicii Moldova – și în Vest, și în Est – are propriile interese naționale care uneori, coincid cu ale noastre, iar uneori – nu.

„În acest sens, am subliniat faptul că noi trebuie să reieșim, în primul rînd, din interesele noastre naționale și atunci, vom fi înțeleși și respectați atât în Vest, cât și în Est”, a spus Igor Dodon.

Parlamentul l-a numit ieri pe Alexandru Esaulenco în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani. Tot ieri, Artur Gumeniuc a fost numit în funcția de director adjunct al SIS.

Ieri în cadrul ședinței Legislativului, Alexandru Esaulenco a declarat că dacă vor fi identificate interferențe între dânsul și fostul partid de guvernare PDM este gata să-și depună demisia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

După Dodon, și Guvernul cere instituirea stării de urgență. Ce ar însemna asta pentru cetățenii RM

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul solicită Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată în seara zilei de astăzi de Executiv. Aceasta după ce  președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o adresare către popor, că a luat decizia de a se adresa Guvernului cu solicitarea de a face demersurile necesare către Parlament pentru a fi instituită stare de urgență.

Decizia finală urmează să fie luată de Parlament.

„Sper foarte mult că astăzi Comisia pentru situații excepționale și Guvernul vor aproba aceste decizii și în orele următoare Parlamentul se va convoca în ședință pentru a lua o astfel de decizie”, a menționat șeful statului.

PE LUNG

Președintele a declarat că , o astfel de decizie este necesară pentru ca instituțiile statului să poată acționa cât mai rapid și să nu aibă impedimente birocratice, iar în cazul în care ne vom confrunta cu o creștere alarmantă de cazuri în anumite zone să poată lua decizii imediate privind izolarea focarelor. Igor Dodon a dat asigurări că măsurile adoptate vor fi imediat comunicate și explicate cetățenilor, astfel încât ei să se poată adapta cât mai bine la ele. 

Igor Dodon a venit cu mai multe apeluri în contextul prevenirii răspândirii virusului, dar și a evitării panicii care poate genera pagube uriașe.

Astfel, șeful statului s-a adresat comunității mediului de afaceri să acționeze în solidaritate cu cetățenii și să nu majoreze prețul la medicamente, produse alimentare și ale lucrurilor de strictă necesitate. „Astfel de scumpiri ar fi cinice și criminale”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, președintele a venit cu o rugăminte către bănci ca să examineze posibilitatea reeșalonării creditelor sau acordarea diferitor facilități care să ajute oamenii să facă față efectelor economice negative generate de situația actuală.

Igor Dodon s-a adresat și către pedagogi ca acești „să-și facă pe deplin datoria”, găsind soluții pentru a activa în regim online.

„Stimați cetățeni vă rog să asigurați măsuri sporite de igienă, regim de carantină, să stați acasă.  Statul vă va ajuta cu tot ce va putea. E timpul însă să ne aducem aminte de celebra frază a lui Kennedy: Nu întreabă ce a făcut țara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru țară”, a mai spus Igor Dodon. 

În plus, șeful statul a solicitat ca polițiștii și lucrătorii vamali să asigure regimul de carantină și să monitorizeze atent persoanele care revin din afara țării.

Cetățenilor noștri aflați peste hotare care trec prin momente complicate, președintele le-a recomandat să nu se pornească la drum, pentru ca să nu rămână blocați la hotare. „Sunteți mai în siguranță acolo unde sunteți acum, decât să vă porniți acum pe drum. Riscați să stați la frontieră”, a spus oficialul.

Igor Dodon a făcut apel și către confesiunile religioase. „Suntem gata să vă sprijinim pentru a avea acces larg în mass–media, în online, fără ca cetățenii să supună riscului de contaminare”, amenționat Igor Dodon.

În final, președintele Dodon a venit cu un mesaj către clasa politică, în care a îndemnat să  fie lăsată la o parte luptele și speculațiile. „Sunt și unii politicieni, care stau și așteaptă disperați să apară primele cazuri de deces, le anticipează chiar pe rețelele de socializare, în dorința de a profita cinic de această criză. Haideți măcar în fața acestei provocări pentru societatea noastră să încetăm luptele, speculațiile politice, criticile nefondate, răspândirea panicii și a dezinformării”, a spus președintele.

Igor Dodon a mai spus că urmează o perioadă foarte importantă, una critică, în care autoritățile sunt gata să intervină cu tot ce este necesar pentru a proteja la maximum sănătatea populației. „Vă îndemn să aveți încredere în autorități și să urmați întocmai recomandările lor”, a îndemnat președintele Dodon.

Ce presupune starea de urgență

Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăși 60 de zile. Potrivit legislației Republicii Moldova, pe durata stării de urgență, în funcție de situația concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:

 1. a) evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
 2. b) instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
 3. c) dirijarea și limitarea achiziționării și consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate;
 4. d) introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
 5. e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență;
 6. f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenți economici și instituții publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfășurării lucrărilor de salvare-deblocare și a altor lucrări de neamânat;
 7. g) modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice;
 8. h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
 9. i) chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condițiile legii;
 10. j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

Starea de urgență reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social și de menținere a ordinii publice, care poate fi instituită în unele localități sau pe întreg teritoriul țării în caz de situații excepționale de caracter diferit, în cazul nostru biologico-social, pentru a preveni, diminua și lichida consecințelor acestora; sau în caz de pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională.

Starea de urgență se declară prin hotărâre a Parlamentului, în urma unui raport a Comisiei pentru Situații Excepționale transmis Guvernului. Raportul Comisiei este examinat, în regim de urgență, la ședința Guvernului, la care se adoptă hotărârea de a înainta Parlamentului propunerea privind declararea stării de urgență. Prim-ministrul remite neîntârziat Parlamentului această propunere.

Citește mai departe

Social

Ultimele noutăți despre Covid-19 în Moldova. Starea pacientei nr. 1 se ameliorează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

 • Guvernul va aproba miercuri un proiect de lege care va prevedea amendarea sau chiar tragerea la răspundere penală a persoanelor care vor oferi date eronate sau care în mod premeditat vor fi implicate în apariția focarelor și răspândirea coronavirusului în Republica Moldova. 
 • Dodon anunță că ar putea fi limitată tranzitarea teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta după ce România a interzis toate zborurile din și spre Italia, o țară afectată puternic de noul coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. 
 • Starea sănătății femeii de 48 de ani, care s-a reîntors din Italia și a fost internată cu coronavirus la Spitalul Republican, s-a ameliorat ușor. Autoritățile declară că aceasta răspunde pozitiv la tratament. Ceilalți pasageri ai cursei Milano-Chișinău sunt monitorizați. 
 • Alte șase persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul virus. Rezultatele acestora vor fi prezentate pe parcursul zilei de astăzi.

PE LUNG

Igor Dodon: „Situația extraordinară necesită soluții extraordinare”

Igor Dodon a declarat astăzi că toate persoane care, „prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate”, pun în pericol sănătatea și viața altor cetățeni, vor răspunde răspunde conform legii. „Este vorba de un milion 350 mii de pensionari și copii, sănătatea cărora este pusă în pericol din cauza unei persoane sau a unui grup de persoane care mint la frontieră că nu vin din zonele afectate, care nu doresc să comunice cu medicii, care se ascund, fug din spitale. Situația extraordinară și necesită soluții extraordinare”, a spus Dodon.

O altă inițiativă lansată de acesta prevede limitarea tranzitării teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. „În cazul în care România a interzis zborurile din și spre Italia sau alte zone unde au fost depistate focare, nu putem permite ca Moldova să devină o zonă de tranzit”, a menționat Igor Dodon, precizând că este examinată oportunitatea ca să fie limitat sau permis accesul doar pentru cetățenii noștri.

În cadrul conferinței, șeful statului, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste, a pronunțat numele pacientei cu COVID-19. Întrebat dacă există cetățeni români infectați pe teritoriul Republicii Moldova, șeful statul a menționat numele femeii, spunând că  ar putea fi vorba de aceeași persoană, internată la Spitalul Clinic Republican, întrucât aceasta ar putea avea dublă cetățenie. Acțiunea a trezit nemulțumirea internauților. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat pe Facebook că este extrem de grav faptul că președintele a divulgat numele pacientei. „Este contrar legii și a drepturilor omului. În nicio țară până acum nu a fost divulgat vreun nume al persoanelor infectate cu coronavirus. Și nici presa nu a căutat să afle și să scrie, pentru ca asta vine în contradicție cu normele deontologice”, a menționat ea. 

Tot astăzi, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu femeia diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu Constituția RM, cetățenii, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”, se arată în mesajul asociației.

Starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă

Tot astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și directorul Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru au declarat presei că starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă. Aceasta se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS.

„Starea ei este ușor pozitivă, semnele de inflamație s-au redus.Parametrii biochimici s-au îmbunătățit, rămâne micșorată concentrația de oxigen în artere ceea ce ne vorbește despre o pneumonie banală”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

Potrivit lui, medicii sunt optimiști că totul va fi bine, precizând însă că femeia rămâne a fi în pericol, întrucât are patologii foarte grave. 

În după amiaza zilei, ministra Dumbrăveanu a anunțat că pacienta nu mai are nevoie de respirație asistată, înregistrând o ușoară dinamică pozitivă. Totodată, Dumbrăveanu a anunțat că autoritățile de la Chișinău au făcut o solicitare către autoritățile italiene detalii despre pacienta de la Spitalul Clinic Republican „pentru a vedea dacă au fost prelevate anumite teste, dacă au fost rezultatele acestor teste de laborator, care a fost tratamentul”. 

Pasagera care a stat alături de femeia infectată cu noul tip de coronavirus în avionul de pe cursa Milano-Chișinău nu a fost infectată. Totuși, femeia va fi monitorizată în continuare, la fel ca ceilalți pasageri de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău. Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat că s-au identificat 14 persoane care au completat date eronate în fișele epidemiologice și pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul a Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane

„În aeronavă se aflau 145 de pasageri, printre care și zece cetățeni ucraineni. Autoritățile din Ucraina au fost anunțate. Acum sunt 136 de persoane monitorizate de autoritățile din Republica Moldova. Azi vor fi prelevate probele pentru patru cetățeni din regiunea transnistreană”, a mai menționat ministra.

Alte 6 persoane suspecte de infectare 

Ministra Dumbrăveanu a precizat că astăzi au fost înregistrate patru cazuri suspecte de coronavirus, în cazul a doi copii și doi adulți. Au fost efectuate testele de laborator, iar rezultatele sunt negative. 

Totodată, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate șase persoane adulte, care au fost aduse de la punctele de trecere a frontierii. „Sunt tratate de medici drept cazuri suspecte. Toate persoanele au revenit din zonele de risc”, a spus ministra. Persoanele au fost testate, iar rezultatele urmează a fi aflate mai târziu.

Întrebată de ce Republica Moldova nu dispune de izolete, ministra Sănătății, Viorica Dumbraveanu a declarat că, potrivit OMS, acestea sunt utilizate în cazul unor infecții foarte grave, cum ar fi Ebola. „În cazul virusului cu care luptăm acum, izoletele nu sunt recomandate ca măsuri de precauție, în special pentru pacienți. Transportarea se face cu ambulanța. Nu sunt cerințe speciale pentru această ambulanță, dar vorbim despre echipamente de protecție individuală care trebuie folosite de personalul medical”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu Covid-19 sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

La momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Deocamdată, concediu medical a fost acordat pentru 50 de persoane încadrate în câmpul muncii.

 În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu țării au intrat 22 444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Citește mai departe

Social

Guvernul socialist în an electoral. Ne scapă de povara miliardului și indexează pensiile

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Igor Dodon a anunțat astăzi că Guvernul va veni săptămâna aceasta cu un proiect de reducere a poverii „miliardului pus pe umerii cetățenilor”. Totodată, șeful statului a anunțat un șir de proiecte sociale, ce țin de indexarea pensiilor sau acordarea ajutorului social, fără însă a anunța, ca de obicei, costul și sursele de finanțare ale acestora. Anunțurile au fost făcute după ședința tradițională de luni avută cu președinta Parlamentului Zinaida Greacenâi și prim-ministrul Ion Chicu. 

Într-un alt context, șeful statului a fost întrebat dacă se simte mândru atunci când postează poze pe Facebook cu familiile nevoiașe pe care le vizitează. Potrivit lui Dodon, această informație trebuie făcută publică, ca să fie exemplu și pentru ceilalți. Mai mult, el va continua această tradiție și pe parcursul anului curent. 

PE LUNG

Dodon promite să „reducă” povara miliardului pus pe umerii cetățenilor

Șeful statului a anunțat că săptămâna curentă va fi aprobat un proiect ce prevede micșorarea poverii pentru cetățeni în legătură cu așa-numita lege a miliardului.

„Am discutat anterior ca sumele bănești care au fost puse pe spatele cetățenilor în urma furtului miliardului, să le excludem total sau să le reducem. La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu 5 – 6 miliarde de lei, adică cu 25% – 30%. Proiectul, discutat și cu partenerii noștri externi, cu FMI, urmează să fie aprobat în următoarele zile de către guvern și prezentate Parlamentului spre aprobare”, a declarat Dodon.

Întrebat care ar fi mecanismul de aplicare a acestei inițiative, Igor Dodon a menționat aceasta va fi realizată după ce o parte din profitul BNM va fi direcționat în bugetul de stat. Mai bine zis ține de transferul a 50% din profitul Băncii Naționale a Moldovei la bugetul de stat.

„Așa cum am zis, este vorba de 5-6 miliarde de lei. Este un prim pas, dar sunt și alte soluții pe care le identificăm. O să le discutăm și cu partenerii”, a declarat Dodon.

Potrivit Legii „miliardului furat”, creditele de aproximativ 13,5 miliarde de lei acordate de BNM și garantate de stat au fost transformate în datorie de stat care va fi achitată în decurs de 25 de ani. Acordarea garanțiilor de stat au fost votate de guvernele Leancă și Gaburici. Guvernul Filip a votat prin asumare de răspundere convertirea garanțiilor în datorie de stat.

Proiecte sociale în an electoral: Indexarea pensiilor și ajutorul social 

Tot astăzi, Igor Dodon a anunțat mai multe inițiative sociale, fără însă a numi costul și sursele de finanțare ale acestora. 

Astfel, criteriile de eligibilitate pentru obținerea ajutorului social vor fi modificate. Guvernul va veni în curând cu un proiect în acest sens. „Mai înainte erau mai multe criterii care limitau acordarea acestui ajutor. Aveai televizor, nu puteai să primești ajutor. Am hotărât să revedem aceste criterii. Astfel, excludem din aceste criterii antena parabolică, cuptorul cu microunde și altele”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, potrivit președintelui Dodon, Guvernul va revedea criteriile date, dar și va elabora un mecanism potrivit căruia persoanele care primesc ajutor dar sunt apte de muncă, să fie incluse în piața forței de muncă.

Șeful statului a mai spus că Guvernul va veni de urgență cu un proiect care prevede indexarea de la 1 octombrie pentru toți pensionarii din Republica Moldova. Anterior legea prevedea că această indexare urma să fie aplicată doar persoanelor care primeau pensie de 1726 de lei. Totodată, șeful statului a spus că  ajutorul bănesc de 700 de lei acordat de stat de sărbători persoanelor cu venituri reduse va fi inclus în lege, astfel devenind obligatorie. 

Declarațiile ministrului de Externe Aureliu Ciocoi

Președintele Dodon a fost solicitat să comenteze declarațiile ministrului de Externe de la Chișinău Aurel Ciocoi, care a spus că, intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de la Nistru a avut drept scop „doar oprirea vărsării de sânge”.

„Din câte am înțeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare, probabil au fost interpretate greșit unele declarații”, a menționat șeful statului. 

Declarația a stârnit reacții de nemulțumire, iar veteranii de război au cerut demisia lui Ciocoi în timpul unui protest desfășurat sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale.  

Referindu-se la revendicările veteranilor formulate la acțiunea de protest, Igor Dodon a spus că acestea au ținut și de probleme sociale și că are informații că Guvernul a decis să accepte câteva dintre acestea. 

„Din revendicările veteranilor, Guvernul a decis să susțină trei-patru. Tot ceea ce consideră necesar Guvernul și poate fi acceptat va fi acceptat”, a spus oficialul. 

Mândria lui Dodon 

Șeful statului a fost întrebat despre pozele alături de familiile nevoiașe postate pe Facebook. „Vă simțiți mândru că postați atât de des astfel de fotografii?”, a fost întrebat Igor Dodon. 

„Eu consider că este bine când o persoană publică atunci când merge în sate se întâlnește cu familiile cu mulți copii, cu cupluri longevive. Eu când merg în raioane, dar merg în fiecare săptămână, mi-am pus drept scop, să mă opresc într-un sat. Aflu din timp care este familia cu cei mai mulți copii, cuplul cel mai longeviv. Știți ce bucurie au familiile celea, când văd că președintele le intră pe poartă? Mă servesc cu un pahar de vin, câte o plăcintă. E bine sau rău lucrul acesta?”, a spus Igor Dodon. 

Mai mult, în opinia lui, este binevenit ca să fie făcută publică această informație. Este un exemplu și pentru ceilalți. „Să meargă să discute cu lumea. Voi continua aceste activități și pe parcursul anului curent”, a răspuns Igor Dodon. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment17 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031