Connect with us
"
"

Social

Grigorciuc vs. Sîrbu / Voronin garant și încă 30 de zile de arest

Publicat

pe

PE SCURT

Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, a decis astăzi prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arest preventiv pe numele activistului Pavel Grigorciuc, care l-ar fi lovit pe deputatul Sergiu Sîrbu. Astfel, acesta va sta în arest până la 19 iunie.

Instanța nu a luat în considerare declarațiile fostului președinte Vladimir Voronin și a ex-deputatului comunist Elena Bodnarenco, care au cerut eliberarea lui Grigorciuc sub cauțiune și s-au oferit a fi garanți în acest sens. La rândul său, Grigorciuc a calificat decizia drept „o îndeplinire a comenzii regimului oligarhic de guvernare”.

PE LUNG

Astfel, înainte de ședința instanței, fostul președinte Vladimir Voronin a declarat presei că a venit să vadă „cum se desfășoară la noi o ședință de judecată”. El a menționat că îl cunoaște personal pe Grigorciuc și „că majoritatea cetățenilor consideră acest proces este o răfuială politică”.

„Este o încălcare administrativă care trebuie penalizată printr-o amendă sau preîntâmpinare, dar nu cu arest. Nu numai un Grigorciuc se află în această situație. Pușcăriile sunt încărcate cu oameni ca Grigorciuc”, a spus Voronin, menționând că astfel de procese pot avea consecințe grave în viitor.

Magistrații au respins însă cererea apărării de a schimba măsura preventivă și a admis demersul procurorului, prelungind arestul pe un termen de 30 de zile.

După ședința instanței, avocatul lui Grigorciuc a declarat că în acest caz nu ar fi trebuit inițiată o cauză penală, întrucât nu sunt semnele calificative de infracțiune pentru care să fie plasat în arest.

„Pentru palma dată de Grigorciuc nu poate surveni răspunderea penală. Ea trebuie pedepsită contravențional, cu amendă, și nu penal”, a declarat Eduard Rudenco.

Potrivit lui, astăzi instanța de judecată a demonstrat că „Pavel Grigorciuc va fi condamnat pe articolul 287 al.2, litera a”, ceea ce se condamnă cu privațiune de libertate. Astfel, Pavel Grigorciuc riscă până la cinci ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, în după-amiaza zile de 21 martie, Pavel Grigorciuc l-a agresat verbal cu cuvinte necenzurate şi jignitoare pe parlamentarul democrat Sergiu Sârbu, în parcul central „Ştefan cel Mare” din capitală. După aceasta „ l-a apucat de haină şi i-a aplicat, în mod intenţionat, o lovitură cu mâna în regiunea feţei, continuând să-l insulte”.

Activistul civic Pavel Grigorciuc, fost membru PCRM, recunoaște că i-a dat o palmă deputatului democrat Sergiu Sîrbu, însă declară că a recurs la acest gest pentru că deputatul l-ar fi insultat. Potrivit lui, după acest incident, democratul a continuat să-l insulte.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Deputatul Sergiu Sîrbu a ajuns în spital după ședința parlamentului

Publicat

pe

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a fost atacat după ședința parlamentului. Potrivit spuselor soției lui, atacatorul este activistul civic Pavel Grigorciuc. Sîrbu a primit o comoție cerebrală și rămâne internat în spital.

Potrivit deschide.md, Sergiu Sîrbu o aștepta pe soția lui, Ina Sârbu, lângă un restaurant din centrul Chișinăului. Între timp, Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon. Soția deputatului l-a găsit aproape în stare inconștientă în restaurant, după care l-au dus la urgențe.

Geplaatst door Pavel Grigorciuk op Donderdag 21 maart 2019

Pavel Grigorciuc este redactor-șef al portalului grenada.md și unul dintre cei mai activi membri ai mișcării radicale ANTIFA. Acesta a menționat că i-a dat doar o palmă lui Sîrbu, pentru că l-ar fi înjurat.

Citește mai departe

Social

Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru – noii membri ai CCA

Publicat

pe

De către

Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru sunt noii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Parlamentul i-a confirmat astăzi în funcție, cu voturile a 55 de deputați.

Noi membri ai CCA au fost selectați în cadrul unui concurs public desfășurat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. La proba de interviu au fost admise 10 persoane.

Concursul pentru suplinirea celor 3 funcții vacante de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului a fost anunțat urmare a expirării, la 16 noiembrie 2018, a mandatelor membrilor CCA Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de 6 ani.

Citește mai departe

Social

Concurs pentru selectarea a trei noi membri ai CCA

Publicat

pe

De către

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Concursul este lansat în legătură cu expirarea mandatului a trei membri.

Potrivit Codului audiovizualului, pot candida la funcţia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului  persoanele care au studii superioare şi experienţă de cel puţin 5 ani în domeniu,  au împlinit 25 de ani şi nu au atins vârsta legală de pensionare,  cunosc limba de stat, nu au antecedente penale și nu au interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Dosarele pot fi depuse în perioada 19-30 noiembrie 2018, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00, la Comisia de profil.

Candidaţii la funcţia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului  vor fi selectaţi de comisia parlamentară de profil şi de Comisia juridică, numiri şi imunităţi, care, ulterior, îi vor înainta Parlamentului spre confirmare.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de 6 ani.

Concursul este anunțat urmare a expirării mandatelor a 3 membri CCA – Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie5 ore în urmă

Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care...

Social20 de ore în urmă

Pandemia în Germania: „Statul a avut grijă de toți”

Pandemia de COVID-19 a pus autoritățile din toate statele lumii într-o situație dificilă și a influențat puternic și echilibrul politic...

IstorieO zi în urmă

Panglica Sfântului Gheorghe nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. Alte mituri promovate de Rusia

PE SCURT Panglica Sfântului Gheorghe a fost inventată în 2005 în Federația Rusă și este inspirată din Primul Război Mondial....

LifestyleO zi în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

SocialO zi în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie2 zile în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031