IT / Hartă interactivă a Chișinăului pentru bicicliști

PE SCURT

Chișinăul este incomod pentru bicicliști. Șoferii nu respectă bicicliștii. Asta au simțit pe propria piele autorii proiectului Ciclismul Urban. Elena Kobylyan și Denis Romanescu participă la hackathonul pentru societatea civilă din Tbilisi (14-16 iunie) și intenționează să creeze o hartă interactivă pentru Chișinău în care cicliștii să-și creeze itinerare și să ajungă în siguranță la destinație.

PE LUNG

Potrivit Elenei, pe site-ul ciclismulurban.com puteți găsi știri și evenimente pentru bicicliști, dar și un quizz despre regulile de circulație pentru cicliști. Tinerii își doresc să creeze harta interactivă pentru bicicliști pentru a le ușura viața. Planifică să includă pe hartă pistele pentru bicicliști, parcările, centrele de reparație a bicicletelor, magazinele specializate, locurile unde se adună bicicliștii. „Vrem ca omul să-și aleagă itinerarul și să ajungă la destinație în siguranță. De exemplu, harta să-i arate unde este pista pentru bicicliști, să-i sugereze mersul pe carosabil și revenirea pe pistă, în siguranță. Planificăm să ne adresăm Primăriei Chișinău și să cerem planul oficial al pistelor, pentru că vopseaua poate fi ștearsă în unele locuri, dar ele trebuie să fie acolo, oficial”, a menționat Elena.

Știi regulile de circulație pentru bicicliști? Testează-ți cunoștințele pe ciclismulurban.com

Co-autoarea proiectului merge de la 10 ani cu bicicleta. Pe parcursul timpului a avut parte de multe întâmplări urâte, dar și frumoase. Elena povestește că într-un maraton pentru bicicliști, ea și alte fete de 15-16 ani au rămas în urma coloanei. Lângă ele mergea un șofer care le-a înjurat și le-a spus: „Stați acasă dacă nu mergeți cu restul bicicliștilor. Nu ieșiți pe drumuri”. Elena s-a întristat. De asemenea, bicicliștii se sperie atunci când merg pe marginea carosabilului, iar șoferii de tiruri se apropie foarte mult de ei și claxonează, distrându-se.

Ceea ce o bucură este momentul când pe partea opusă a drumului poate fi un ciclist și obligatoriu se salută, utilizând soneria.

https://www.facebook.com/HelenKroft/posts/2221970521189852?__xts__[0]=68.ARBt7EkAlOhE4U2bHTZc81u6NVFg9XOH8TRGx47xa_lEx709PJkwpim_W_AzUFjxyJ62XYlGyB-CJst4wq6rPglfIl-OkkoHVVjr9LKzvN0R3G3qZqiqFECeHOXwnZsRM1eSCOAtWUaoC6-dgPllYpnh9T_QuZxk_3oTDXbyNw4ZqZlQ36A71yRh8DbcE51US0Gvq7wJ_WVKtNAp44NTm3NvgszrLVPeUT3w6nitEhlcD99gdHONrO5gXEk2vGrMAFCVVOHJ6-K7wd1lGA6ZFw40p20bVCHRgrLFKw&__tn__=-R

Hackatonul pentru societatea civilă este la a treia ediție și va avea loc până în 2020. Este un proiect implementat de Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic și finanțat de UE.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.