Guvernul socialist în an electoral. Ne scapă de povara miliardului și indexează pensiile

PE SCURT

Igor Dodon a anunțat astăzi că Guvernul va veni săptămâna aceasta cu un proiect de reducere a poverii „miliardului pus pe umerii cetățenilor”. Totodată, șeful statului a anunțat un șir de proiecte sociale, ce țin de indexarea pensiilor sau acordarea ajutorului social, fără însă a anunța, ca de obicei, costul și sursele de finanțare ale acestora. Anunțurile au fost făcute după ședința tradițională de luni avută cu președinta Parlamentului Zinaida Greacenâi și prim-ministrul Ion Chicu. 

Într-un alt context, șeful statului a fost întrebat dacă se simte mândru atunci când postează poze pe Facebook cu familiile nevoiașe pe care le vizitează. Potrivit lui Dodon, această informație trebuie făcută publică, ca să fie exemplu și pentru ceilalți. Mai mult, el va continua această tradiție și pe parcursul anului curent. 

PE LUNG

Dodon promite să „reducă” povara miliardului pus pe umerii cetățenilor

Șeful statului a anunțat că săptămâna curentă va fi aprobat un proiect ce prevede micșorarea poverii pentru cetățeni în legătură cu așa-numita lege a miliardului.

„Am discutat anterior ca sumele bănești care au fost puse pe spatele cetățenilor în urma furtului miliardului, să le excludem total sau să le reducem. La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu 5 – 6 miliarde de lei, adică cu 25% – 30%. Proiectul, discutat și cu partenerii noștri externi, cu FMI, urmează să fie aprobat în următoarele zile de către guvern și prezentate Parlamentului spre aprobare”, a declarat Dodon.

Întrebat care ar fi mecanismul de aplicare a acestei inițiative, Igor Dodon a menționat aceasta va fi realizată după ce o parte din profitul BNM va fi direcționat în bugetul de stat. Mai bine zis ține de transferul a 50% din profitul Băncii Naționale a Moldovei la bugetul de stat.

„Așa cum am zis, este vorba de 5-6 miliarde de lei. Este un prim pas, dar sunt și alte soluții pe care le identificăm. O să le discutăm și cu partenerii”, a declarat Dodon.

Potrivit Legii „miliardului furat”, creditele de aproximativ 13,5 miliarde de lei acordate de BNM și garantate de stat au fost transformate în datorie de stat care va fi achitată în decurs de 25 de ani. Acordarea garanțiilor de stat au fost votate de guvernele Leancă și Gaburici. Guvernul Filip a votat prin asumare de răspundere convertirea garanțiilor în datorie de stat.

Proiecte sociale în an electoral: Indexarea pensiilor și ajutorul social 

Tot astăzi, Igor Dodon a anunțat mai multe inițiative sociale, fără însă a numi costul și sursele de finanțare ale acestora. 

Astfel, criteriile de eligibilitate pentru obținerea ajutorului social vor fi modificate. Guvernul va veni în curând cu un proiect în acest sens. „Mai înainte erau mai multe criterii care limitau acordarea acestui ajutor. Aveai televizor, nu puteai să primești ajutor. Am hotărât să revedem aceste criterii. Astfel, excludem din aceste criterii antena parabolică, cuptorul cu microunde și altele”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, potrivit președintelui Dodon, Guvernul va revedea criteriile date, dar și va elabora un mecanism potrivit căruia persoanele care primesc ajutor dar sunt apte de muncă, să fie incluse în piața forței de muncă.

Șeful statului a mai spus că Guvernul va veni de urgență cu un proiect care prevede indexarea de la 1 octombrie pentru toți pensionarii din Republica Moldova. Anterior legea prevedea că această indexare urma să fie aplicată doar persoanelor care primeau pensie de 1726 de lei. Totodată, șeful statului a spus că  ajutorul bănesc de 700 de lei acordat de stat de sărbători persoanelor cu venituri reduse va fi inclus în lege, astfel devenind obligatorie. 

Declarațiile ministrului de Externe Aureliu Ciocoi

Președintele Dodon a fost solicitat să comenteze declarațiile ministrului de Externe de la Chișinău Aurel Ciocoi, care a spus că, intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de la Nistru a avut drept scop „doar oprirea vărsării de sânge”.

„Din câte am înțeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare, probabil au fost interpretate greșit unele declarații”, a menționat șeful statului. 

Declarația a stârnit reacții de nemulțumire, iar veteranii de război au cerut demisia lui Ciocoi în timpul unui protest desfășurat sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale.  

Referindu-se la revendicările veteranilor formulate la acțiunea de protest, Igor Dodon a spus că acestea au ținut și de probleme sociale și că are informații că Guvernul a decis să accepte câteva dintre acestea. 

„Din revendicările veteranilor, Guvernul a decis să susțină trei-patru. Tot ceea ce consideră necesar Guvernul și poate fi acceptat va fi acceptat”, a spus oficialul. 

Mândria lui Dodon 

Șeful statului a fost întrebat despre pozele alături de familiile nevoiașe postate pe Facebook. „Vă simțiți mândru că postați atât de des astfel de fotografii?”, a fost întrebat Igor Dodon. 

„Eu consider că este bine când o persoană publică atunci când merge în sate se întâlnește cu familiile cu mulți copii, cu cupluri longevive. Eu când merg în raioane, dar merg în fiecare săptămână, mi-am pus drept scop, să mă opresc într-un sat. Aflu din timp care este familia cu cei mai mulți copii, cuplul cel mai longeviv. Știți ce bucurie au familiile celea, când văd că președintele le intră pe poartă? Mă servesc cu un pahar de vin, câte o plăcintă. E bine sau rău lucrul acesta?”, a spus Igor Dodon. 

Mai mult, în opinia lui, este binevenit ca să fie făcută publică această informație. Este un exemplu și pentru ceilalți. „Să meargă să discute cu lumea. Voi continua aceste activități și pe parcursul anului curent”, a răspuns Igor Dodon. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.