De Mariana Nicolaev/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a prezentat bilanţul celor mai îndatorate state ale UE.
În aşa mod, întâietatea acestui clasament o deţin: Grecia, Italia şi Belgia, care au finalizat anul 2010 cu cea mai mare rată de îndatorare. Stabilirea nivelului de datorii se face în conformitate cu dimensiunea ţării şi a bugetului, iar datoria guvernului se raportează la Produsul Intern Brut.
Situaţia critică a Greciei din ultima perioadă, care încă mai persistă, a zguduit puternic zona euro, iar datoria guvernului grecesc, conform datelor prezentate la finele anului trecut, depăşeşte cu aproape 43% valoare propriului PIB.
Locul secund în lista celor mai îndatorate ţări membre ale Uniunii Europene este ocupat de Italia. Guvernul lui Berlusconi are o datorie de 119% din valoare PIB-ului.
Îndată după Italia, „bronzul” este luat de Belgia, care s-a îndatorat până la nivelul de 96,8% din PIB. În imediată apropiere, cu o deosebire neesenţialǎ de doar 6 sutimi, se găseşte Irlanda, datoria căreia constituie 96,2 puncte procentuale din PIB.
La cealaltă extremitate a clasamentului sunt ţările care au reuşit să finalizeze anul 2010 pe o notă satisfăcătoare. Acestea au fost Estonia, cu o datorie a guvenului ce nu depăşeşte 6,6% din valoarea totală a PIB-ului, urmată de Bulgaria, cu o diferenţă de 10 %, în aşa mod, datoria bulgarilor este de circa 16,2 la sută din PIB.