Hackathonul pentru societatea civilă, încă un proiect al UE pentru Moldova și alte țări din Parteneriatul Estic

PE SCURT

Țările din Parteneriatul Estic beneficiază direct de suportul Uniunii Europene prin intermediul al încă unui proiect dedicat cetățenilor. Uniunea Europeană investește în societatea civilă din R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina. Astăzi, în Tbilisi, capitala Georgiei, a început hackathonul pentru societatea civilă și în următoarele două zile aproape 60 de tineri vor lucra la proiecte destinate comunităților în care trăiesc.

PE LUNG

Sînziana Poiană, responsabilă de politica societății civile pentru Comisia Europeană (DG NEAR) le-a spus participanților cât de importanți sunt ei pentru societatea civilă. „Parteneriatul Estic oferă societății civile spațiu de a experimenta, spațiu așa cum este hackathonul acesta, o inițiativă de succes. Agenda noastră merge dincolo de semnificația tehnică a digitalizării. Este vorba despre modul în care putem aduce acest lucru în participarea civică, cum putem folosi aceste idei minunate pe care le aduceți în fiecare zi, a menționat Sînziana.

https://www.facebook.com/EaPCivilSociety/posts/1410742965734185?__xts__[0]=68.ARAYJzwX68YYWyMZQ2NkhH_QyUtT6QFBUWvSOr-1rokcKgAjIfTsDpB96i_OE4XkkipC6-3G2e5O-WBQHKYq8SERj_X-cTR5Vv-XqNn8odT_APhZS82qm68SwdD31dfJfACQvBa-7pJChtYRGG95B9Kfsuiak9i-_uGSnW4Y2CqMhgDQ0wqmfqrmbdo6PdwOsZX9a8WIC6YsL1_SrAYvU5Pu_PmDVNk2_8Bx7Qa3x0uuqTe9zydVTdP5EKJ-00v_YSry-JSTCC9hQK-RIsokMVI7-XOH1TU1asbcqvopft0WemxaFJoN_eDMSf4a0R2ouVP4RllabyiOZXSXQiWXAiX4GhxXc4AKnLiSlhZjqCmTWzy8-QswjPo&__tn__=-R

Colega de la Bruxelles, Dominika Skubida, director de programe în cadrul departamentului Societatea Civilă și Democratizare din Delegația Uniunii Europene în Georgia a menționat prin ce se face important acest exercițiu. Potrivit directoarei de programe, „digitalizarea reprezintă o prioritate în politica pentru țările Parteneriatului Estic”. „Avem nevoie să realizăm procesul de digitalizare, pentru că noi trebuie să implicăm societatea civilă, dar și cetățenii eficient în politicile publice și în luarea deciziilor”, a declarat reprezentanta Delegației Uniunii Europene în Georgia.

https://www.facebook.com/vladimir.ivanov.activemedia/posts/2299129873443674?__xts__[0]=68.ARAAkiUHiennbS8LsbGYHVAGqVLFyeZKDC86bdqZ27znkirhefROSgH6L0dG8Gbo1ExJElkeSfhNozaOoijdmgl0pxta1w1bDgkK7t45MMV-18wd15tf6AdRXaQ11jKBVJgGXt2FXgMNpAzdaXlAHTKLhpJkZX6kbn8QvcHFVr-11AaN7sYMloxZrKdPyOMe_Hgkz8QngIw4Kw7hGb1_iGBNH42i5–3O9t7n5YYs20sDMHFP-eiivXnxnVxjGHcmYw9ZPXnqHGNXKLTN-M3ekvraIi97XMtak0g&__tn__=-R

Citește și cele mai interesante proiecte de la hackathonul din 2018  (I)

În cadrul hackathonului, 20 de idei urmează să fie dezvoltate și ulterior să lupte pentru primul loc. Anul acesta, tinerii vor să creeze aplicații, jocuri, hărți, site-uri. De exemplu, câțiva participanți intenționează să creeze o aplicație mobilă destinată femeilor victime ale violenței domestice. O altă idee a participanților este crearea unui joc prin care copiii pot dobândi cunoștințe în business. Urmăriți moldova.org pentru a afla mai multe detalii despre cele mai interesante proiecte ale hackathonului pentru societatea civilă.

Citește și cele mai interesante proiecte de la hackathonul din 2018 (II)

Hackathonul pentru societatea civilă este la a treia ediție. Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic este un proiect finanțat de UE pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Are scopul de a promova rolul actorilor societății civile în reformele care se implementează în țările lor. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de GDSI Limited (Irlanda). Proiectul a început în 2017 și va lua sfârșit în 2020.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare