Moldova.ORG — In cadrul sedintei saptamanale de miercuri, 14 martie 2007 a Grupului de lucru pentru reglementarea activitatii de intreprinzator („Ghilotina”) a fost examinat proiectul privind reglementarea comercializarii vinului in vrac la export, elaborat de Agentia Agroindustriala „Moldova-Vin” (AAMV).
Autorii documentului au informat grupul de lucru ca in sezonul de vinificatie 2005 s-au produs 22,2 mil. dal de vin materie prima, pe cand necesarul de vin pentru realizarea programului de activitate a ramurii in anul curent este de 33 mil. dal. Astfel, pentru realizarea programului de imbuteliere a vinurilor pe anul 2006, este oportuna limitarea temporara a exportului vinului in vrac si utilizarea acestuia la completarea stocurilor tehnologice ale intreprinderilor autohtone specializate in imbuteliere.
Pentru a nu afecta activitatea fabricilor de prelucrare a strugurilor care nu dispun de linii de imbuteliere si au incheiat contracte de lunga durata cu intreprinderile vinicole din Federatia Rusa, Belorus, Ucraina, privind livrarea vinului materie prima pentru spumante si vinului in vrac, „Moldova-Vin” a propus stabilirea pentru anul 2006 a unor cote la exportul vinului in vrac, care vor fi repartizate agentilor economici de catre ei in dependenta de necesitatile pentru realizarea programului de imbuteliere.
Expertul independent care a studiat proiectul la solicitarea grupului de lucru a relatat ca documentul propus contravine Constitutiei R.Moldova, deoarece restrictioneaza dreptul la libera activitate a agentilor economici. Mai mult, in document nu este indicat cine va efectua imbutelierea anuala din materia prima ramasa in tara si care va fi pretul de achizitionare a produsului brut de la agentii economici.
Reprezentantii Uniunii Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Moldova (UPEVM) au mentionat ca actualmente piata vinicola autohtona este afectata de embargourile impuse de Rusia la vinurile imbuteliate si ca un asemenea regulament ar diminua considerabil exportul vinului in vrac, provocand pierderi economice atat agentilor economicei, cit si in bugetul statului. Ei au mentionat ca statul nu trebuie sa se implice in activitatea agentiilor din ramura vitivinicola care au perfectate contracte de lunga durata de export a vinului in vrac, impunandu-le diminuarea capacitatilor de export, iar ca rezultat pierderea clientilor.
Membrii grupului „Ghilotinei” au considerat juste parerea expertului si a UPEVM si a propus autorilor sa organizeze o sedinta cu participarea partilor vizate pentru stabilirea unei variante optime a acestui document. Regulamentul a fost restituit autorilor si urmeaza a fi discutat in una din sedintele viitoare a grupului de lucru.