Prevederile Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi ale Legii cu privire la instituţiile financiare vor fi ajustate întocmai la actele legislative în vigoare, la standardele internaţionale general acceptate în domeniul activităţii bancare. Guvernul a aprobat, miercuri, mai multe modificări şi completării în acest sens, propuse de BMM.
Potrivit Agenţiei INFOTAG, modificările urmăresc eliminarea neconcordanţelor în noţiunea de “bancă” şi de “instituţie financiară”, specificînd că băncile pot accepta depozite de la persoane fizice şi juridice, iar instituţiile financiare nebancare – doar de la persoane juridice; băncile trebuie să aibă un capital de cel puţin 100 mln. lei (care corespunde standardelor europene, de 5 mln. euro), pe care trebuie să-l depună şi să-l menţină pentru a desfăşura activităţi financiare. Băncilor nu le va fi rezervat un termen anumit pentru îndeplinirea cerinţei de capital, întrucît tendinţa de creştere a capitalului lor s-a menţinut în ultimii ani şi acum toate dispun de un capital care depăşeşte suma stabilită.
La articolul 6 al Legii cu privire la instituţiile financiare se stabileşte că deţinerea a 5% din acţiunile unei bănci reprezintă o cotă substanţială în capitalul acesteia (faţă de 10%, anterior).
BNM nu va autoriza activităţi financiare suplimentare şi nu va acorda autorizaţii de diverse tipuri. Astfel, sub aspectul impactului de reglementare va fi asigurată reducerea numărului de licenţe eliberate băncilor, precum şi a costurilor de obţinere a licenţelor noi de către bănci, pentru activităţi financiare suplimentare.
Totodată, avînd în vedere specificul activităţi bancare şi atribuţiile BNM în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere bancară, completările la articolul 75 al Legii cu privire la BNM şi art. 38 din Legea cu privire la instituţiile financiare stabilesc o derogare de la obligaţia suspendării activităţilor băncilor, ale unităţilor de schimb valutar şi ale altor persoane care desfăşoară activităţi pe baza licenţei (autorizaţiei) BNM, numai în temeiul deciziei instanţei de judecată. BNM va aplica sancţiuni fără sesizarea instanţei de judecată. // Infotag