Hrisov scris pe piele de ied

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — De-a lungul secolelor oamenii au folosit drept material pentru scris diverse obiecte şi suprafeţe. Când s-ar părea că au fost folosite toate materialele posibile, iată a mai apărut o surpriză, piele de ied nenăscut.

Este vorba despre un act domnesc destul de important nu atât după conţinut şi după vechimea sa şi ineditul materialului. Hrisovul aparţine lui Bogdan al III-lea, unul dintre feciorii lui Ştefan cel Mare, zis şi „Chiorul” şi este vechi de peste 500 de ani.

Acest act domnesc se referă la Mircea Ezereanu, tatăl căruia a murit în timpul celebrei bătălii de la Vaslui, de la Podul cel Înalt. Actul a fost întocmit pe data de 1 iulie 1505 şi consta în faptul de a întări cumpărarea de către Mircea Ezereanu şi surorile acestuia a satului Hălmăjeşti prin plătirea cu 50 de zloţi tătărăşti lui Jora, fiul lui Jurj Răspopa.
Astăzi preţiosul act se află în colecţiile Arhivelor, unde a ajuns încă în anul 1988.

Hrisovul este scris în limba slavonă, care era atunci limba cancelariilor domneşti şi conţine şi o pecete din ceară roşie şi un şnur de mătase.

Documentul este destul de bine păstrat, scris pe pergament deosebit de piele de ied nenăscut, pregătit special, destul de vechi ceea ce face să fie bine păzit şi păstrat într-un seif. Preţiosul document este inestimabil la propriu fiindcă nu există un specialist care ar stabili o sumă pentru stabilirea valorii materiale a actului.

Actul este unul destul de rara fiindcă se cunosc doar câteva documente din perioada lui Bogdan al III-lea.

Nu a fost expus de multe ori în faţa vizitatorilor la Muzeul Brăilei. Mulţi dintre brăileni nici nu ştiu că oraşul lor este deţinătorul unui act de însemnătate naţională şi internaţională.

Actul este păzit şi zi şi noapte ceea ce subliniază încă odată în plus importanţa acestuia.

Teritoriul românesc ascunde multe comori care aşteaptă să fie descoperite şi cercetate.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.