Iată ce obiecţii are Rosselhoznadzor faţă de Ministerul Agriculturii de la Chişinău

Şeful Rosselhoznadzor Serghei Dankvert se arată nemulţumit de reforma instituţională de la Chişinău, în urma căruia Ministerul Agriculturii nu mai este instituţia responsabilă de siguranţa alimentară.

În special, Dankvert s-a arătat deranjat, în cadrul ultimei întrevederi cu ministrul Vasile Bumacov, că atribuţiile de control al calităţii produselor agroalimentare au fost atribuite unei structuri ce se subordonează direct Guvernului, şi nu Ministerului Agriculturii.

Potrivit lui, acest fapt „nu îi oferă posibilitatea să construiască un dialog constructiv privind livrarea producţiei din Moldova în Rusia.”

Totodată, Dankvert afirmă că agenţia de profil de la Chişinău nu ar fi manifestat până în prezent “dorinţa de a discuta problemele existente”.

De notat că experţii de profil de la Chişinău deja au calificat declaraţia lui Dankvert drept o manipulare a opiniei publice, atenţionând caracterul politic al embargourilor impuse de autoritatea rusă faţă de producţia agricolă din R.Moldova. Potrivit acestora, „este un pretext de a sustrage atenţia de la adevărata problemă”.

Moldova.ORG precizează că în R.Moldova autoritatea responsabilă de control în domeniul sanitar-veterinar este Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), aceasta fiind creată în 2013 si se află în subordinea Guvernului.

La 21 iulie 2014, Federaţia Rusă a anunţat stabilirea unor interdicţii la exportul de fructe, legumele şi conservele din R.Moldova. De asemenea, de mai bine de un an Rusia nu mai importă băuturile alcoolice moldoveneşti, Iar după ce Chişinăul a semnat Acordul de Liber schimb cu UE a anunţat că a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare