Iaurturi cu gelatină de vită și îngheţate cu secreţii de insecte. Ce substanțe conțin alimentele pe care le consumăm

PE SCURT

ONG-ul francez Foodwatch trage semnalul de alarmă. Asociaţia denunţă prezenţa – menţionată sau nu – a unor resturi de animale în anumite alimente vândute în supermarketuri. Interogaţi, fabricanţii respectivelor produse spun că nu încalcă legea, scrie rfi.ro.

Gelatină de vită în iaurturi, produse derivate din insecte în îngheţate, gelatină de porc în şarlote – surprizele sunt numeroase în raportul publicat de Foodwatch. Și ar putea fi niște probleme pentru unii consumatori, fie pentru că sunt vegetarieni, fie din convingeri religioase.

PE LUNG

ONG-ul de apărare a drepturilor consumatorilor denunţă într-o lungă anchetă prezenţa unor reziduuri de animale în anumite produse alimentare. 12 produse sunt scoase în evidenţă. Uneori, această prezenţă apare scrisă pe ambalaj, dar sub o formă incompletă. De cele mai multe ori însă, prezenţa unor resturi animale în compoziţia unor produse în care, teoretic nu au ce căuta, nu este menţionată.

Mai toţi fabricanţii arătaţi cu degetul de Foodwatch – Nestlé, Yoplait, Haribo, Carrefour au confirmat rezultatele anchetei, dar au declarat că nu încalcă legea, toate ingredientele folosite fiind în conformitate cu regulile securităţii alimentare.

Chiar dacă unele lucruri sunt clar scrise pe etichetă, prezenţa lor în respectiva compoziţie este surprinzătoare.

Astfel, şarlotele cu ciocolată, marca Nestlé, sau Tiramisu fabricat de Carrefour, conţin de exemplu gelatină de porc. Lucrul este menţionat clar pe etichetă dar pe o listă de alte 40 de ingrediente. La bomboanele gumate tip ursuleţi, fabricaţi de Haribo, prezenţa gelatinei de porc se rezumă la „gelatină”. Același lucru este și în cazul iaurturilor Yoplait 0% grăsime, cu fructe – zmeură, căpşuni, cireşe şi mure. Yoplait i-a răspuns lui Foodwatch promiţând că de anul viitor reţeta este complet schimbată, iar gelatina nu va mai apărea în ea.

Și mai surprinzătoare este prezenţa şelacului – o răşină naturală, de origine animală, secretată de insecte – în îngheţatele mărcii Carte d’Or dar şi pe anumite specii de mere. Fructele – mai ales soiul Fuji – sunt tratate cu acest produs după recoltarea lor ca să pară mai lucioase. Nicăieri nu apare însă scris acest lucru, că merele au fost date cu şelac.

În fine, băutura răcoritoare Orangina roşie, conţine carmin, un colorant ce provine de la cârmâz, o insectă. Și la capitolul băuturi, Foodwatch ne spune că anumite vinuri – inclusiv bio – pot conţine gelatină animală, dar şi răşină de peşte, produse menite să facă vinul mai clar.

„În general, aditivii tehnologici pe bază de carne animală – insecte, porc, vită – utilizate în procesul de transformare a diverselor produse, nu trebuie să apară neapărat scris pe etichete. Acest lucru nu face însă ca prezenţa lor să fie mai legitimă”, recunoaşte ONG-ul.

Ministerul francez al agriculturii a reacţionat la această anchetă subliniind importanţa rolului jucat de Consiliul naţional al alimentaţiei, în particular la nivelul etichetelor.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.