Guvernul României a aprobat miercuri, 30 mai, o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Iaşi-Ungheni. Gazoductul va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.
Conducta urmează să transporte gaze naturale atât pe sensul de import, cât şi pe cel de export. Peste 90% din gazul folosit de Republica Moldova este importat din Federaţia Rusă. Astfel, construcţia gazoductului va asigura posibilitatea creării unor surse alternative de energie şi a înlocuirii între 15 şi 30% a dependenţei de gazul rusesc. De aceea Moldova urmăreşte cu mare atenţie proiectele energetice precum Nabuco sau AGRI, în care este implicată România. În acelaşi timp conducta va asigura o capacitate mai mare de importuri de gaze ruseşti în România.
Construcţia gazoductului reversibil a fost inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României, din 25 octombrie 2010.