Connect with us

Social

Groapa de gunoi din Pașcani, mărul discordiei pentru 2 agenți economici

Publicat

pe

Două săptămâni a mocnit focul în gunoiștea din comuna Pașcani, raionul Criuleni, până l-a stins ploaia. Între timp, a luat foc altceva – un conflict între cei doi agenți economici ce adună gunoiul din Pașcani și Porumbeni, pentru care primarul comunei a găsit rapid soluția – un hidrant.

La începutul lunii iunie, când era căldura mai mare, gunoiștea neautorizată dintre satele Porumbeni și Pașcani, raionul Criuleni, a luat foc. Satele s-au umplut de fum, iar oamenii au închis ferestrele pentru câteva zile.

În următoarea duminică, focul a izbucnit din nou. Pompierii au intervenit și au stins focul. Totuși, groapa de gunoi a continuat să mocnească.

Cum Primăria Pașcani va rezolva problema gunoiștii neautorizate și incendierea acesteia

Asemenea incidente, potrivit spuselor primarului comunei Pașcani, Vasile Gîrbea, pot fi rezolvate cu ajutorul unui hidrant. Mai mult, Consiliul Raional Criuleni a alocat primăriei suma de zece mii de lei, cu ajutorul cărora poate fi achiziționat acest hidrant.

„Hidrantul este un furtun special făcut din material, pentru incendii și are o lungimea de 200 de metri. Acesta va fi în apropiere de gunoi, mai exact la o distanță de zece metri. Vom acționa cu forțele proprii.”

De asemenea, la ședința Consiliului comunal Pașcani de astăzi, funcționarul public va pune în discuție subiectul sortării gunoiului, dublarea prețului pentru cetățenii care nu doresc să-l sorteze și micșorarea prețului pentru cei care o vor face. Mai mult, primăria intenționează să ceară autorizație de sortare pentru Întreprinderea Municipală „Căpățână Gheorghe”, care gestionează groapa în prezent. Potrivit primarului Vasile Gîrbea, aceasta este singura metodă prin care gunoiștea va deveni autorizată.

Tariful pentru servicii de transportare a gunoiului în comuna Pașcani este de 25 de lei de familie.

Lupta pentru gunoi

Primarul localității bănuiește cine ar fi dat foc gunoiului. Conform lui Vasile Gîrbea, vinovat se face Eugen Butucea, consilier, dar și proprietarul întreprinderii care colectează, transportă, sortează, depozitează gunoiul din satul Porumbeni, SRL „Salubris Grup”. „În perioada când a gestionat depozitul de gunoi, doi ani aceasta a ars în continuu. Când am venit în funcția de primar, primul lucru care l-am făcut a fost să-l concediez. Apoi, gunoiștea nu a ars deloc. Este un fel de concurență între el și celălalt agent economic. Ei se bat unul cu altul, iar oamenii suferă. Ei miros fumul și toată tăblița lui Mendeleev”, spune Gîrbea.

Totuși, Eugen Butucea, proprietarul SRL „Salubris Grup” neagă acuzațiile. În ziua când a avut loc incendiul, acesta se afla la Campionatul Raional de Fotbal, în satul Bălăbănești, raionul Criuleni. „Noi eram cu toată echipa la fotbal. Mai mult decât atât, Angela Chirița, care a gestionat anterior groapa de gunoi, a venit și ea la meci. Au venit să vadă cum joacă echipa din Porumbeni, pentru că cei din Pașcani, la fel, au echipă de fotbal”, se justifică consilierul.

Gunoiul pe care îl strânge agentul economic se sortează manual, resturile se duc la Măgdăcești, întrucât primarul și întreprinderea „Dragoș Chirița” nu l-ar primi de doi ani și jumătate la groapa de gunoi din Porumbeni. „Ei nu au nici un interes să sorteze gunoiul și să-l aducă la întreprinderea mea pentru că ei ar pierde bani pentru asta. Ei pur și simplu duc gunoiul la groapă.”

La rândul său, Butucea îl acuză pe celălalt agent economic de nereguli grave. „Au luat niște persoane din anturajul primarului, care nu au nicio autorizație de la Ministerul Mediului. Le-au luat cu scopul de a face bani. În cadrul ședințelor Consiliului, le-am povestit neregulile de la gunoiște. Niciun consilier nu s-a dus la fața locului să verifice. Dar eu i-am atenționat că o să se întâmple ceva la vară, când o să fie caniculă. Le-am zis că gunoiul este depozitat incorect și nicio cerință nu este respectată”, menționează Butucea.

„Pentru gestionarea gropii de gunoi nu s-a plătit nimic”

Angela Chirița este contabilă la întreprinderea fiului ei Î.I. „Dragoș Chirița”, care prestează și servicii de transportare a gunoiului în satul Pașcani. L-a ajutat să gestioneze groapa de gunoi până în decembrie 2017. „Timp de doi ani am luptat cu dușmanul care îi aprindea gunoiul, chiar și la miezul nopții. El are niște oameni care intenționat făceau asta”, spune Chirița, făcând referire la concurentul ei, Eugen Butucea.

„Pot să vă spun că la noi e o concurență. Primăria i-a luat groapa pentru că ardea întruna. Apoi am luat-o noi. Timp de doi ani, nu a ieșit nici un fum. Am muncit zi și noapte”, povestește femeia, menționând că pentru gestionare nu s-a plătit nici un leu. „Trei paznici trebuiau plătiți, motorina trebuia cumpărată, buldozerul se strica și trebuia reparat. Plăteam impozite, aveam cheltuieli. Nu am avut nimic în plus. Mai mult am pierdut”.

Potrivit Angelei Chirița, problema deșeurilor nu este doar a satului Pașcani. „De exemplu, când arde gunoiul de la Măgdăcești, pe mine mă îneacă. Iată zilele acestea a ars cel de la Drăsliceni. Fumul s-a așezat până la marginea localității”.

Adunarea satului fără primar

Indignați de cum se gestionează groapa de gunoi din localitate și de fumul provocat de incendiu, oamenii au scris o plângere la Procuratura Generală. Informația a fost confirmată de către ofițera de presă a instituției, Maria Vieru.

De asemenea, sâmbătă, 16 iunie, a avut loc o adunare și s-a semnat o petiție în care oamenii au solicitat consultări publice privind problema creată recent la groapa de gunoi. La adunare a lipsit primarul comunei, Vasile Gîrbea.

„Solicităm crearea condițiilor de favorizare și încurajare pentru activitățile de colectare și sortare a deșeurilor metalice, sticlă, plastic și deșeuri menajere. Agentul economic responsabil trebuie obligat să se ajusteze standardelor tehnice privind transportarea, sortarea, depozitarea la suprafață și îngroparea deșeurilor irecuperabile, pentru a minimaliza efectele nocive asupra sănătății oamenilor și calității mediului”, se menționează în cererea cetățenilor care va fi depusă astăzi la Primăria Pașcani.

Curtea de Conturi a stabilit anul trecut că 99,7% sau 1147 de gunoiști situate în mediul urban și cel rural nu corespund cerințelor legislației de mediu. În Republica Moldova, doar 10% din deșeurile reciclabile sunt recuperate, restul 90% sunt transportate la gunoiști.

Social

Șapte persoane au murit din cauza gripei, în ultima săptămână

Publicat

pe

De către

Șapte persoane și-au pierdut viața săptămâna trecută în Republica Moldova din cauza gripei. Este vorba despre cinci bărbați și două femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 70 de ani, din Chișinău, Ungheni, Nisporeni, Cimișlia, Anenii Noi și Taraclia.

Nicio persoană din cele decedate nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere. În 5 cazuri a fost confirmate cu virusul gripal A(H1N1).

În săptămâna 11-17 februarie au fost înregistrate 294 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 43 confirmate de laborator, 15882 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 589 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale a precizat că supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

Citește mai departe

Social

Monede de colecție, depistate la Leușeni în bagajul unui bărbat care se întorcea din Italia

Publicat

pe

De către

Circa o sută de monede cu diverse inscripții și valori nominale, emise de mai multe state, au fost descoperite luni seara de vameșii de la Leușeni într-un microbuz de pasageri și colete care se întorcea din Italia.

Monedele au fost descoperite în valiza unui moldovean, în vârstă de 42 de ani.

Printre articolele reținute se află și albume cu monede comemorative dedicate mai multor personalități din Italia, din perioada sec. XVI – XVIII.

Conform procedurii, monedele urmează a fi transmise pentru expertiză Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

În cazul în care se va stabili că acestea reprezintă valoare culturală, cazul va fi cercetat prin prisma săvârșirii infracțiunii  de contrabandă.

Acesta riscă până la 8 ani de închisoare.

Citește mai departe

Social

„Tipografie” de fabricare a documentelor false, depistată de oamenii legii. Două persoane, arestate

Publicat

pe

De către

Două persoane, în vârstă de 20 și 37 de ani, au fost arestate pentru 30 de zile fiind suspectate de fabricarea și punerea în circulație a documentelor oficiale false.

În cadrul cauzei penale, s-a stabilit că suspecții, în mai multe locații din Chișinău, aveau utilaje și tehnică specială destinată contrafacerii documentelor.

Aceștia își identificau potențialii clienți, iar apoi pe numele acestora  confecționau documente oficiale false – cărți de identitate românești și permise de conducere auto moldovenești.

Ca rezultat al măsurilor întreprinse, la 15 februarie, la domiciliile figuranților au fost depistate și ridicate cinci permise de conducere moldovenești și 11 cărți de identitate românești, toate cu vădite semne de falsificare, utilaje speciale și tehnică de imprimare adaptate pentru confecționarea acestor tipuri de documente, precum și materie primă – blanchete, hârtie și peliculă specială.

De asemenea, în calculatorul utilizat de către învinuiți au fost depistate și alte fișiere care conțineau blanchete pregătite pentru imprimarea mai multor permise de conducere și cărți de identitate.

Făptuitorii au fost reţinuți, iar ulterior, la demersul procurorilor, în privința lor a fost aplicată măsura arestării preventive pe un termen de 30 zile.

Dacă li se va demonstra vinovăția, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 5 ani.

Investigațiile pe caz continuă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri5 ore în urmă

Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din...

Alegeri7 ore în urmă

Candidatul PDM în circumscripția Cahul se retrage din cursa electorală

Candidatul Partidului Democrat (PDM) în circumscripția nr. 43 Cahul, Oleg Creciun, a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală....

Social7 ore în urmă

Șapte persoane au murit din cauza gripei, în ultima săptămână

Șapte persoane și-au pierdut viața săptămâna trecută în Republica Moldova din cauza gripei. Este vorba despre cinci bărbați și două...

Alegeri8 ore în urmă

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul...

Divertisment9 ore în urmă

Designerul Karl Lagerfeld a murit

Creatorul de modă, Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanela murit marți, 19 februarie, la vârsta de 85 de ani,...

Social9 ore în urmă

Monede de colecție, depistate la Leușeni în bagajul unui bărbat care se întorcea din Italia

Circa o sută de monede cu diverse inscripții și valori nominale, emise de mai multe state, au fost descoperite luni...

Social9 ore în urmă

„Tipografie” de fabricare a documentelor false, depistată de oamenii legii. Două persoane, arestate

Două persoane, în vârstă de 20 și 37 de ani, au fost arestate pentru 30 de zile fiind suspectate de...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri10 ore în urmă

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din...

Alegeri17 ore în urmă

Trecutul de ”angajat la stat” al membrilor blocului ACUM

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca...

AlegeriO zi în urmă

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat

Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de...

AlegeriO zi în urmă

Candidatul independent Viorel Savva se retrage din cursa electorală// VIDEO

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada,Viorel Savva a anunțat că se retrage din cursa electorală. „Decizia mea este irevocabilă”,...

AlegeriO zi în urmă

Sondaj IMAS: Patru formațiuni politice acced în Parlament

În viitorul Parlament au șanse de a accede patru formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Blocul ACUM și Partidul ȘOR,...

AlegeriO zi în urmă

A început tipărirea buletinelor de vot pentru circumscripțiile uninominale. Ce dimensiuni vor avea acestea

Comisia Electorală Centrală a dat startul tipăririi buletinelor de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripțiile uninominale. Tipărirea...

AlegeriO zi în urmă

Sondaj: În Parlament acced PSRM, PDM și blocul ACUM

În viitorul Parlament au șanse de a accede trei formațiuni politice – Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM....

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com