Gripa și cum ar trebui să o tratăm

Apropierea sezonului rece crește în fiecare an riscul de apariție a infecțiilor respiratorii ale căilor aeriene superioare în general și a gripei în special. Anul acesta aduce un motiv suplimentar de grijă.

Medicii recomandă în primul rând un tratament de prevenire al gripei, tocmai datorită contagiozității ridicate și a mutațiilor periodice prin care trece virusul. Prin întărirea barierei imunitare a organismului, corpul este protejat de atacul mai multor tulpini de viruși cât și de ceilalți factori dăunători din mediu: bacterii, microbi, toxine, poluare, radiații solare.

Sistemul imunitar este o componentă vitală a organismului: protejează organele corpului asigurând starea de homeostazie necesară desfășurării în condiții optime a proceselor biologice. Deficiențele imunitare nu doar expun organismul factorilor nocivi din mediu ci permit îmbolnăvirea organelor prin distrugerea barierei protectoare sangvine și dermice.

Deficiențele imunitare ale aparatului respirator sunt produse de sechele ale unor afecțiuni vechi (pneumonii, bronșite, etc.), sensibilitate la frig, curent sau aer condiționat, de expunerea îndelungată la temperaturi scăzute. O dată instalate aceste deficiențe crește riscul de infectare al aparatului respirator cu virusul gripal sau alte categorii de viruși.

Riscul de îmbolnăvire scade drastic prin tratamentele de întărire a imunității disponibile în medicina tradițională. Produsele din plante îmbunătățesc oxigenarea pulmonară și întăresc bariera de imunitate dermică și sangvină. La nivel endocrin se intensifică activitatea glandelor tiroidiene și suprarenale, deoarece aceste glande au un rol major în funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar.

Stimulând simultan funcțiile tiroidiene și funcțiile suprarenale se obține un circuit energetic de protecție generală, transpusă în activitatea biologică printr-un aport ridicat de anticorpi. Toxinele acumulate în corp vor fi eliminate mult mai eficient datorită acestor proceduri de revitalizare dar și datorită îmbunătățirii funcției hepatice de filtrare a sângelui.

Ce este gripa?

Infecție virală ce atacă sistemul respirator, gripa ucide anual mii de oameni deși din punct de vedere medical există tratamente complexe pentru vindecarea ei. Într-adevăr astăzi pot fi evitate tragediile mondiale precum cea din 1918 cand gripa a ucis 50 de milioane de oameni. Însă medicina se confruntă în fiecare an cu tulpini noi, întrucât virusul gripal își modifică periodic structura prin mutații spontane ce nu pot fi prevăzute sau controlate.

Fiind foarte contagioasă, gripa poate afecta pe oricine prin contact direct cu un bolnav sau prin contact cu medii și obiecte infectate. Sunt predispuși mai ales copiii, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar vulnerabil.
Manifestările gripei sunt mai agresive decât cele ale unei răceli obișnuite, incluzând: febra peste 38 grade Celsius, dureri de cap, tuse, oboseală, frisoane, transpirație, scăderea poftei de mâncare, diaree și stări de vomă în cazul copiilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.