De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — După atâtea ajutoare şi susţineri financiare, Grecia a început a arăta nazuri.
Negocierile dintre statul Elen şi cei trei mari creditori: Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, au ajuns sub semnul întrebării, iar aceasta, după ce partea greacă, a refuzat să mai adopte măsuri suplimentare care să prevadă reducerea cheltuielilor şi creşterea impozitelor.
Grecia a primit de la Uniunea Europeană şi FMI, promisiuni, conform cărora, statul, va primi un credit, în valoare de 219 miliarde de euro, în schimbul unei programe fiscale stricte.
Conducerea Greciei, deja a redus salariile şi pensiile şi a majorat drastic impozitile, inclusiv pe cele de consum. Cu toate acestea, reducerea cheltuielilor guvernamentale, au condus la o recesiune aprofundată, care în acest an, ar putea varia de la 3,5 la sută, la 5 puncte procentuale, sau poate chiar mai mult.
Ministerul de Finanţe elen, a făcut calcule preliminare, conform cărora deficitul bugetar în acest an, va fi de 8,1%-8,2% din PIB, date care nu se suprapun însă, cu aceleşi calcule, executate de creditorii statului elen, rezultatul cărora, a fost de: 8,6% -8.7%.
În bugetul elen, a apărut o nouă „gaură neagră”, din cauza dimensiunilor insuficiente ale impozitelor, ce nu au fost în stare să acopere suma de 1,7 miliarde de dolari, înainte de a se sfârşi acest an. Din această cauză, creditorii, au cerut guvernului să întreprindă măsuri care ar acoperi diferenţa, însă au primit refuz din partea grecească. Aceştia, venind cu asigurări că, suma va fi acoperită până la finele lunii septembrie, din contul datoriilor anterioare.