Organele de stat, de comun acord cu societatea civilă trebuie să avanseze noi iniţiative, capabile să stimuleze deţinătorii de patente să activeze în condiţiile standardelor europene, prevăzute de Legea cu privire la patenta de întreprinzător, nr. 208-XVI din 7 iulie 2006, a declarat, miercuri, Preşedintele Vladimir Voronin, într-o şedinţă de lucru la tema monitorizării procesului de implementare a legii.
Şedinţa a fost convocată în ajunul acţiunii de protest a deţinătorilor de patente, pe care Asociaţia Micului Business (ABM) preconiza să o desfăşoare joi, în centrul Chişinăului, transmite Agenţia INFOTAG.
Potrivit serviciului de presă prezidenţial, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, a informat în şedinţă că mai mult de jumătate ( 2600) din deţinătorii de patente care cad sub incidenţa primei şi celei de-a doua etape de implementare a legii vizate, s-au conformat prevederilor legii, schimbîndu-şi forma de organizare şi înregistrînd întreprinderi individuale şi chiar SRL-uri. Colaboratorii ministerului, ai inspectoratului fiscal, ai organelor de înregistrare se află într-un contact permanent cu deţinătorii de patente, le explică prevederile legii şi a modul de activitate nou.
Eugen Roşcovan, preşedintele AMB, a prezentat poziţia Asociaţiei, potrivit căreia ar fi mai preferabilă majorarea considerabilă a costului patentelor în locul schimbării formei de organizare. Roşcovan a invocat studiul efectuat de către un grup de experţi ai Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care arată că plăţile către stat în condiţiile de activitate în formă de întreprinderi individuale sînt echivalente cu cele obţinute în rezultatul activităţii patentei în vigoare.
Preşedintele Voronin a subliniat importanţa menţinerii unui dialog permanent între organele regulatorii şi subiecţii de reglementare, printre care se numără şi AMB, în vederea identificării variantelor optime pentru fiecare acţiune de reglementare. Şeful statului a precizat că sistemul de activitate în baza patentei de întreprinzător există şi în alte ţări mai dezvoltate, dar funcţionează civilizat, în raport cu grupuri concrete de mărfuri, produse cu forţe proprii de către deţinătorii de patente.
El a menţionat că sistemul de patente, stabilit în R.Moldova în anii 90, a constituit pentru unele categorii de cetăţeni o modalitate de depăşire a consecinţelor crizei economice profunde din acea perioadă. În prezent, acest sistem, precum şi întreaga economie naţională a Moldovei, se află în proces de dezvoltare şi trebuie să se apropie de normele civilizate, europene, moderne.
INFOTAG precizează: Legea prevede interzicerea pe etape a activităţilor în baza patentei de întreprinzător: din 1 ianuarie 2007 se interzice transportarea pasagerilor şi a mărfurilor, creşterea şi comerţul cu flori, producerea şi comercializarea materialelor de construcţie; din 1 ianuarie 2008 – comerţul cu amănuntul în încăperi şi chioşcuri; din 1 ianuarie 2009 – comerţul cu orice produse de la tejghele, tarabe şi automobile în pieţe, comerţul cu băuturi fără alcool şi tipărituri. Autorităţile argumentează reforma prin faptul că, comerţul neautorizat deţine o cotă de peste 50 la sută în valoarea totală a operaţiunilor comerciale, iar bugetul ratează venituri de milioane de lei, pentru că deţinătorii de patente nu plătesc impozite. La sfîrşitul anului 2006, în R.Moldova erau circa 40 mii de deţinători de patente; peste 60% din totalul patentelor fuseseră acordate pentru activităţi de comerţ. Taxa de patentă lunară este de 21 – 420 lei, iar în mediul rural – de 7 – 70 lei. Deţinătorii de patente resping argumentele autorităţilor şi organizează cu regularitate acţiuni de protest, mai ales, în teritorii. // Infotag