Autorităţile cu atribuţii de administrare şi deetatizare a proprietăţii publice sînt Guvernul, prin intermediul organelor centrale de specialitate (în cazul proprietăţii de stat) şi autorităţile publice locale de nivelul II şi I (în cazul proprietăţii unităţilor teritorial-administrative), a specificat Cabinetul de Miniştri, în Regulamentul cu privire al privatizarea încăperilor nelocuibile date în locaţiune, aprobat în şedinţa de miercuri, transmite Agenţia INFOTAG.
Comentînd documentul, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, a subliniat că delimitarea competenţelor este o prevedere de principiu. Anterior, autorităţile publice locale, de exemplu, primăriile care intenţionau să privatizeze un activ aflat la balanţa lor, urmau să vină obligatoriu la Chişinău ca să obţină acordul Guvernului, al Agenţiei pentru Privatizare, iar acum nu va mai fi nevoie. Noi am propus descentralizarea şi acest principiu a fost promovat prin Legea privind deetatizarea şi administrarea proprietăţii publice, adoptată în mai 2007. Orice autoritate locală poate să scoată la privatizare activele din proprietatea sa şi să transfere banii încasaţi din privatizare în bugetul local respectiv, a precizat Dodon.
Regulamentul nu impune restricţii la privatizarea încăperilor nelocuibile date în locaţiune sau arendă, dar obligă proprietarul (autorităţile centrale sau locale) să respecte în procesul de privatizare prevederile legislative (organizarea licitaţiilor publice sau a concursurilor pentru privatizarea acestor încăperi, participarea mai multor concurenţi, selectarea învingătorului în funcţie de preţul oferit şi alte condiţii). Se stabilesc procedurile de formare a comisiilor de privatizare, inclusiv la nivelul autorităţilor publice locale, de transmitere a încăperilor nelocuibile către asociaţiile proprietarilor de locuinţe privatizate, documentele care trebuie depuse, modul de achitare a plăţilor în procesul de privatizare, alte aspecte. // Infotag