Grupare specializată în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată, destructurată. Capul grupării – un fost polițist// VIDEO

Oamenii legii au deconspirat și destructurat o grupare criminală specializată în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni. Pentru anihilarea grupării au fost implicați peste o sută de polițiști.

Activitatea criminală a grupării a fost monitorizată în perioada lunilor septembrie 2017- iulie 2018, iar din 24 iulie polițiștii au efectuat pe teritoriul Republicii Moldova 36 de percheziții -corporale, domiciliare și în automobile. În cadrul perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat lei moldovenești, grivne, euro, bijuterii din aur, marijuana, telefoane mobile, cartele SIM, stații radio, un aparat de detectare a metalelor și mijloacelor bănești.

De asemenea, cinci membri ai grupării, printre care și organizatorul acesteia, au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecții au vârste cuprinse între 22 și 35 de ani, doi dintre care anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale și sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat.

Potrivit informațiilor, fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator: instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care erau atacate, executori și persoane care achiziționau bunurile infracționale cu activitatea în domeniul caselor de amanet. Capul grupării, un fost polițist, și-a aplicat cunoștințele pentru camuflarea activităților criminale.

Astfel, gruparea a comis infracțiuni pe teritoriile mun. Chișinău, Bălți, Edineț, Glodeni, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Anenii Noi, Criuleni, Orhei și altele. Polițiștii au constatat implicarea membrilor grupării și peste hotarele țării – Federația Rusă și statele Uniunii Europene.

Suma totală a pagubei la toate infracțiunile comise și probate până la moment, de către grupul criminal organizat, constituie circa 2 milioane lei.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați, liderul și membrii grupului criminal organizat vor fi condamnați la pedepse privative de libertate de la 10 până la 15 ani.

Grupul de lucru format din ofițeri de investigații a INI și procurori PCCOCS întreprinde măsuri de investigație și de urmărire penală pentru a identifica și reține toți membrii grupului criminal organizat și, totodată, a stabili în ce infracțiuni grave și deosebit de grave au mai fost implicați membrii grupului criminal în perioada anilor 2017-2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.