""
Connect with us
"
"

Social

Igor Dodon despre blocul surpat la Otaci: Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au dus la prăbușire

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon, care s-a deplasat în această dimineața la Otaci, a anunțat că, potrivit estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au provocat prăbușirea parțială a clădirii cu 9 etaje de la Otaci.

Potrivit șefului statului, este vorba despre darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului – demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat.

PE LUNG

Șeful statului a precizat că locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. În total, în bloc sunt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii – 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Cu părere de bine, nimeni nu a avut de suferit.

La momentul dat, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale.

„Statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente”, a spus Igor Dodon.

De asemenea, președintele Dodon a optat pentru efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova. Potrivit oficialului, direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență.

Citiți și: Celulă de criză la Otaci, unde s-a surpat o parte dintr-un bloc cu 9 etaje. Salvatorii vor pregăti terenul pentru demolare

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Guvernul a alocat 8,8 milioane lei pentru persoanele care au avut de suferit în urma prăbușirii blocului de la Otaci

Publicat

pe

De către

PE SCURT

8 823 179 lei din fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocați pentru despăgubirea sinistraților a căror locuințe au fost distruse în urma prăbușirii blocului locativ din orașul Otaci. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Potrivit proiectului de hotărâre, din suma totală, 6,7 milioane lei vor fi alocate pentru despăgubirea valorii a 35 de locuințe distruse. Alte 2,07 milioane lei pentru recuperarea bunurilor materiale.

PE LUNG

Raportul de evaluare a costurilor imobiliare a fost elaborat de Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice, iar evaluarea bunurilor a fost realizată de Institutul Național de Cercetări Economice, instituție din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Banii vor fi alocați din fondul de rezervă a Guvernului

Reamintim că în seara zilei de 19 iunie a fost avariat un bloc de locuit cu 9 etaje din orașul Otaci, Ocnița. În urma incidentului 107 de persoane au rămas fără locuință.

Citiți: Igor Dodon despre blocul surpat la Otaci: Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au dus la prăbușire

Fondul de intervenție al Guvernului este destinat finanțării cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, dar și în alte situații de criză.

loading...

Citește mai departe

Social

Blocul avariat de la Otaci a fost demolat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

După mai multe zile de muncă, blocul avariat a fost demolat de o companie contractată, iar începând de astăzi muncitorii vor evacua deșeurile rămase în urma demolări, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Potrivit IGSU, la faţa locului sunt implicate 26 de persoane cu 10 unităţi de tehnică.

PE LUNG

Mai mult, în continuare este aplicat senzorul de stabilitate cu laser. Această procedură permite verificare stabilităţii construcţiilor, dar şi a oscilaţiilor din zonă.

Acţiunile întreprinse de salvatori sunt necesare pentru prevenirea riscurilor, dar şi asigurarea securităţii muncitorilor aflaţi pe terenul de lucru.

Amintim că în data de 19 iunie, o scară cu 12 apartamente dintr-un bloc de locuit din Otaci s-a prăbuşit, iar salvatorii au evacuat în mod de urgenţă 46 de oameni, reuşind să prevină o tragedie.

Prim-ministra Maia Sandu a declarat că persoanele care au rămas fără locuinţe în urma prăbuşirii blocului locativ din Otaci, raionul Ocniţa, vor primi resursele financiare necesare, astfel încât să li se acopere pagubele suferite şi să aibă un loc de trai cât mai curând.

loading...

Citește mai departe

Social

Două butelii de gaz au căzut de la etajul opt în timpul demontării blocului de la Otaci// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Salvatorii au evacuat în această dimineață încă două butelii de gaz de tip propan-butan de pe terenul de lucru în preajma blocului de la Otaci.

Lucrările de demolare au continuat de dimineață, iar în procesul demontării etajelor superioare două butelii de gaz au căzut pe platforma de lucru de la etajul opt.

PE LUNG

Salvatorii au evacuat de urgență ambele butelii. Astfel, pompierii au exclus riscul unei deflagrații posibile în timpul lucrărilor de demolare. La 27 iunie, salvatorii au mai evacuat o butelia de gaz de la etajul 9 a scării afectate.

Stabilitatea construcției și oscilațiile în preajma clădirii sunt verificate permanent de specialiștii IGSU cu aplicarea senzorului de stabilitate cu laser.

Securitatea terenului de lucru și monitorizarea situației sunt asigurate permanent de peste 20 de salvatori și 7 unități de tehnică specială din cadrul IGSU.

Reamintim că în seara zilei de 19 iunie o parte a unui bloc de locuit cu 9 etaje din oraşul Otaci s-a surpat. Oamenii au fost evacuaţi înainte de producerea incidentului, astfel victime nu au fost înregistrate.

Citiți și: Igor Dodon despre blocul surpat la Otaci: Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au dus la prăbușire

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 minute în urmă

Ce poate face solidaritatea între femei. 3 istorii care inspiră

PE SCURT Ce poate face solidaritatea între femei? Scurtmetrajul „Liberté, Égalité, Sororité” vă prezintă trei femei care vorbesc despre solidaritate, despre...

Copilul meu singur acasa2 ore în urmă

Tu știi ce face copilul tău în internet? Ce este exploatarea sexuală online și ce vârstă au victimele

PE SCURT Tu știi ce face copilul tău în internet? Îl supraveghezi? Specialiștii de la CI „La Strada Moldova” avertizează: „Exploatarea...

Politică18 ore în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Educație21 de ore în urmă

Crizele de plâns la copii. Cum le prevenim și le gestionăm

PE SCURT Au fost situații când copilul tău a țipat și plâns excesiv sau a avut gesturi agresive? Sau poate...

SocialO zi în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie3 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Politică4 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Politică6 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii7 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

PoliticăO săptămână în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930