Connect with us

Tehnologie

Hackathonul media „Puterea a cincea”: „Vrem să eliminăm ideea de turmă și oamenii să gândească singuri”

Publicat

pe

Astăzi vor fi anunțați câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”. În cele trei zile de eveniment, 12 echipe au avut de implementat idei de proiecte sau aplicații care să promoveze educația media și să ajute consumatorii să se informeze conștient și să nu se lase manipulați. Principala recomandare primită de către participanți a fost să nu construiască rachete în două zile, referindu-se la proiectele tinerilor.

Recomandarea aparține lui Victor Spânu care a fost câștigător a două ediții ale Hackathonului. Potrivit tânărului, o rachetă construită în două zile nu are șanse să decoleze, să ajungă la țintă sau poate să explodeze. „Câteva lucruri pe care trebuie să le știți. Hackathonul înseamnă 48 ore de lucru, mâncare, discuții, gălăgie, nervi, panică, suferință, oboseală, experiență”, a menționat Victor.

Potrivit Vioricăi Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă, avem nevoie de soluții care ne vor ajuta să asanăm spațiul informațional și să ajutăm consumatorul de presă să fie mai educat, să poată discerne informația de calitatea și cea dubioasă. „M-am convins cât de multă manipulare avem în spațiul mediatic autohton, cât de pervers aș spune că sunt formele de fakenews și de manipulare. Avem foarte mult gunoi informațional în spațiul mediatic”, a menționat președinta.

Enlarge

centru
Sursa foto: Centrul pentru Jurnalism Independent

Unul dintre proiectele participante la Hackathon este al echipei VeerNews care pune accent pe știrile scurte. Potrivit autorilor, știrile lungi consumă prea mult timp. Ei intenționează să facă o platformă care să fie gestionată în proporție de 80% de algoritmi și 20% de un editor. Algoritmii vor prelua prelua știrile și le vor rezuma. De asemenea, platforma va avea mecanisme de depistare a știrilor false.

Echipa Elerix propune crearea unui agregator de știri și odată cu finalizarea citirii unui articol, consumatorul va trebui să răspundă la câteva întrebări simple bazate pe Codul deontologic al jurnalistului: „Știrea conține mai multe surse?”; „Știrea prezintă opiniile tuturor celor implicați?”.

Cei de la Spherlab vor să facă o extensie pentru rețelele sociale care îi vor ajuta pe oamenii să determine dacă o știre este falsă sau nu. „Noi vrem să eliminăm ideea de turmă și vrem ca oamenii să gândească singuri”, au spus autorii.

Echipa Momo construiește o extensie web care atenționează cititorii unui site de știri dacă acesta a fost vreodată raportat de StopFals.md că ar conține informații false/manipulatorii. Făcând click pe extensie, cititorii vor mai fi informați dacă site-ul pe care se află este o clonă a unui alt site original, inclusiv anul și locația înregistrării domenului.

În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii pentru învingători: 2 granturi a câte 4000 de dolari și 3 granturi a câte 3000 de euro.
Hackathonul media „Puterea a cincea” este la a patra ediție și este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”.

loading...

Tehnologie

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play Store, pun în pericol buna funcționare a dispozitivului, dar și datele personale ale utilizatorilor, potrivit unui raport publicat de compania de securitate Wandera.

PE LUNG

Cele două aplicații au fost descărcate deja de 1,5 milioane de ori de pe Google Play Store și au primit o avalanșă de recenzii negative. Utilizatorii au semnalat faptul că acestea conțin reclame intruzive, scrie express.co.uk. Oricine instalează „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera” își expune telefonul la riscul de a fi infectat cu adware.

Adware reprezintă un software care afișează sau descarcă automat materiale publicitare (adesea nedorite) și colectează date despre site-urile pe care le vizitează utilizatorii și ce produse cumpără.

Compania de securitate mobilă Wandera a testat ambele aplicații pe un dispozitiv Android 5.1.1 și a constatat că, chiar dacă acestea nu sunt pornite, pe telefon sunt afișate reclame și promoții la diferite produse care sunt dificil de închis. Respectiv, aplicațiile pot bloca telefonul, descărca bateria sau pur și simplu, infecta complet dispozitivul, care în cele din urmă, nu va mai funcționa.

Un alt detaliu care i-a pus în gardă pe angajații Wandera este faptul că cele două aplicații cer permisiunea să „înregistreze audio în orice moment fără confirmarea utilizatorului”. În plus, s-a mai descoperit că „Sun Pro Beauty Camera” poate să suprapună informații pentru a păcăli utilizatorul să facă click pe ceva ce nu dorește.

loading...

Citește mai departe

Tehnologie

În acest weekend, jurnaliștii sunt provocați să creeze aplicaţii multimedia la Hackathonul media Puterea a cincea

Publicat

pe

PE SCURT

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat vineri, 28 iunie 2019, a V-a ediție a hackathonului media Puterea a cincea. Timp de trei zile, în perioada 28-30 iunie 2019, cele 11 echipe înscrise în concurs vor crea aplicații multimedia, iar la final patru echipe vor fi desemnate câștigătoare.

PE LUNG

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent, Internews Moldova, membrii echipelor înscrise în concurs, jurnaliști și mentori.

În cadrul actualei ediții a hackathonului participanţii sunt provocați să creeze aplicaţii şi instrumente web multimedia inovatoare, care pot fi utilizate în proiectarea materialelor jurnalistice.

Pentru a-și definitiva proiectele participanții vor beneficia de experiența mentorilor internaționali Gulim Amirkhanova (Kazahstan), Serghei Karpov și Ivan Pecișev (Rusia), dar și de expertiza mentorilor naționali – Victoria Dumbravă, editoră-șefă Agora, Ana Gherciu, redactoră-șefă Moldova.org, Dan Iftodi și Adriana Moșnoi specialiști IT.

Mentorii vor avea prezentări pe teme precum provocările jurnalismului multimedia, cum transformăm proiectele multimedia în sursă de inspirație, importanţa diversificării formatelor multimedia, cum intercalăm instrumentele multimedia în conţinutul jurnalistic, multimedia și transformarea digitală. La finalul hackathonului, participanţii își vor prezenta produsele în versiune demo.
Juriul va desemna patru echipe câştigătoare care vor beneficia de granturi în valoare de 4250 dolari fiecare. Acestea vor avea la dispoziţie șase luni pentru definitivarea proiectelor. Aplicaţiile şi instrumentele create în cadrul hackathonului vor fi oferite gratuit pentru utilizare.

A cincea ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.

loading...

Citește mai departe

Social

IT / Jocul care-i învață pe copii ce este businessul

Publicat

pe

PE SCURT

Anya Pozdnyakova, o tânără din Harkiv, Ucraina, a creat un joc de masă în care copiii pot dobândi cunoștințe în domeniul businessului. Pentru că jocul de masă este limitat, a decis să-l transfere la computer. La hackathonul pentru societatea civilă (Tbilisi 14-16 iunie) urmează să facă împreună cu echipa IT diferite scenarii de joc, pentru ca cei mici să aibă parte de cât mai multe situații din viața reală.

PE LUNG

Potrivit Anyei, ideea de a face un joc business a pornit de la faptul că 21% dintre respondenții unui sondaj (Ucraina) au declarat că se gândesc să deschidă o afacere, lucru pe care o întristează pe tânără, pentru că ar fi un indicator jos. Întâi a creat un joc de masă, l-a testat în câteva grupuri de copii și a decis să-l extindă. Totuși, jocul de masă este limitat la capitolul evoluția jocului. Prin urmare, Anya a decis ca să mute jocul la computer. Își dorește ca cei care vor utiliza jocul ei este să stea în fața computerului și să se schimbe pe rând, la joc. Pe lângă dobândirea cunoștințelor în afaceri, copiii vor putea învăța despre responsabilitatea ecologică a unei companii.

„Noi suntem conștienți că nu va concura cu jocurile cu arme care sunt foarte populare printre copii. Este un joc de învățare și va concura cu materialul sec predat la școală. Este o alternativă pentru profesori.”

Anya s-a gândit la „Business Step atunci când mergea la copiii din familiile social vulnerabile. În Harkiv există un centru pentru acești copii, iar Anya este voluntară acolo. I-a îndemnat pe copii să joace, iar ceea ce a văzut a impresionat-o. Potrivit spuselor tinerei, la ultima vizită în centru, s-au jucat cinci copii. Înainte de a începe jocul, tânăra le-a explicat noțiuni din economie.

Ei înțeleg că cartea galbenă este bine, iar roșie este rău, suflă peste zaruri ca să le pice anume ce vor ei. A fost interesant să vedem cum jucau doi prieteni și atunci când trebuiau să comunice și să cumpere unul de la altul dreptul de a vinde produsul unui client, s-a pornit cearta. Unul și-a eliminat prietenul din joc și acela i-a zis: noi doar suntem prieteni, de ce faci asta? Au fost multe emoții pozitive și la sfârșitul jocului noi am făcut un mic sondaj în care i-am întrebat pe copii ce termeni au reținut și au înțeles”, a spus Anya. Totuși, copiii nu au înțeles în totalitate termenii din domeniu și ca să le explice, de exemplu, ce este sine-costul, Anya a recurs la exerciții cu prăjiturele, cu biclete și alte lucruri din viața copiilor, pentru că ei nu reușesc să memoreze termeni complicați, ci exemplele.

Hackathonul pentru societatea civilă este la a treia ediție. Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic este un proiect finanțat de UE pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Are scopul de a promova rolul actorilor societății civile în reformele care se implementează în țările lor. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de GDSI Limited (Irlanda). Câștigătorul va beneficia de implementare în totalitate a instrumentului IT în sumă de 10 mii de dolari.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri14 ore în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

ExterneO zi în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

EconomieO zi în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO zi în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

CulturăO zi în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură2 zile în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031