Igor Dodon despre blocul surpat la Otaci: Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au dus la prăbușire

PE SCURT

Președintele Igor Dodon, care s-a deplasat în această dimineața la Otaci, a anunțat că, potrivit estimărilor prealabile, au fost câteva cauze care au provocat prăbușirea parțială a clădirii cu 9 etaje de la Otaci.

Potrivit șefului statului, este vorba despre darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului – demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat.

PE LUNG

Șeful statului a precizat că locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. În total, în bloc sunt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii – 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Cu părere de bine, nimeni nu a avut de suferit.

La momentul dat, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale.

„Statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente”, a spus Igor Dodon.

De asemenea, președintele Dodon a optat pentru efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova. Potrivit oficialului, direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență.

Citiți și: Celulă de criză la Otaci, unde s-a surpat o parte dintr-un bloc cu 9 etaje. Salvatorii vor pregăti terenul pentru demolare

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.