Guvernul a decis: Un milion de lei pentru familiile membrilor echipajului SMURD prăbuşit la Cantemir

Familiile celor patru membri ai echipajului SMURD, decedat în accidentul aviatic de săptămâna trecută la Haragâş, Cantemir, vor primi un milion de lei, ajutor material din partea Moldovei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului.

Astfel, cele patru familii vor primi câte 250.000 de lei moldoveneşti, echivalentul a circa 50.000 de lei româneşti. Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Premierul Pavel Filip a menţionat că acesta este un gest firesc şi a solicitat instituţiilor responsabile să întreprindă toate măsurile necesare ca acest ajutor să ajungă cât mai repede la destinaţie.

Totodată, prim-ministrul a remarcat faptul că organele de resort au acţionat exemplar în cazul dat, reuşind să finalizeze într-un termen restrâns ancheta penală privind  accidentului elicopterului SMURD. „S-a reușit o mobilizare bună, iar acest lucru a fost cel mai potrivit gest pe care puteam să-l oferim în memoria eroilor SMURD”, a spus premierul.

De asemenea, Pavel Filip a mulţumit Guvernului României pentru ajutorul pe care îl acordă Republicii Moldova, în continuare, prin serviciul SMURD, exprimând şi recunoştinţa pentru acest fapt.

Elicopterul SMURD a pornit spre Cahul joi, 2 iunie, în jurul orei 13:00, pentru a prelua un pacient, cetăţean al Statelor Unite ale Americii, care urma să fie transportat la Chişinău. La ora 14:13, aparatul de zbor a dispărut de pe radare, iar apoi au apărut informaţiile despre prăbuşirea lui în apropierea satului Haragîș, din raionul Cantemir.

În accident și-au pierdut viaţa pilotul Valentin Stănescu, de 39 de ani, copilotul Augustin Toma, de 38 de ani, ambii angajați ai MAI, medicul Liliana Puiu, de 36 de ani, asistentul medical Mioara Hăuță, de 30 de ani, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Ipoteza principală a catastrofei este că aceasta s-a produs din cauza unei erori umane: elicopterul a rupt arborii pe o lungime de aproape 80 de metri, s-a dezintegrat şi s-a prăbuşit.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.