„Ia, o hartă a vieții mele”

Lucia Lupu este fotografă. Acum doi ani, i s-a propus să fotografieze ii pentru o carte dedicată portului tradițional moldovenesc. A fost din start fascinată de iile pe care trebuia să le fotografieze, iar în momentul în care a aflat că ele erau făcute de femei simple, Lucia a înțeles că și ea vrea să-și coase propria ie.

Chiar și până a începe lucrul asupra cărții, Lucia povestește că a fost mereu atrasă de ie ca element vestimentar, de încărcătura culturală a acesteia. Așa că atunci când a decis să se apuce de cusut și brodat ia, a căutat grupuri pe Facebook. Așa a dat de grupul MăiestrIA, inițiat de Stela Moldovanu și căruia i se pot alătura toți cei care doresc să își facă o ie cu propriile mâini.

Lucia povestește că membrii grupului comunică atât online, cât și se întâlnesc fizic, la ateliere. Atelierele au loc o dată pe lună și adună în jur de douăzeci de persoane. Câteva femei cu experiență în brodat sunt pe post de mentore la aceste ateliere. Lucia spune că a descoperit o comunitate mare atât de femei, cât și de bărbați, care își cos propriile ii și cămăși, cu vârste, interese și meserii diferite.

Înainte să înceapă propriu-zis brodatul, Lucia a petrecut mult timp alegând macheta. „Sunt foarte multe tipuri de ii, în funcție de zona de unde provin. De asemenea, simbolurile care sunt brodate pe o ie sunt foarte importante. Atunci când alegeam simbolurile care vor fi pe ia mea, încercam să le decodific și să aleg acele simboluri care îmi sunt mai aproape de inimă.”

Lucia lucrează asupra iei sale deja al doilea an. Sunt o sumedenie de pași de care trebuie să ții cont, zice ea. O face cu migală, uneori reușește să brodeze doar o dată pe săptămână. „Munca asupra iei e o relaxare pentru mine”, spune Lucia. 

Brodatul pe timp de pandemie

În perioada pandemiei, Lucia și ceilalți membri ai grupului au continuat să brodeze, chiar dacă nu s-au mai întâlnit în cadrul atelierelor. Lucia spune că în tot acest timp mulți din cei care sunt pe grup au brodat la greu, pentru că au avut mult timp liber la dispoziție. De aceea activitatea pe grup a fost una intensă în ultimile luni, membrii puneau diverse întrebări tehnice și postau poze cu ceea ce au reușit să brodeze.

În ceea ce privește accesibilitatea materialelor, Lucia zice că nu e atât de ușor să găsești pânza și ața necesare pentru ie. De exemplu: nu poți folosi ața simplă din comerț, pentru că aceasta se poate decolora și lăsa urme pe pânză. Lucia a reușit să găsească pânza și ața prin intermediul unei pagini de Facebook, dedicată vânzării de materiale necesare pentru ii. 

Despre ia la care lucrează deja de atâta timp Lucia vorbește cu mult drag. „Pentru mine această ie este o hartă a vieții mele din ultimii doi ani. În această perioadă s-au întâmplat mai multe evenimente în viața mea și eu am impresia că le-am brodat în ie. Acum această ie este pentru mine foarte specială,” spune Lucia. Pentru că ia pe care o brodează este una festivă, Lucia planifică să o poarte doar la ocazii speciale atunci când aceasta va fi gata.

„Ia este mult mai mult decât doar un veșmânt. Ea poartă o încărcătură culturală și energetică foarte mare.”

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.