Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind asistenta juridica internationala in materie penala. Documentul prevede mecanismul de realizare a asistentei juridice, in baza reglementarilor Codului de Procedura Penala, formele de cooperare internationala in acest domeniu: transmiterea informatiilor si datelor, comunicarea actelor de procedura, citarea martorilor, expertilor si persoanelor urmarite, transferul procedurilor penale, extradarea, transferul persoanelor condamnate, recunoasterea hotaririlor penale ale instantelor judecatoresti straine, transmite Agentia INFOTAG.
in lipsa unui tratat international, asistenta juridica internationala poate fi acordata pe baza principiului de reciprocitate prin intermediul canalelor diplomatice. Lipsa reciprocitatii nu impiedica executarea pe teritoriul R. Moldova a unei cereri de asistenta juridica internationala in materie penala, in cazul in care cererea este necesara depistarii si combaterii unor crime grave, poate contribui la ameliorarea situatiei inculpatului, la reintegrarea lui sociala sau poate servi la lamurirea situatiei juridice a unui cetatean al R. Moldova.
Asistenta juridica internationala este inadmisibila daca in R. Moldova sau in orice alt stat a avut loc un proces penal pentru aceeasi fapta si daca instanta a dispus achitarea sau incetarea procesului, precum si atunci cind pedeapsa aplicata a fost executata sau a format obiectul unei gratieri sau amnistii.
Proiectul de lege stipuleaza modul de transmitere a cererilor de asistenta juridica internationala, a datelor si informatiilor, actelor de procedura. Alte prevederi se refera la transferul martorilor, persoanelor condamnate, modalitatile de executare a deciziilor judecatoresti straine, limita executarii acestora si alte aspecte. // Infotag